Domácí vinotéky aneb když víno milujete

Také si rádi dopřejete skleničku bílého nebo červeného? Pro dokonalý požitek z vína je dobré věnovat pozornost způsobu uskladnění. Že nemáte sklep? Nevadí, pořiďte si domácí vinotéku a vychutnávejte víno se vší parádou, jako kdybyste byli ve vinném sklípku.

Proč si pořídit domácí vinotéku

Protože máte rádi víno, které si chcete vychutnat v plné síle a správné teplotě. Každá odrůda vyžaduje specifickou teplotu, kterou snadno nastavíte ve vinotéce. Skladováním v obyčejné lednici nikdy nedosáhnete požadované teploty, kterou víno vyžaduje. Navíc láhve zabírají v chladničce prostor.

Ještě než vinotéku koupíte, přečtěte si, co byste měli před výběrem vědět:

Dáte si bílé, nebo červené?

Každá odrůda vína vyžaduje jinou teplotu. O dokonalé vychlazení se za vás postará domácí vinotéka, speciální chladnička, která ochlazuje na teplotu, kterou dané víno vyžaduje. Vinotéka může obsahovat takzvané zóny. Ty jsou nezbytné pro skladování různých druhů odrůd, které vyžadují svou vlastní teplotu. Proto rozlišujeme vinotéky jednozónové a vícezónové.
 

Způsob chlazení

Při výběru se pečlivě informujte na způsob chlazení. Jedná se totiž o velice důležitý parametr. Vinotéka může být chlazena termoelektrickým článkem, nebo kompresorem. Jaké jsou rozdíly? 
 
Výhodou termoelektrického článku je absence chladiva (ekologičnost), nulová hlučnost a vibrace a také nižší pořizovací cena. Velkou nevýhodou je však nižší chladicí výkon a především vyšší spotřeba. Kompresorové vinotéky jsou dražší, ale na druhou stranu garantují vyšší výkon a především nízkou spotřebu. 
 

Hlučnost

Vinotéku budete mít doma, proto je dobré, stejně jako u lednice, sledovat její hlučnost. I na té se podílí způsob chlazení. Oproti termočlánkovým vyšší hlučnost vykazují kompresorové vinotéky. Jejich výhodou však je spínání, které proběhne 3x do hodiny, termočlánkové běží nepřetržitě.
 

Design

Stejně jako u každého dalšího spotřebiče i u vinotéky vás bude zajímat vzhled. V žádném případě to nejsou nevzhledné krabice. Jejich moderní design dokonale zapadne do stylu vaší kuchyně a stane se její každodenní součástí. Umístit je můžete volně do prostoru, vestavit do kuchyňské linky a dokonce i zavěsit.
 
Velikost vinotéky vybírejte podle vašeho životního stylu. Jestliže si skleničku vína dopřáváte každý večer, zřejmě se budete dívat po větších vinotékách, které mohou být třeba až na 50 lahví. Do těch nejmenších vinoték můžete uložit 6 lahví. 

Náš tip:

Pro náročné uživatele doporučeme vinotéky značky DUNAVOX, které jsou v oblasti skladování vína opravdovými specialisty. Oceníte na nich moderní technologie, které naleznete pouze u mnohem dražších značek. Jedná se například o uhlíkové filtry pro odstranění pachů, antivibrační uložení kompresorů, pokročilou regulaci, dotápění v případě poklesu teploty okolí pod nastavenou teplotu uvnitř vinotéky nebo UV filtr.

Svou vinotéku si můžete vybrat ve specializovaném e-shopu www.chladnickanavino.cz.
19.05.2015 | Jana Koenigová

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444