Domácí vinotéka pro perfektně vychlazené víno

Pokud si dáte doma rádi sklenku kvalitního vína a potrpíte si na jeho vychlazení na úrovni, pořiďte si domácí vinotéku. Na trhu je v nabídce mnoho variant od cenově dostupných po dražší kousky, od velkokapacitních po malé, pro které milovník vína najde místo i v menší kuchyni. Společně se značkou Haier, celosvětovou jedničkou a lídrem v kategorii vinoték, představíme, jaké jsou jejich výhody nebo kam je správně umístit. A právě Haier uvádí na trhu svou novinku – vinotéky s Wi-Fi a virtuální bankou vín.

Proč je vinotéka pro skladování vína lepší než chladnička?

Základní podmínky pro správné uchovávání vína jsou konstantní teplota bez jakéhokoliv kolísání, a to dle druhu vína, správná vlhkost, přítmí a klid bez otřesů. A všechny tyto podmínky vinotéky na rozdíl od chladniček splňují. Vinotéky značky Haier umožňují přesné digitální nastavení konstantní teploty v rozmezí 5 až 20 °C (v chladničce můžeme dosáhnout teploty pouze do 10 °C). Důležité je především, aby teplota nekolísala, proto jsou vinotéky vybaveny automatickou kontrolou teploty, zároveň do nich nevstupujete tak často, jako do chladničky, takže tepelné ztráty jsou mnohem nižší.

Dalším důležitým parametrem pro víno je správně nastavená úroveň vlhkosti. Suché okolí je příčinou vysychání korku a oproti tomu příliš vlhké prostředí způsobuje vznik plísní. Systém regulace vlhkosti s přirozeným prouděním vzduchu ve vinotékách Haier udržuje ideální vlhkost mezi 50 a 70 %. Přestože jsou láhve zapečetěny, stále jsou schopny „dýchat“ skrz svůj korek. Z tohoto důvodu je důležité, aby byl vzduch, který je obklopuje, čistý, a tak nebyla nijak ovlivněna chuť a aroma skladovaného vína. Tomu zase napomáhá filtr s aktivním uhlím, který působí jako bariéra pro vnější pachy, což oceníte především pokud máte vinotéku umístěnou v kuchyni. Díky tomuto filtru víno stárne v prostředí, které se nejvíce podobá vinnému sklípku z přírodního kamene.

Speciální skleněná dvířka vinoték Haier umožnují předvést vzácnou sbírku vín, zároveň je do nich zabudován anti-UV filtr, aby škodlivé paprsky nenarušovaly strukturu a barvu vašeho vína a to zůstalo zachované v nejlepším stavu. Díky kompresoru s nízkými vibracemi pracují vinotéky Haier v tichu s hladinou hluku až pouhých 37 dB(A). 

Z jakých vinoték lze vybírat? 

Vybírat můžete z volně stojících různých velikostí a různé kapacity, od malých vinoték určených pro 30 lahví vína, po velké skříňové vinotéky s kapacitou až 171 lahví, které jsou vhodné také pro profesionální využití do gastronomických zařízení a často je právě v restauracích nebo barech vidíte. Záleží jen na vás a vašich potřebách. Běžné domácnosti využijí vinotéky většinou s kapacitou do 40 lahví, jejichž pořízení není tak finančně náročné, mají kompaktnější rozměry a svou kapacitou dostatečně splní požadavky majitelů, náročnější milovníci vína ocení vyšší kapacitu ve dvouzónovém provedení.

Co to znamená? Jednozónové vinotéky mají možnost nastavit pouze jednu teplotu pro celý prostor, jak už bylo řečeno, většinou v rozmezí 5 – 20 °C. Jedná se o menší a také cenově dostupnější modely. Pokud uchováváte víno s odlišnou doporučenou teplotou skladování, doporučujeme v tomto případě zvolit průměrnou teplotu pro skladování, což je obecně 15 °C. Další možností jsou tzv. dvouzónové vinotéky, ve kterých nastavíte dva okruhy s individuálními teplotami a jednu zónu budete mít například pro bílé, druhou pro červené víno. 

Digitální platforma hOn a virtuální banka vín

Nové vinotéky Haier jsou vybaveny Wi-Fi a aplikací hOn, která nabízí řadu funkcí, a především možnost identifikace a katalogizace vín jednoduchým naskenováním etikety. Aplikace si dohledá parametry a umožní vám vložit vlastní hodnocení vína. Díky tomu si snadno vytvoříte vlastní banku vín a své zásoby můžete kontrolovat i na dálku. Vzdáleně můžete nastavit také vhodnou teplotu v obou zónách, a to i pomocí návrhů aplikace, která teplotu vyhodnotí na základě druhů uložených vín. Dále můžete sledovat úroveň vlhkosti nebo si nechat poradit, jaké potraviny párovat s vašimi víny. 

 

Kam vinotéku umístit? 

Obecně platí podobné zásady jako pro instalaci a používání chladničky. Vinotéka by měla být umístěna do dobře větrané a suché místnosti (například do spíže nepatří). V kuchyni by se neměla umísťovat vedle zdroje tepla jako je např. trouba, aby nebyl zbytečně zvyšován její výkon, a tedy i spotřeba. Vinotéky jsou v zásadě bezúdržbové, není potřeba nic odmrazovat ani speciálně čistit, led kontrolky nebo elektronické displeje usnadňují ovládání a poskytují přehled o chodu spotřebiče. A třešnička na dortu, vinotéky Haier mají zámek dveří, takže svou cennou sbírku vín můžete jednoduše pomocí klíčku uzamknout a tím zabránit nechtěnému otevření dveří. Oceníte to například s malými dětmi.

Více na www.haier.cz.
14.10.2020 | PR
  • CANDY HOOVER ČR, s.r.o.

    Candy Hoover patří mezi nejvýznamnější evropské výrobce domácích spotřebičů. V portfoliu společnosti je italská značka Candy s více než 70letou tradicí a původem americká značka Hoover založená před 100 lety. Pod logem obou značek najdete kompletní sortiment volně stojících i vestavných domácích spotřebičů, pod značkou Hoover navíc i velmi širokou nabídku vysavačů, parních mopů a žehliček.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444