Vánočka podle receptu Pepy Nemravy
Ingredience 130 g másla (100 g do vánočky 30 g na pomazání) 500 g hladké mouky 2 žloutky 1 vajíčko 60 g cukru 20 g vanilkového cukru 6 kapek vanilkového aroma 150 ml mléka 1 ČL soli hrst rozinek 50 g sekaných mandlí 2 dcl rumu 42 g droždí |
Příprava Den dopředu si namočíme rozinky do rumu. V rendlíku si zahřejeme mléko na tělesnou teplotu (35- 40 °C). Rozdrolíme droždí, přidáme cukr, vanilkový cukr, vanilkové aroma, na kostičky nakrájené máslo, zamícháme a necháme odpočinout 10 minut. Do misky prosejeme mouku, přidáme dva žloutky, sůl, 2/3 sekaných mandlí, rozinky i s trochou rumu. Uhněteme těsto, dokud nebude krásně celistvé a bude se samo odlepovat od mísy. Těsto dáme v keramické (plastové) misce na teplé místo kynout na 30 minut pod utěrkou. |
Po 30 minutách vyklopíme těsto a rozdělíme na 9 kusů, které vyválíme na dlouhé válečky. Upleteme spodní část ze čtyř válečků, střední ze tří a horní ze dvou. Vánočku pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme sekanými mandlemi. Aby se vánočka nenaklonila a nebo jinak nezdeformovala, vytvoříme si pomocí špejlí dlahy a necháme vánočku kynout dalších 25 minut.
Pečeme 30 minut na 180 °C. Mezitím si rozpustíme 30 g másla v rendlíku přidáme rum a upečenou vánočku tím pomažeme.
O autorovi receptů: Pepa Nemrava
Pepa Nemrava je kuchař a milovník gastronomie. Jeho jméno většina zná díky soutěži MasterChef Česko, do které se přihlásil v roce 2020, aby si splnil svůj životní sen. I když soutěž opustil těsně před velkým finále, všechny diváky přesvědčil o svém kuchařském umění. V receptech upřednostňuje prověřené postupy a poctivé suroviny.Na svém instagramu představuje fanouškům nové recepty i kus každodenního života, pro vážné zájemce pořádá kurzy vaření.