Domácí chleba

Pokud jste někdy ochutnali domácí chleba, na jeho vůni a křupavou kůrku jen tak nezapomenete. Žádné pečivo z obchodu se mu totiž nevyrovná. Zakrojte si...

Ingredience:

150 g žitné chlebové mouky (nebo žitné celozrnné)
300 g pšeničné chlebové mouky (nebo pšeničné hladké)
320 g vody
20 g kvásku (1 velká lžíce)
10 g soli (1 velká lžíce)
5 g drceného kmínu (1 malá lžička)
Postup

Do mísy dáme všechnu mouku, sůl, kmín. Promícháme, přidáme polévkovou lžíci kvásku. Nemusíte odvažovat 20 g kvásku, dejte tam poctivou velkou lžíci. Promícháme a pak přidáme vodu (vlažnou, aby se kvásku lépe pracovalo). Promícháme lžící nebo vařečkou, jen tak, aby nezbyla žádná suchá mouka. Žádné hnětení ani míchání.

Mísu zabalíme do potravinářské folie a dáme do tepla. Necháme 12 hodin (třeba zaděláme ráno a pak pečeme večer nebo opačně).
 
Po 12 hod dáme na vál mouku, vyklopíme těsto (bývá docela řídké, plné bublinek), přikryjeme to mísou nebo igelitem a ještě 20 min necháme být.
 
Pak těsto chvíli hněteme, případně přidáme ještě mouku, aby se nelepilo a uděláme z něho bochánek. Do misky nebo ošatky dáme pomoučenou utěrku, na ni bochánek tou „škaredou“ stranou nahoru a necháme zakryté v teple 2 hod kynout.

Troubu zapneme na 250 C a dáme do ní mísu z jenského skla i s víkem nahřát. Až je trouba nahřátá, vytáhneme mísu, vyklopíme do ní chleba, zakryjeme a dáme péct. Peču asi ¾ hod zakryté , podle barvy, pak vyndáme, špejlí zkusíme, jestli se těsto nelepí. Upečený chleba má hodně tvrdou kůrku.

Pokud chcete mít chleba vlhčí a nemít kůrku tak tvrdou, zkuste tento poměr: Dohromady taky 450 g, ale v poměru 150 g žitné chlebové – 100 g špaldové mouky – 200 g hladké mouky.

bydlinek

Jak na kvásek: přikrmujeme

Pokud jste získali kvásek, použijte z něj lžíci a zbytek si schovejte v ledničce. Až budete chtít péct příště, musíte „přikrmit kvásek“. Smíchejte 1:1 žitnou mouku s vodou (třeba 100 g mouky+100 g vody) a rozmíchejte do toho kvásek z ledničky. Nechejte to 12 hod přikryté fólií v teple. Kvásek se namnoží. Lžíci si vezmete do chleba a zbytek schováte do ledničky. Pak zase třeba jen 2x – 3x upečete chleba a počtvrté už zase množíte kvásek. A tak pořád dokola.

Potřebujete získat tu základní lžíci kvásku? Podívejte se na kváskovou mapu a najděte si pekaře, který se s vámi o svůj kvásek rád podělí. 

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444