Dokonalý relax na zahradě díky pergole nebo altánu

Je vaším snem zahrada, na které budete moci především odpočívat, a ne se starat o nekonečné záhony ...? Vyhovující zázemí pro společné chvíle s rodinou a přáteli, stejně jako zákoutí pro chvíle odpočinku a relaxace nabízí zahradní pergoly a altány. Zatímco jejich obliba je stále stejná, ne-li větší, možnosti při jejich návrhu a konstrukci se neustále rozšiřují. Jaká jsou specifika moderních altánů a pergol?

Pergola jako perfektní zázemí pro rodinné posezení a oslavy

Ochranu před sluncem i deštěm, stejně jako dostatek prostoru pro celou rodinu i hosty, skýtají zahradní pergoly, jejichž charakter a design je velmi rozmanitý, patrná je ovšem tendence k minimalistickému pojetí. Pergoly tak často tvoří nedílnou, velmi nenápadnou součást domu a příjemně tak rozšiřují obytný prostor. Ani samostatně stojící pergoly však nejsou nijak ojedinělé.

Na samotnou konstrukci se nejčastěji volí borovicové nebo modřínové dřevo, k zastínění bývá používán polykarbonát, který zajišťuje ochranu před slunečními paprsky, ale zároveň je dostatečně propustný pro světlo. Není radno opomenout instalovat zástěnu také na větrné straně, aby se zvýšil komfort při posezení.

Při budování pergoly se nabízí hned několik možností. První z nich je typizovaná pergola, která ovšem nemusí vyhovovat velmi konkrétním požadavkům. Dále je to stavba pergoly vlastními silami, která však vyžaduje jistou zručnost a spolehlivé vybavení. Následuje využití služeb specializované firmy, která zhotoví návrh s ohledem na daný prostor i individuální přání a následně zajistí odbornou montáž zvolené konstrukce.
 

Altán jako romantické zákoutí pro chvíle klidu

Větší zahrady nabízí prostor pro vybudování romantických altánů, které lze využívat i při nepříznivějším počasí, přičemž během zimy se uplatní při uložení zahradního nábytku. Vhodně navržený altán lze vybavit také zahradním grilem, takže vznikne ideální prostor pro rodinné oslavy ...

Půdorysy zahradních altánů se mohou značně lišit, stejně tak lze individuálním požadavkům přizpůsobit míru zasklení a podobně. Oblíbené jsou celodřevěné i kovové altány, setkat se však můžete i se zděnými altány. Střešní krytí je většinou tvořeno již zmíněným polykarbonátem, případně dřevěnými šindely, břidlicí atd.

Přemýšlíte nad tím, že si na zahradě vybudujete praktickou pergolu nebo romantický altán? Moderní modely nabízí mnoho možností co do designu, materiálu i velikosti. Přesvědčit se o tom můžete na www.vetas.cz/produkty, kde naleznete perfektní řešení pro jakoukoliv zahradu, takže si záhy budete moci vychutnávat zasloužený klid plnými doušky ...
04.09.2018 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444