Dnes se vyplatí jen ta nejúspornější tepelná čerpadla

Vysoké ceny energií zcela mění pohled na tepelná čerpadla. Zatímco dříve stačilo pro snížení nákladů na vytápění jakékoliv tepelné čerpadlo, dnes mají smysl jen ta nejúspornější z nich. Mezi jednotlivými typy tepelných čerpadel i jednotlivými výrobky jsou obrovské rozdíly ve spotřebě elektřiny a před pořízením tepelného čerpadla je vždy nutné se zamyslet, jaký typ tepelného čerpadla bude pro danou budovu provozně nejlevnější.

Ještě nedávno se mohlo vyplatit pořízení levnějšího, méně úsporného tepelného čerpadla. Ceny energií byly nízké a tepelné čerpadlo v domě šetřilo už jen tím, že dům získal výhodnější elektrický tarif na 20 hodin za den. Při dnešních vysokých cenách elektřiny, které jsou mnohdy stejné pro všechny tarify, už to neplatí. Každá nespotřebovaná kilowatthodina se počítá a nákup levného nebo nevhodného tepelného čerpadla se může krutě prodražit. Bohužel velká část dodavatelů nabízí zákazníkům jen jeden typ tepelných čerpadel a nabízí ho tak i do domů, pro které se nehodí. 

Tepelná čerpadla vzduch/voda jsou u nás dnes nejprodávanější. Jsou vhodná pro většinu zákazníků, kromě tří typů rodinných domů, pro které jsou k dispozici mnohem výhodnější řešení. Prvním jsou novostavby rodinných domů, kde je velmi často možné využít tepelné čerpadlo země/voda s plošným kolektorem. Ten zabere v zahradě 250 až 400 m2, což se na běžné stavební pozemky obvykle vejde. Zemní tepelné čerpadlo spotřebuje přibližně o třetinu méně elektřiny a má mnohem nižší náklady na servis než vzduchové. Zásadní rozdíl je ale v jeho životnosti.Pokud budete v novém domě žít 50 let, vyměníte za tu dobu celé vzduchové čerpadlo minimálně dvakrát až třikrát. U zemního čerpadla ale bude po té době kolektor pořád původní, 100% funkční a pravděpodobně jednou vyměníte vnitřní jednotku s kompresorem. 

Systémy země/voda jsou nejúspornější a mají nejdelší životnost 

Druhým případem, kde se místo tepelného čerpadla vzduch/voda najde lepší řešení, jsou domy s topným systémem, který potřebuje vodu o teplotě nad 70 °C. To je bohužel většina topných systémů, které jsou dnes napojené na plynové kotle. Čím vyšší teplotu topné vody tepelné čerpadlo vyrábí, tím více elektřiny spotřebuje a to o hodně. Každých 10 °C, o které zvýšíte teplotu vody do topení, se zvýší spotřeba elektřiny o 25 až 30 %. U běžného rodinného domu s tepelnou ztrátou 10 kW, tak zaplatíte za topení tepelným čerpadlem země/voda s podlahovým topením okolo 17 000 Kč/rok, ale u vzduchového tepelného čerpadla napojeného na starší radiátory s teplotou topné vody 75 °C to bude přes 40 000 Kč. 

Kvalitní tepelná čerpadla vzduch/voda se hodí pro většinu budov 

Řešením pro domy s nevyhovujícím topným systémem, který nelze jednoduše upravit na nízkoteplotní, může být tepelné čerpadlo vzduch/vzduch. To je například ve Skandinávii úplně nejrozšířenějším typem čerpadel. Jeho hlavní výhodou je, že fouká teplý vzduch přímo do místnosti a obejde tak nevyhovující radiátory, které pak slouží jen jako doplňkové vytápění k tepelnému čerpadlu. Topný faktor se u tepelných čerpadel vzduch/vzduch blíží těm nejúspornějším zemním s podlahovým vytápěním. Přitom pořizovací cena systému vzduch/vzduch je jen třetinová až poloviční oproti jiným typům čerpadel, prostě za málo peněz hodně muziky.


Tepelné čerpadlo vzduch/vzduch topí i chladí
 
Dalším případem jsou domy v chladnějších horských a podhorských oblastech. Čím studenější lokalita, tím vyšší spotřeba elektřiny u vzduchových čerpadel. V těchto chladnějších místech je spotřeba elektřiny u vzduchových čerpadel i dvojnásobná než u zemních. U zemních čerpadel navíc odpadají problémy s namrzáním ventilátoru, snižováním teploty vody a výkonu s klesající venkovní teplotou vzduchu, případně úplným vypnutím tepelného čerpadla při silných mrazech.
 
Při výběru tepelného čerpadla se vyplatí vybírat kvalitnější (a bohužel tedy dražší) tepelná čerpadla a nabídky na ty nejlevnější rovnou hodit do koše. Už totiž tolik nezáleží na tom, kolik za tepelné čerpadlo zaplatíte dnes při jeho pořízení, ale co zaplatíte zítra za jeho provoz. Náklady na provoz tepelného čerpadla mohou být během jeho životnosti několikrát vyšší než na jeho pořízení. 
15.03.2023 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444