Díky stavebnímu spoření si lidé mohou zajistit levný úvěr s nízkým úrokem

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Přicházejí první náznaky: Úrokové sazby nemohou klesat věčně

Podle údajů Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) rozpůjčovaly od roku 1993 spořitelny celkem 708 miliard Kč. A jen za první čtvrtletí tohoto roku si od nich lidé půjčili téměř devět miliard. Stavební spořitelny v poslední době poskytují úvěry za velmi výhodných podmínek, a mohou tak konkurovat spotřebitelským úvěrům a v určitých případech i hypotékám.

Podle Vladimíra Staňury z Českomoravské stavební spořitelny by lidé, kteří v dohledné době chtějí řešit svou bytovou situaci, neměli otálet. Nahrávají jim stále nízké úrokové sazby.

Když jsou úrokové sazby tak nízko, nevyplatí se vzít si na rekonstrukci raději hypotéku, než sazby začnou výrazněji stoupat?

Pokud si klient bude chtít půjčit menší částku, tak určitě ne. Tu vám banka ani půjčit nemusí. Banky většinou poskytují hypotéky od 300 tisíc korun. A navíc často vyžadují ručení nemovitostí, kterou rekonstruujete. U Lišky vám půjčíme až 500 000 Kč bez zajištění. To většinou na kvalitní rekonstrukci stačí.

Zatímco hypotéku klient splácí řadu let a s každým koncem fixace se úrok může změnit, u úvěru ze stavebního spoření se toho lidé bát nemusejí.

Úrokovou sazbu úvěru ze stavebního spoření se klient dozví již při sjednávání smlouvy o stavebním spoření. Ve smlouvě je uvedený jak úrok z vkladů, tak i úroková sazba úvěru, na kterou má klient nárok po celou dobu trvání smlouvy. Pokud sazby vzrostou, což se dá očekávat, úrok sjednaný ve smlouvě o stavebním spoření klientovi zůstane.

Jako omezení úvěrů ze stavebního spoření se často uvádí, že prostředky musejí být čerpány pouze na financování bydlení. Nevyplatí se tedy lidem spíš neúčelová půjčka, kterou budou moci financovat, co budou chtít?

Jen zdánlivě. Takzvaná půjčka na cokoli je fajn – nikdo se neptá, na co peníze chcete. To je ale vykoupeno poměrně vysokou úrokovou sazbu, nejčastěji kolem 15 %. Najdou se ale společnosti, které půjčují i s úrokem jednou tak vyšším. Sazby účelových úvěrů se už pohybují o něco níž, někde kolem 10 %. Pokud ale víte, že půjčku využijete na bytové účely, je lepší volit úvěr ze stavebního spoření. Tam vás čeká úrok ještě nižší. Podle statistik ČNB vám dnes stavební spořitelny půjčí s průměrným úrokem kolem 4,4 %.

A navíc, lidé se často mylně domnívají, že úvěr ze stavebního spoření lze využít pouze na rekonstrukci, třeba koupelny nebo kuchyně. Podle našich průzkumů jde sice o jeho nejčastější využití, lidé ho ale mohou využít i při financování nákupu nemovitosti, výměně oken, dveří, podlah nebo na opravu střechy. Mohou si s ním pořídit novou fasádu či okapy nebo zateplit celý dům. O rekonstrukci všech místností v domě od sklepa po půdu nemluvě.
Foto: Schutterstock.com
28.07.2015 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444