Díky rekonstrukci cena domu stoupne. Opravovat je navíc možné postupně

Ceny bytů strmě rostou a pro řadu lidí se tak bydlení v Praze, Brně a dalších větších městech stává nedostupným. Zejména mladé rodiny se proto stěhují do rodinných domů za hranicemi města. Mnohdy tak stojí před zásadním rozhodnutím – pustit se do rekonstrukce staršího domu, nebo postavit nový?

Podle údajů Českého statistického úřadu se lidé většinou přikloní k novostavbě. Důvodem bývá obava z finanční náročnosti rekonstrukce. Opravy přitom mohou vyjít mnohem levněji než koupě nového domu. Poplatky za povolení ke stavbě, projektovou dokumentaci, napojení vody a odpadů, základová deska. To jsou jen některé výdaje, se kterými musí kromě samotné stavby a ceny za pozemek počítat každý, kdo se rozhodne pro výstavbu nového domu. „Pokud bychom to měli vyčíslit, jde o minimálně šest set tisíc navíc. Člověk platí za věci, které už jsou u staršího domu naprostou samozřejmostí a vůbec je nevnímáme,“ upozornil ředitel realitní kanceláře Centrury 21 Top Home Karel Joch. Podle něj starší dům vyjde zhruba o milion levněji než novostavba. „Dál se pak při koupi cena starší budovy snižuje podle nutných oprav,“ doplnil Joch.


V rekonstrukcích vidí výhody i Radim Kučera z realitní agentury R21. „Jejich obrovskou předností je nižší počáteční investice, která je často jen zlomkem ceny nemovitosti po přestavbě. Opravy navíc není nutné dělat najednou. Celou modernizaci je možné rozfázovat a platit postupně,“ uvedl Kučera.

Cenově dostupné renovace budov do aktivního standardu ukazuje projekt společnosti VELUX RenovActive. Pilotní projekt VELUX úspěšně zrealizoval v belgickém Bruselu, v současné době se rekonstruuje dům rodiny Hučkových ve slovenské Šaľe. „Čtvercový rodinný dům, jaký po prarodičích zdědili manželé Hučkovi, je možné najít téměř v každé slovenské obci. Vzorová renovace má majitelům podobných domů ukázat, že zdravé a příjemné vnitřní prostředí pro moderní rodinu je možné získat za rozumné peníze a bez dramatických stavebních zásahů,“ vysvětlila hlavní architektka společnosti VELUX Klára Bukolská.


Opravy starších domů jsou podle odborníků výhodné i jako investice. „Rekonstrukce znamená nejen zvýšení kvality života, ale samozřejmě i zvýšení hodnoty nemovitosti,“ upozornil hypoteční specialista Tomáš Janeček. Tržní cenu staršího domu může výrazně zvednout přestavba podkroví.

Čím lepší materiály lidé při přestavbě použijí, tím vyšší cena nemovitosti bude. „Důležitá jsou například kvalitní okna. To je jednoznačně dobrá investice, která se do ceny nemovitosti promítne,“ domnívá se Janeček. S tím souhlasí i Klára Bukolská. „Kvalitní fasádní i střešní okna jsou velice podstatná. I proto VELUX nabízí střešní okna v prémiové kvalitě. Cenu nemovitosti pak může zvýšit i elektrifikace oken, která je pro VELUX samozřejmostí,“ uzavřela architektka.
08.11.2019 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444