DifuTech® - zdokonalení dřevostavby

Zdravé a ekologické bydlení v domech Atrium

Jednou z novinek firmy ATRIUM je difuzně otevřená konstrukce DifuTech®, jejímž principem je volný prostup vodních par konstrukcí.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Vodní páry, které se dostanou ze strany interiéru do konstrukce, mají možnost na venkovní straně odvětrat. Firma ATRIUM, která je zkušeným dodavatelem montovaných rodinných domů na bázi dřeva, tak, díky difuzně otevřené konstrukci DifuTech® a díky systému větrání s rekuperací, již ve standardu nabízí skutečně zdravé a ekologické bydlení.

Tzv. tepelná kondukce, jak se jev odborně nazývá, spočívá v prostupu plynů systémem molekulárního přenosu, kdy teplo prochází materiálem přímým kontaktem s ním. Používají se materiály na minerální a dřevovláknité bázi, které se vyznačují nízkým difuzním odporem, proto je dřevo v konstrukci chráněno proti zadržování vlhkosti a vody, která je ve formě vodní páry ve vzduchu.
Jaké jsou hlavní výhody difuzně otevřených konstrukcí?
  • Skladba konstrukce DifuTech®je pro montáž jednodušší, oproti konstrukci s parozábranou, je bezpečnější a méně náchylná k porušení.
  • Difuzně otevřené systémy jsou bezpečnější, zajišťují vyšší uživatelský komfort, delší životnost stavby a řeší kontakt interiéru s dřevěnou konstrukcí.
  • Teplota je na všech vnějších stěnách rovnoměrná, bez parozábrany, která by bránila prostupu vodních par a suchého vzduchu. Konstrukce „dýchá“.
  • Použitím dřevovláknitých desek, které mají značně vysokou tepelně akumulační schopnost, brání konstrukce DifuTech® účinně letnímu přehřívání objektů.
  • Plošná hmotnost dílců DifuTech® je větší než u standardní konstrukce. Z toho plynou i lepší zvukově izolační vlastnosti (vzduchová neprůzvučnost).
  • Obvodový plášť DifuTech® má schopnost zbavit se určitého množství nadměrné vlhkosti (a to i havarijní) sám. Tato regenerační schopnost je zásadní z hlediska dlouhodobé životnosti a spolehlivosti dřevostavby.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
K dosažení výborných parametrů difuzně otevřené konstrukce je důležité konstruovat celý systém s podmínkou klesajícího difuzního odporu a parobrzdy směrem ven. Základem je tedy použití venkovní opláštěné desky s takovými vlastnostmi, které zaručí špičkové parametry konstrukce. Firma ATRIUM se rozhodla použít do venkovního zateplovacího systému dřevovláknitou desku ThermoWall od firmy GUTEX vyrábějící desku formou tzv. mokrého procesu. Měkké dřevo (smrk, borovice) s přírodními pryskyřicemi stromu se rozdrtí na buničinu a s celulózou se namočí do vody, potom se mechanicky lisuje na desky. Usuší se a jednoduše se nařeže na požadované tvary. Jednou z výhod je vysoká opracovatelnost a při práci s ní nejsou známa žádná zdravotní rizika pro pracovníky ani montéry.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
ThermoWall je velmi pevná a odolná izolační deska vyrobená z vedlejších produktů, výlučně z obnovitelných zdrojů, bez chemických přísad, bez tvorby emisí CO2 v průběhu výroby. Je recyklovatelná. Má výborné tepelné vlastnosti v zimě i v létě, vyznačuje se vysokou pevností v tlaku, nemění svůj objem, takže se časem nesnižuje její kvalita, je paropropustná.

Nejen tedy díky jedinečné desce ThermoWall, ale i díky všem ostatním materiálům  použitých v konstrukci společnosti ATRIUM je tato konstrukce, na rozdíl od jiných, schopna absorbovat i větší množství vodní páry, a co je nejdůležitější, je schopna ho i odpařit.
15.11.2010 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444