Dezinfikujte si klíče, viry na nich přežijí i několik dní

V době koronavirové pandemie byste si měli dávat pozor na všechno, čeho se dotknete. Podle vědců mohou viry na různých druzích povrchu přežít hodiny, na kovu a plastu dokonce několik dní. Přitom třeba klíče vezmete do ruky minimálně dvakrát denně a dotýkáte se jich neumytýma rukama třeba po nákupu nebo cestě autobusem. Jak správně klíče dezinfikovat?

Klíče navíc občas někam položíte, v kapse nebo kabelce zase přijdou do styku s vašimi osobními věcmi. Rozhodně je tedy velmi vhodné během epidemie klíče pravidelně dezinfikovat. Jak na to radí Pavel Michálek, bezpečnostní expert značky FAB.

  1. Ideální je klíče dezinfikovat po každém dotyku, ale postačí i jednou denně, nejlépe okamžitě po příchodu domů.
  2. Klíče pečlivě otřete hadříkem nebo utěrkou namočenou v dezinfekčním roztoku. Vědci doporučují 62-71% alkohol, nebo 0,5% peroxid vodíku, případně domácí bělidla obsahující 0,1 % chlornanu sodného. Poté si pečlivě umyjte ruce.
  3. Hadřík, kterým klíče a jiné osobní předměty dezinfikujete, nepoužívejte na nic jiného.
  4. Rozmyslete si, jestli na klíčích potřebujete barevné plastové rozlišovače. Mohou komplikovat dokonalou dezinfekci klíčů, viry a bakterie se mohou schovávat za nimi. Navíc právě plasty patří mezi povrchy, na kterých viry přežijí nejdéle.
  5. Nezapomínejte ani na klíče od práce a dalších prostor, kam běžně chodíte (např. visací zámek od kůlny či sklepa).
  6. Dezinfikujte také kliky a madla. Zvlášť kliky vchodových dveří do bytových domů se během dne dotkne spousta lidí. 
  7. Zvažte pořízení chytrého zámku FAB ENTR bez klíčů pro vstup do vašich domů či bytů, případně moderních přístupových systému Cliq, Aperio či SmartAir na kartu nebo čip pro vstup do kanceláře či obytných komplexů.
06.04.2020 | PR
  • Yale

    Firma Yale vyrábí klíče, zámky a bezpečnostní systémy a dodává je milionům lidí do více než 125 zemí celého světa. Jako jedna z nejstarších mezinárodních značek patří Yale mezi nejznámější a nejrespektovanější jména mezi výrobci zámků. V její historii najdete zásadní novace pro celý průmysl. Představuje kvalitu, design, spolehlivost, důvěru a co je nejdůležitější – bezpečnost. Cílem společnosti Yale je dát zákazníkům pocit bezpečí, aby si mohli plně užívat života bez starostí a mít volnost výběru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444