Dětský pokoj

Dítě přichází do rodiny jako bezbranný tvor, který není schopen vyjádřit, co potřebuje, ani co mu překáží. Záleží proto na jeho rodičích, aby mu utvořili takové prostředí, které by mu umožnilo všestranný rozvoj. Ke zdravému vývoji dítěte přispívá i skutečnost, v jakém prostředí spí.

Universální recept není, protože nikdy nejsou dvě domácnosti úplně stejné. Platí však určité zásady. A mezi ně patří, že dítě má mít v bytě svůj prostor. Svět dospělých nemůže být jeho světem. Za stísněných bytových podmínek však není vždy možné zajistit dítěti vlastní pokoj. Nábytek, zejména dětské postýlky, by měl být takový, aby svými rozměry odpovídal fyzickým možnostem dětí.
Z hlediska věku můžeme děti a jejich činnosti rozdělit do třech skupin: do 3 let, od 3 do 6 let a od 6 do 14 let.
V dětském pokoji je hlavní výhodou koberce, že nestudí. Musí být ale mimořádně trvanlivý a odolný vůči neposedným dětským ručkám i nožkám. Na trhu jsou běžné speciální dětské koberce, probouzející v dětech fantazii a sloužící jako pomůcka k jejich hrám. Koberec i nábytek musí být zdravotně nezávadný, to znamená, aby se z něj neuvolňovaly do prostoru škodlivé látky. Pro děti školáčky již není nutná postel se zábranou. V tomto věku pokládáme za samozřejmé, že každé dítě má mít své samostatné lůžko. Postele pro odrostlejší děti mohou být v podstatě už nábytkem pro dospělé.
23.04.2003 | Ing. Olga Koníčková

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444