Design i praktičnost aneb kam s kolem v bytě?

Stylové dřevěné stojany se budou vyjímat v každé místnosti

Stylové dřevěné stojany se budou vyjímat v každé místnosti

Začíná cyklistická sezóna a štěstí přeje připraveným. Máte-li nachystanou veškerou cyklistickou výbavu, jste napůl vítězové. Abyste však byli připraveni na sto procent, je třeba také vymyslet, kam kolo umístit. A to zejména pokud jej nechcete mít někde v kolárně na očích.

Je zcela pochopitelné, že nechcete nechávat své kolo bez dozoru, navíc stálo-li nemalé peníze. Ani takový zámek nemusí odradit zloděje, stejně tak nechráněný balkon může být pro zaparkování špatnou lokalitou. Ač se to může zdát jako neřešitelný problém, opak je pravdou. Odpovědí, kam uložit váš bicykl, a to dokonce i v bytě, je celá řada.

Kolo v bytě?

Kolo může mít v místnosti jak praktickou, tak estetickou funkci. Nejdříve si ujasněte, kde přesně máte dostatek místa. Máte místnost navíc, větší chodbu, komoru nebo nějaký výklenek, kam jej můžete umístit? V případě, že žádné takové speciální místo nemáte, pak se musíte smířit s tím, že ho budete mít zavěšené v obýváku či další místnosti, která slouží primárně k jiným účelům. Proto s prostorem zacházejte moudře a vybírejte si takovou variantu, která bude naprosto vyhovovat vašim možnostem.

Máte-li vyšší stropy, pořiďte si stropní držák s kladkou  Teleskopický držák na kolo s přehledem pojme až dva bicykly

Design vs. praktičnost

V první řadě si musíte uvědomit, zda chcete designový kousek, který bude vypadat skvěle a díky němuž bude kolo součástí interiéru vašeho domova. Takové designové stojany a držáky jsou podstatně dražší a ne vždy praktické. Pro jejich využití musí být kolo dokonale čisté, pokud si jej nechcete zašpinit nebo nechat si na koberec opadávat kousky bahna. S obyčejnými stojánky a držáky zase tolik parády neuděláte, nicméně jsou praktičtější a co je hlavní – pořídíte je již od pár stovek korun.

Police na kolo

Kolo v menším bytě je zkrátka součástí interiéru, vytěžte z toho co nejvíc
Máte-li více místa, pak byste měli popřemýšlet o polici na kolo. Tento interiérový doplněk je mimořádně vkusný a rázem z vašeho kola udělá dekorační předmět. Můžete buď zvolit velkou polici, do které ho samostatně umístíte. Nebo menší kousky se speciálními výstupky a výřezy, za které jej zavěsíte a zbytek police využijete třeba jako knihovnu. Nevýhodou je, že kolo musíte mít vždy očištěné, a také je tento způsob poněkud náročnější na prostor. Nicméně takové police v dekoru dřeva se budou vyjímat v každé místnosti.

Držáky

Šetříte-li s každým centimetrem, nezoufejte. Možná vás z této šlamastyky dostane sklápěcí stěnový držák nebo závěsný hák. Můžete si vybrat, zda chcete držák kolmý nebo rovnoběžný v závislosti na tom, jaký prostor máte k dispozici. Minimum místa vyřeší držák kolmý, který navrtáte na stěnu a kolo na něj vertikálně zavěsíte za ráfek. Můžete jej také umístit přímo do vzduchu, nebo opřít zadní kolo o podlahu. Až budete vybírat ten nejvhodnější držák pro vás, nezapomeňte se podívat na jeho nosnost, aby vám prostředek pohodlně unesl. Vybírat můžete i z držáků pro dvě i více kol najednou nebo z teleskopického držáku. Zabijete tak dvě mouchy jednou ranou. Některé z nich navíc disponují i přídavným zámkem. Existují také druhy, které jej přichytí za šlapátka nebo za rám. Výhodou je, že se vedle sebe vleze více kol najednou, takže jej zaparkujete nejen sobě, ale celé rodině.

Využijte strop

Držák na kolo může být i praktický, malý a za pár korun
Máte-li vyšší stropy, pak se zavěšení ke stropu přímo nabízí. Stropní držák na kolo obsahuje zavěšovací háky, které fungují na principu kladkového mechanismu, díky kterému jej dostanete až do výšky 4 metrů. Pojištěné bývají speciální brzdou, která zabraňuje samovolnému spuštění kola dolů.

Volně stojící stojan

Nechcete-li vrtat, pak si pořiďte volně stojící stojan na kolo. Existují různé druhy, je proto vhodné je sladit s dalšími interiérovými prvky. Vybírejte ze stojanů kovových či dřevěných, výhodou je, že na některé stojany můžete dát i kola dvě. Takové stojany však vyžadují více místa, proto pokud na ně nemáte samostatný kout, pak se poohlédněte po variantě, která zabere místa mnohem méně.

Nezapomeňte na příslušenství

Hodí se mít poblíž také úložný prostor, který můžete využít třeba na cyklistickou helmu, rukavice, pumpičku, čisticí kartáče a další příslušenství, bez kterého se jako vášnivý cyklista neobejdete. Spojením poličky a držáku můžeme mít dvě funkce v jednom. Se špinavým pláštěm vám může pomoci ochranný obal v různých barvách.
17.04.2018 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444