Deset věcí, které je dobré vědět, než začnete připravovat zateplení domu

Foto: KASTEN

Foto: KASTEN

Teplo je čím dál dražší, ale musíme brát v úvahu fakt, že i úspory něco stojí. Proto je při investicích do zateplení dobré vše předem dobře promyslet. V každém případě je rozumné se rozloučit s dodavateli, kteří nabízejí obrovskou úsporu za pár korun.  A také s těmi, kteří, aniž by cokoliv spočítali, vědí, že je to jednoduché a že pětka polystyren stačí.

Pokud má být zateplení kvalitní a poskytnout efekt, který předpokládáte, není rozumné a úsporné nechat se zlákat zdánlivou jednoduchostí.

1) Zateplování bez energetického auditu
Energetický audit si určitě nechte udělat, protože v opačném případě buď zateplíte málo anebo zbytečně moc. Energetický audit vám napoví jak zateplit s ohledem na předpokládané úspory.

2) Rekonstrukce bez technického posudku
Podobně jako energetický audit je velmi žádoucí i technické posouzení stavu domu. Exaktně zjistí skutečný stav domu a z toho vyplývající potřebu oprav, které je nezbytné udělat před zateplením. Nelze spoléhat na ujištění „odborníka“, že to je ještě dobré…. Naopak. Takovým ujištěním je třeba přikládat tu nejmenší váhu. Nejlépe žádnou.

3) Rekonstrukce bez projektové dokumentace
Taková rekonstrukce je jako jízda bez řidičského průkazu. Na začátku to vypadá dobře, ale končí to většinou špatně. Projekt je návodem, co a jak udělat. A také odborným předpokladem garance, že prováděcí firma bude vědět, co má udělat, a investor tak ví, za co platí.

4) Příprava rekonstrukce
Je rozumné požádat o spolupráci odborníka. Musí být nezávislý na auditorech, projektantovi i dodavateli. Na základě vašich představ zajistí přípravu dokumentace, projedná záměr s úřady a připraví podklady pro přípravu smlouvy s dodavatelem. Vhodnou osobou bývá aktivní důchodce, stavař.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Foto: KASTEN

5) Výběr dodavatele prací podle ceny
Za extra málo peněz si pořídíte velkou nejistotu. Vždy je výhodnější vybírat z více zájemců o zakázku, dát i na doporučení přátel, sousedů či známých, kteří mají osobní zkušenost, soudit podle referencí, které lze ověřit. Kvalita má svou cenu. Ne nadarmo se říká, že nejsme tak bohatí, abychom si kupovali levné věci. Anebo zajíce v pytli (např. dodavatele bez referencí či bez certifikátu odborné způsobilosti).

6) Stavební dozor investora
Vyplatí se, i když mu musíme zaplatit. Ušetří nejen čas, který bychom hlídání a kontrole dodavatele museli věnovat, ale také rozumí tomu, co hlídá a kontroluje. Pracuje za nás a pro nás. Neměl by být jakkoliv spojen s dodavatelem.

7) Je nutné používat pouze certifikované zateplovací systémy?
Certifikované systémy jsou koncipované jako systém, který může zaručit splnění požadavků vyplývajících z technického posouzení a energetického auditu. Jistou „nevýhodou“ je, že by měl být zásadně aplikován proškolenou osobou. Jednoznačná odpověď na tuto otázku zní ano.

8) Financování
Je dobré vědět, jaké máme a jaké můžeme mít k dispozici finanční prostředky, ať už se jedná o hotovost, úvěr, hypotéku či jiný zdroj.

9) Dotace či zvýhodněný úvěr
Pokud jsou k dispozici, rozhodně stojí za to je využít. Seriózní dodavatel vám přitom může být nápomocen určitě více než „zprostředkovatelé“, kteří slibují hory doly, ale splnění jejich slibů je většinou odvislé od náhody a provize, kterou často požadují i předem. Prověření možnosti získat výhodné finanční prostředky je vhodné.

10) Zateplovat kompletně nebo postupně
Postupný proces je dražší, organizačně komplikovanější a nemůže poskytnout takové standardy a záruky jako kompletní zateplení. Proto má jednoznačně smysl zateplovat kompletně.

Toto desatero platí, ať jde o rodinný či bytový dům. Vždycky jde o kvalitu a o peníze. Jak o ty, které vydáte, tak o ty, které úsporou energií získáte.

Ing. Aleš Kocourek
KASTEN, spol. s r.o., člen Cechu pro zateplování budov

19.07.2012 | Ing. Aleš Kocourek

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • LB Cemix, s.r.o.

    Společnost LB Cemix patří mezi přední výrobce stavebních hmot a je dodavatelem špičkových zateplovacích systémů Cemix THERM s evropskou kvalitou. Široký sortiment fasádních materiálů nabízí nepřeberné množství různých variant realizace fasády. Značka Cemix je známá nejen v České republice, ale i v rámci středoevropského trhu.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444