Dárek k výročí svatby - vlastní dům

Mít vlastní dům jsme si manželé vždycky přáli a na tento sen si počkali rovných pětadvacet let. Dlouho nemohli najít vhodný pozemek a až se jim jeden zalíbil, měl v sobě „háček“ - byl svažitý. Dům podle jejich představ se ale podařilo realizovat za rok a dva měsíce. Od počátků měli jasno také ve volbě materiálu – z porovnání vlastností různých typů jejich požadavkům nejlépe vyhověl Ytong.

Kritérium ceny nebylo zdaleka tím hlavním – od počátků zvažovali trvalou hodnotu své investice. „Když porovnám tento materiál s jinou levnější variantou, zjistím, že už jen paleta je kvalitně zabalená a nepoškozená dopravou. Při zdění skvěle drží rovinu a není nutné klínovat. Také mi i samotné stavební firmy říkaly, že zakázku vezmou pouze pokud pórobeton bude právě z Ytongu,“ doplnil ke zkušenostem. Stavba byla vybudována kombinovaně – hrubou stavbu realizovala stavební firma a instalace a venkovní úpravy místní živnostníci nebo majitelé svépomocí. Ze systému zde použili nejen obvodové zdivo, příčky a překlady, ale také strop Ekonom. Jeho výhodou je vysoká stabilita a takřka naprostá rovinnost.
 

Úsporné a snadné zpracování včetně stěrky

V průběhu výstavby také ocenili přesnost a bezodpadovost – dalo jednoduše dořezávat, a i zbytky mohli na stavbě dobře zpracovat. „Obezdívání zařizovacích předmětů by bez Ytongu nebylo možné nebo příliš složité. Při instalaci nábytku jsem ocenil jednoduchost vrtání děr pro hmoždinky – vůbec jsem nepoužíval vrták do betonu, ale vrták HSS na kov a díry byly absolutně přesné,“ popisuje práci s materiálem.
 
 
Ze systému Ytong zde použili také vnitřní stěrku hlazenou, která svými vlastnostmi přispěla k celkové kvalitě stěny. „Oceňujeme rychlost nanášení a minimální vnos vody do stavby. Zdi se stěrkou jsou opravdu rovné a přesné. Při usazování nábytku a kuchyně jsme neměli jediný problém. To nám ušetřilo čas, nervy a i náklady. Stěrka je taky relativně odolná proti poškození. Několikrát se "podařilo" narazit nebo bouchnout do stěny a nikdy se povrch nepoškodil,“popisuje zkušenosti majitel.
 
 
A jaké rady by po zkušenosti dal těm, co se teprve k životnímu kroku stavění chystají? „Zájemcům o stavění doporučuji dobře zvážit poměr ceny materiálů a jejich kvality, životnost a následnou přidanou hodnotu. Stavět z toho nejlevnějšího materiálu se může při placení faktury zdát jako výhra, ale většinou problémy vzniklé při stavění anebo s kvalitou (životností) později bývají velké a náklady na sanaci vadných materiálů převáží původní rozdíl v cenách materiálů,“ doplňuje majitel.
 
17.06.2019 | PR
  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444