DIMPLEX - expert na energetické úspory

Je známo, že tepelných čerpadel systému vzduch-voda se u nás instaluje zhruba 70 % z celkového množství všech systémů. Méně se ale ví, že první tepelné čerpadlo vzduch-voda, které efektivně pracovalo až do venkovní teploty mínus 25°C, pocházelo od německé značky Dimplex a k nám ho dovezla i nainstalovala společnost TERMO KOMFORT, s.r.o. Bylo to před 15 lety, tj. v roce 2000 a na svou dobu to byl neuvěřitelný pokrok, protože před tím končilo využití „vzduchových“ tepelných čerpadel u venkovní teploty vzduchu 0°C.

Téměř půl století vyvíjí a vyrábí DIMPLEX úspornou vytápěcí techniku, zahrnující i využití obnovitelných energií, včetně výroby tepelných čerpadel a patří ke světové špičce v tomto oboru. Dokladem vyspělosti výrobce je i nová produktová řada tepelných čerpadel DIMPLEX LA S-TU(R) s výkonem 9, 12 a 18 kW s vynikajícími parametry, v tabulce uvádíme hodnoty pro LA 9S-TU.

Vysoce efektivní tepelné čerpadlo vzduch / voda pro venkovní instalaci

  • Obzvláště tiché díky zvukově optimalizovanému šíření emisí hluku a izolovanému kompresoru
  • Maximální provozní bezpečnost díky sledování čidly v chladicím okruhu
  • Vysoká účinnost vlivem vysoce výkonného výparníku, ventilátoru ES a COP-Boosteru
  • Nově vyvinuté řízení odstraňování námrazy, od 0°C používá přirozené odmrazování pro zvýšení efektivnosti provozu
  • Integrace inteligentních regulátorů pokojové teploty (Smart-RTC) umožňuje další nárůst efektivnosti výroby tepla
  • SG připraveno pro budoucí použití řízení provozu v návaznosti na variabilní tarify
  • Snadná a rychlá instalace s minimální vzdáleností od stěny 0,5 m
  • Všechny výkony také v provedení s chlazením (R)
  • Elegantní vzhled s možností výběru z 1625 barev
Představením novinek tepelných čerpadel určených především pro vytápění rodinných domů výčet tepelných čerpadel vyráběných v bavorském Kulmbachu zdaleka nekončí. Mnoho lidí vůbec netuší, že tepelná čerpadla vzduch - voda nemusí stát jen vedle domu, ale mohou být také v provedení pro vnitřní instalaci, kdy kompletní tepelné čerpadlo je umístěno uvnitř domu a venku nestojí vůbec nic. To se líbí především architektům, protože nic neruší pohledy na dům, ať se díváme z kterékoliv strany.

Silnou stránkou značky Dimplex jsou tepelná čerpadla vzduch-voda, která jsou vhodná i pro velké objekty, tj. bytové domy, hotely, administrativní budovy, sportovní i kulturní stavby a mnoho dalších, kde je potřebný velký tepelný výkon, ale současně nízké hlukové emise. Dosud nejvýkonnější „vzduchové“ tepelné čerpadlo dosahuje výkonu 60 kW a ve vývoji je i stroj s výkonem 80 kW v provedení pro topení a chlazení se skvělými parametry.
Výrobní program zn. Dimplex nabízí i tepelná čerpadla využívající energii ze země. Výběr je veliký: výkonová řada začíná u 6 kW a končí u 130 kW a nadstandardní topné faktory COP atakují nominální hodnotu 5,0 (při S0/W35). Tento typ tepelných čerpadel může zajistit i chlazení, které oceníme především v parném létě.

Mezi výrobky tohoto systému jsou i „vysokoteplotní“ tepelná čerpadla s teplotou topné vody až 70°C, což v některých objektech se staršími topnými systémy může být výhodou, protože se nemusí rekonstruovat topný systém. Tato tepelná čerpadla se dají s výhodou využít především u rozlehlých objektů s vysokou energetickou náročností. Jejich uspořádáním do kaskády se dá vytvořit tepelný zdroj až v řádech MW.

Pro úplnost je potřeba uvést, že v nabídce zn. Dimplex jsou i tepelná čerpadla systému voda-voda s tepelným výkonem od 10 do 100 kW, ale s ohledem na hydrogeologické podmínky v naší krajině je jejich praktické využití poměrně omezené. S výhodou se dají však využít při získávání tepelné energie z technologických procesů při ochlazování chladících medií nebo z odpadního tepla průmyslu nebo vodohospodářských staveb.

Samostatnou kategorií jsou bojlery s integrovanými malými tepelnými čerpadly, kterými se s výhodou a velmi efektivně ohřívá teplá voda, přičemž se tepelná energie obsažená ve větracím nebo venkovním vzduchu předává pomocí tepelného čerpadla „teplé užitkové vodě“. Voda se ohřívá tím nejlevnějším způsobem a současně se může provádět větrání vnitřních prostor. Jedná se tedy o „rekuperaci tepla ze vzduchu do vody“. Zkušenosti s tímto řešením, po řadě let provozování, jsou velmi dobré a jejich majitelé si je nedovedou vynachválit.

Když to shrneme, tak tepelná čerpadla zn. Dimplex se vyznačují především skvělými parametry, vycházejícími z mnohaletých zkušeností z provozu, které jsou pak využity ve vlastním konstrukčním řešení. Vysoce jsou oceňovány především užitné vlastnosti, jako jsou velmi nízká hlučnost, robustnost provedení, které je zárukou dlouhé životnosti. Promyšlené konstrukční provedení a použití špičkových komponentů je důvodem, proč tyto výrobky mají nejnižší poruchovost mezi konkurencí. Prostě poctivá německá práce se nezapře! Proto také všechny výrobky zn. DIMPLEX mají přidělenu prestižní evropskou značku kvality: EUROPEAN QUALITY LABEL FOR HEAT PUMPS.

Konec plísní v bytech a domech

Snaha o snížení nákladů na topení je vesměs řešena tím, že se v bytech a domech vyměňují stará dřevěná okna za nová, moderní plastová nebo i dřevěná, která proti původním velmi dobře těsní. Aby se ještě více ušetřilo za topení, pak se zateplují izolačními materiály venkovní stěny domů polystyrénem nebo jinými materiály, čímž se také utěsní různé větrací průduchy a na „malér je zaděláno“. Prakticky nikdo neřeší výměnu vzduchu vnitřních prostor. Vlivem pobytu lidí zde dochází ke zvýšení obsahu vzdušné vlhkosti a obsahu oxidu uhličitého a to je příčinou toho, proč je dnes tak rozšířený výskyt bytových plísní, které jsou nejen odpudivé vzhledem, ale také velmi negativně působí na zdravotní stav obyvatel, vzhledem k tomu, že produkují škodlivé toxiny. Proto je dnes tolik zdravotních problémů, aniž by obyvatelé utěsněných bytů tušili proč.

Naštěstí se našlo řešení, spočívající v tom, že tzv. „lokálními rekuperačními jednotkami“ lze snadno zajistit výměnu vzduchu, aniž by se ztrácelo teplo, jako když se větrá okny.

Decentrální rekuperační rovnotlaké jednotky DL 50

DL 50 jsou skvělým řešením pro celou řadu objektů, především obytných, kde mohou zcela nahradit klasické rekuperace centrální. Jejich největší předností je řízené větrání v místnostech dle individuální potřeby výměny vzduchu v reálném čase. Nepotřebují rozvody vzduchu, které jsou nutné pro rekuperace centrální. Jsou vybaveny protiproudými křížovými výměníky s účinností až 90 %, které se dají snadno čistit a samozřejmostí jsou filtry na přívodu a odvodu vzduchu. Mimořádně tiché dva EC ventilátory v každé jednotce umožňují nastavení optimálního řízení výměny vzduchu v rozmezí od 15 do 55 m3/hod. Rozsah využití od -20 do +40°C venkovního vzduchu.

Tento výrobek dostal ocenění „Výrobek roku 2014“ právě za řešení účinné řízené výměny vzduchu, což je základní předpoklad zamezení vzniku, případně opakovanému výskytu plísní. Lze ho instalovat jednak do již zateplených domů, ale hlavně by neměl chybět při provádění zateplování, jako jejich nezbytná součást.
Kompletní nabídka rekuperací značky Dimplex zahrnuje samozřejmě také centrální rekuperační jednotky v poměrně široké škále výkonů a provedení. Ale takových a podobných je na trhu poměrně dost, přičemž svými parametry se řadí do nejvyšší kategorie. Bohužel instalace centrálních rekuperací má své specifické požadavky, které ne vždy je snadné splnit jak z hlediska instalací, ale hlavně, jako ostatně u všech centrálních rekuperací, při údržbě a čistění vzduchotechnických rozvodů.

Když to shrneme, pak kompletní nabídka výrobků rekuperací umožňuje řešit prakticky všechny případy řízeného větrání jak v novostavbách, tak ve stávajících objektech, nejen obytných, ale i ostatních, kde jsou z hygienického hlediska nároky na kvalitu vnitřního prostředí a minimalizaci energetických ztrát způsobovaných neřízeným větráním.

Více informací naleznete na www.dimplex.cz a www.termokomfort.cz.
13.10.2015 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444