Crème caramel. Dezert pro slavnostní příležitosti

Přemýšlíte nad sladkou tečkou vašeho slavnostního oběda během vánočních svátků? Vyzkoušejte crème caramel, jemný, krémový dezert ochucený citrónovou kůrou a skořicí. Vypadá nóbl, a přitom jeho příprava není vůbec složitá.

Pokud máte rádi krémové dezerty, crème caramel si zamilujete. Připravuje se z vajíček, smetany, mléka, cukru a pravé vanilky a je vlastně obdobou jiné francouzské klasiky - Crème brûlée.

Ingredience
300 ml mléka
kůru z citronu
kůru z pomeranče
4 žloutky
110 g cukru krystal
200 ml smetany
40 g kukuřičného škrobu
1 kus skořicové kůry
1 vanilkový lusk
Příprava
Vanilkový lusk podélně rozřízněte a hrotem nože vyjměte semínka. Nastrouhejte najemno kůru z poloviny citronu a pomeranče – vyberte chemicky neošetřené plody a kůru důkladně omyjte.

Smíchejte mléko a smetanu ke šlehání. Směs nalijte do rendlíku a přidejte vanilkový lusk zbavený semínek, celou skořici a kůru z citronu a pomeranče.

 

Ingredience zvolna ohřejte na plotně. Jakmile začne směs vřít, snižte teplotu a vařte na mírném plamenu dalších pět minut. Sundejte rendlík z plotny, směs sceďte a nechejte vychladnout.

Oddělte bílky a žloutky. Smíchejte žloutky s cukrem a asi pět minut šlehejte.

Přidejte do zpěněné směsi kukuřičný škrob a dobře promíchejte. Pak pomalu přidávejte směs mléka a smetany ke šlehání a neustále míchejte.

Nalijte do keramických nebo skleněných formiček a zakryjte alobalem.

Formičky vložte do hlubokého pekáče tak, aby se nedotýkaly a opatrně přeneste do vyhřáté trouby.


Autor receptu:  cz.gorenje.com
15.12.2023 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444