Colosseum Gate 2B

Úvodník č.4/2006 časopisu ERA 21

Římské Koloseum není jen polorozpadlou památkou - stále vyzařuje pohyb a sílu. Jeho ubíhající kruhový tvar má ošidnou, ale zároveň lákavou schopnost zachytit „dynamiku“ a předávat tento význam i po dvou tisících letech své existence.

Nepotřebujeme nápovědu barevných filmových trháků s prostorovým zvukem, které by nám připomínaly dávné události, jelikož vše je zde stále přítomno v kamenech a v řadách oblouků svištících kolem nás. Tělo stavby tvoří, samozřejmě, masivní konstrukce, která nesla všechny ty jásající diváky. Její duší je však nyní ztichlé hřiště. Žádné náměstí, žádné jeviště, žádný oltář, ani klenutí nedokáže přiblížit onu auru dramatického očekávání. Navíc jde o architekturu přímočarou, jejíž geometrie je jasně patrná a architektonická rétorika (navzdory všemu heroismu) je pozoruhodně dobře zvládnutá… Zde, v této skořápce, tkví základní úkol architektury. Jak obratně polapit atmosféru? Zvlášť, když se zabýváme tématem Události: Hra i shromáždění jsou divadlem. Tělo může, svým způsobem, vychutnávat náladu plnou očekávání - v každé fázi, od vstupního turniketu, přes šatny, bar, místnost s monitory, tunel pro hráče, a o to více, když se všechny tyto věci prolínají a vzájemně doplňují. Vezměte si masu lidí stojících ve frontě, kteří se strkají a hlučí a výsledek bude nekonečně více elektrizující než město o srovnatelném počtu obyvatel… Pak zahajte hru nebo událost a získáte dynamičtější start než u obřího tryskáče na ranveji… Máme tedy stadion jako cílové místo, jako ohnisko, a v podmínkách teorie urbanismu: jako východisko. Z takto vyostřené, přesně lokalizované a (rád bych podotknul) dosti nakažlivé struktury události můžeme vykouzlit báječné „město“ 21. století. V našem přežívání ze dne na den jsme se přestěhovali do hybridního světa. Žijeme v realitě vrstvené zkušenosti, se vzrušením jako vážnou záležitostí: jedna činnost slouží jako spoušť pro mnoho dalších… Nacházíme se v pozoruhodném okamžiku dějin, neboť máme k dispozici kombinaci moderní technologie a mnohonásobných tvůrčích postupů. Máme kulturní zásobárny připravené k vyplenění. Na základě nejlepších zdrojů antropologických pozorování, ekonomického důvtipu, smyslu pro teatrálnost a dokonce i tvůrčího cynismu (chcete-li), můžeme nyní způsobit, aby se Koloseum stalo Římem nebo Řím Koloseem…
21.09.2006
  • Vydavatelství ERA

    České Vydavatelství ERA vzniklo v roce 2000 s cílem přinášet čtenářům užitečné a kvalitní publikace z oblasti architektury, stavitelství a psychologie pro odborníky i širší čtenářskou obec. Cílem je mapovat nové trendy a dosud nezpracovaná témata.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444