Co znamená „správné osvětlení“?

Pokud stavíme nebo rekonstruujeme bydlení, je dobré si najmout specialistu na návrh osvětlení, kterým je světelný architekt či projektant, lidově zvaný světlař. Od něj jistě uslyšíme pojem „správné osvětlení“. Co to přesně znamená?

Každá místnost řešená individuálním způsobem pro konkrétní činnost má své technické světelné řešení, a takové je většinou jen jedno správné. Oproti tomu designových řešení se vždy nabízí několik, což záleží na stylu, vkusu a vnímání.

Jak dojdeme k tomu, že právě toto rozmístění těchto svítidel je správné? Světelný architekt vždy nejdříve hledí na to, aby nás světlo neoslňovalo, což se může zdát jako samozřejmost, ale schválně se rozhlédněte kolem sebe, jak je navrženo osvětlení ve vašem okolí. Zakrytí světelného zdroje před naším zrakem je opravdu základ, který hlídá naši pohodu. Nikdo nechce přijít po náročném dni domů a mžourat očima nebo klopit hlavu kvůli nepříjemnému oslňování. I odolným lidem mohou například nesprávně umístěné „bodovky“ způsobovat nepatrné minišoky, po kterých tuhne obličejové a krční svalstvo.

Dále světlař určuje správnou intenzitu světla. Je jasné, že potřebujeme jiné světlo v kuchyni než v ložnici a jiné v pracovně než v koupelně. Odborník nám svítidla doporučí tak, abychom si nikde nekazili oči a dobře viděli na určenou činnost. V dnešní době už je také samozřejmostí stmívání jednotlivých zdrojů.

Projektant osvětlení pak určuje správné teploty chromatičnosti, jež našim biorytmům pomáhají relaxovat nebo naopak bdít. Výjimkou nejsou svítidla, která mění barvu světla buď synchronně s časem, nebo manuálně dle naší libosti.

Je mnoho dalších technických vlastností, které světlař během návrhu řeší. A společně mu dají „mozaiku“, kterou můžeme nazvat správné světelné řešení. Najmout si takového specialistu se velmi vyplatí. A to nejen kvůli našemu zdraví, které je k nezaplacení. Například: kam bychom sami umístili deset bodovek, navrhne světlař jedno lineární svítidlo a ušetří nám náklady na energii i pozdější výměnu zdrojů. Světelný architekt vám také najde taková svítidla, abyste se vešli do vašeho rozpočtu. Vyzkoušejte si sami světelného specialistu a nechte si vypracovat návrh správného osvětlení.

PAIRAM poskytuje 20% slevu na návrhy osvětlení domácností.
Akce je časově omezena do konce května 2016.
www.pairam.cz

15.03.2016

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444