Co všechno umí inteligentní domácnost?

Inteligentní dům dnes už není žádný nedosažitelný luxus. Technologie jsou dostupné běžným domácnostem a hodí se na většinu typů bydlení. A navíc díky bezdrátovým technologiím není potřeba rekonstrukce. Kromě komfortu a ušetření nákladů na energie bezpečná automatizace zajišťuje pohodový provoz domácnosti. Ovládání funkcí domu obstarají například systémy automatizace od společnosti HDL Automation s.r.o.

Tato tzv. inteligentní elektroinstalace řeší ovládání, monitorování a automatizaci všech ostatních systémů v domě, a to od osvětlení přes vytápění, stínění, klimatizaci až po zabezpečení.
 

Co všechno inteligentní domácnost umí? Pojďme se podívat na nějaké příklady.

Můžeme začít automatickým ovládáním klimatizace, vytápění a stínění, což při vhodně nastavené kombinaci přináší výraznou finanční úsporu a komfort. Klasickou ukázkou synergie je zatažení závěsů v letních dnech, aby se místnosti nepřehřívaly a zapnutí klimatizace až ve chvíli, kdy teplota překročí stanovenou mez. V zimě naopak zůstávají žaluzie otevřeny, k ohřevu se využívá sluneční svit a při otevření oken se automaticky zavírají regulační ventily topení a zamezuje se zbytečným tepelným ztrátám. Možnost temperování místností v době nepřítomnosti a zapínání vytápění ve stanovenou hodinu před plánovaným příchodem domů není potřeba ani zmiňovat.
 
 
Automatické nastavení světelné scény v kombinaci se zatažením žaluzií či závěsů při zapnutí televize navodí příjemnou atmosféru. Odešli jste z domu, ale zapomněli jste zhasnout nebo vypnout žehličku? Nevadí. Vše vyřešíte z pohodlí své kanceláře nebo se o to postará vaše chytrá domácnost sama, když vyhodnotí, že v domě nikdo není.
 
 
Nejčastěji se v inteligentních domech setkáváme s čidly pohybu a alarmy. Pokud by se k vám někdo vloupal, dům vám dá hned vědět a informuje i ostatní dle navoleného seznamu.
 
Zabezpečovací systémy ve spojení s řízeným osvětlením simulují přítomnost v domě ve chvíli, kdy jste na dovolené. Přispívají tak k výraznému zabezpečení nemovitosti.
 

 

Časově nastavené zavlažovače se postarají o stále zelený trávník

Příjemné a časově úsporné je rovněž otvírání garážových vrat při vašem příjezdu a jejich automatické zavření po vjezdu do garáže. Se čtečkou otisků prstů vstoupíte do domu bezpečně a pohodlně a vyhnete se starostem o klíče.
 
Velikým přínosem je, že získáváte přehled, co se doma děje, i když jste mimo domov, a to díky mobilnímu telefonu a všudypřítomnému internetovému připojení. Získáváte nad domem kontrolu, můžete jej vzdáleně ovládat.
 
 
Pokud nad pořízením chytré domácnosti uvažujete, nechte si zpracovat projekt. Na mysli byste přitom neměli mít jen výhody, které vám systém přinese hned, ale i pozitiva do budoucna. U modulárních instalací je běžné, že se nevyužívají hned všechny nabízené funkce.

Více na webových stránkách www.hdl-automation.cz.
13.09.2019 | PR
  • HDL Automation s.r.o.

    HDL Automation s.r.o. zastupuje na českém, slovenském, polském a maďarském trhu globální značky HDL, Myjordomus, CasaTunes, smart:)things, IQRC, RAYSGEM, HOTEZA, MATRIX SYSTEM a další. Dodává škálu produktů od jednotlivých prvků až po kompletní automatizační systémy budov – řízení osvětlení, vytápění, stínění, zabezpečení, ventilace, klimatizace, měření spotřeby energií ... Stabilní postavení HDL Automation s.r.o. na trhu je zajištěno díky mateřské společnosti GORDIC spol. s r.o. Během své téměř 30leté historie realizovala tato společnost mnoho inovativních řešení ve vývoji softwaru a integračních projektech.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444