Co se ukrývá pod označením bezfalcové zárubně?

Ať už zařizujete nový byt, nebo jen rekonstruujete ten stávající, určitě řešíte dveře do interiéru. Dost
možná jste se přitom také setkali s pojmem bezfalcové zárubně. Víte, co se pod tím ukrývá? A jak se
liší od jiných dveří?

Bezfalcové dveře možná znáte jako bezpolodrážkové dveře

Když se řekne bezfalcové dveře, jde o komplet dveří, kdy dveřní křídlo lehce zapadne do zárubně a z pohledové strany s ní vytvoří rovinu. Někdy se takový dveřní komplet označuje jako
bezpolodrážkové dveře.
 
Víte, že u klasických dveří se rozlišují dveře bezpolodrážkové a ty s polodrážkou? Liší se tvarem své hrany.
 
„Běžně je v hraně dveřního křídla přibližně do poloviny jejich tloušťky vyfrézovaný drobný zub,
odborně nazývaný polodrážka. Zavřené dveře díky němu naléhají na zárubeň a částečně vystupují do prostoru před dveřní obložku. Ze strany, ze které se dveře otevírají směrem k sobě, pak bývají
zpravidla plně viditelné panty,“ vysvětluje Petr Paksi, obchodní ředitel společnosti JAP FUTURE,
českého výrobce designových dveřních systémů.“

 

Bezfalcové dveře jsou moderní

Polodrážkové dveře jsou klasikou, která se pyšní třeba dobrým utěsněním proti průvanu. Bezfalcové dveře představují druhý typ dveří, a to ten moderní.

Jejich dveřní křídlo má úplně rovnou boční hranu, takže do zárubně snadno zapadne. Zavřené dveře jsou do zárubně zapuštěné a když se na ně podíváte z pohledové stěny, uvidíte elegantní rovinu. Jen mezi křídlem a zárubní vznikne z pohledové stěny jemná spára.

Víte, že dveře musí být v tomto případě osazeny také speciálními 3D seřiditelnými panty, které jsou při pohledu na zavřené dveře skryté v zárubni a dveřním křídle a starají se o to, aby dveře do zárubně zapadly? Jen tak bude spára mezi křídlem a zárubní pravidelná a dveřní komplex vytvoří elegantní jednolitou plochu.

 

Nepodceňujte vhodnou zárubeň

Aby byl výsledný efekt dokonalý, je třeba dobře vybrat zárubeň. Tu mohou tvořit:
  • Klasické dveřní obložky, které před rovinu zdi o pár centimetrů vystupují.
  • Skryté zárubně
 
Náš tip: Rozhodli jste se pro skryté zárubně, které umožní otevírání dveří k sobě i od sebe a kdy
dveřní křídlo bude z pohledové strany lícovat s navazující stěnou? Co třeba zárubeň AKTIVE, která je na trhu k mání v polodrážkové i bezpolodrážkové variantě?
 
„Skrytou zárubeň AKTIVE vyrábíme ve dvou variantách – AKTIVE 40/00, která je určená pro
bezpolodrážkové dveře, a AKTIVE 25/15 pro dveře s polodrážkou. Tento typ skrytých zárubní je
unikátní v tom, že umožňuje umístit dveřní křídlo do jedné roviny s navazující stěnou, obložka je
skryta. Dominantou tak je designové interiérové dveřní křídlo, třeba naše dveře MASTER,“ dodává
k tomu Petr Paksi.
 
Nechcete ani klasické dveřní obložky, ani skryté zárubně? Řešením je třeba zárubeň LATENTE, která sice přiznává dřevěnou obložku, ta je ale zapuštěná do stejné úrovně se zdí a v jedné rovině lícuje s povrchem stěny.

Zárubeň LATENTE, dveře MASTER DOOR s dyhou na povrchu, foto zdroj: JAP FUTURE
03.09.2021 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Yale

    Firma Yale vyrábí klíče, zámky a bezpečnostní systémy a dodává je milionům lidí do více než 125 zemí celého světa. Jako jedna z nejstarších mezinárodních značek patří Yale mezi nejznámější a nejrespektovanější jména mezi výrobci zámků. V její historii najdete zásadní novace pro celý průmysl. Představuje kvalitu, design, spolehlivost, důvěru a co je nejdůležitější – bezpečnost. Cílem společnosti Yale je dát zákazníkům pocit bezpečí, aby si mohli plně užívat života bez starostí a mít volnost výběru.

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444