Co s mechem v trávníku?

Už se vám to také stalo? Zahradní trávník začne najednou porůznu zarůstat nízkým mechem a začínají se v něm objevovat hnědavé lysiny. Čím to?

„Letošní léto se střídáním deštivých a teplých slunečných dnů přálo růstu trávy měrou vrchovatou,“ říká Jan Kratina, který je odborníkem na travní porosty. Ale přálo také různým vetřelcům, které trávník ničí. Mech je hlavním z nich.

„Někdy pomůže trávník povápnit,“ radí Kratina. „Ale existuje celá řada mechů, které jsou proti vápnu i postřikům odolné a je nutné je odstranit mechanicky. Kdo chce poničený trávník zachránit a mít ho napřesrok opět krásný, hustý a hlavně zdravý, má právě teď v říjnu nejvyšší čas provést na něm tak zvanou vertikutaci,“ dodává odborník.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

V nabídce specializovaných prodejen zahradní techniky najdeme kvalitní vertikutátory Gardena a Wolf Garten se 7letou zárukou. Elektrické i s benzinovým motorem… Foto: Mountfield

Tento moderní a účinný ozdravný postup se provádí vertikutátorem. Jde o zahradní stroj nikoliv nepodobný klasické rotační sekačce. Ale narozdíl od ní má pod kapotou celou řadou tenkých svislých nožů, které se zařezávají do trávníku, tím jej provzdušňují a odstraňují z něj tvrdošíjně rostoucí mech, plevel i nepropustnou travní plsť. A také drobné zbytky uschlého porostu, který do trávníku napadal při celosezonním sečení a nyní jej dusí.

„Lidé bývají překvapeni, kolik neřádu se v jejich trávníku ukrývá a kolik ho právě a jen díky vertikutaci odstraní,“ podotýká Kratina a zdůrazňuje, že po tomto zákroku mají voda, vzduch i potřebné živiny opět volný přístup až ke kořenům trávníku.
Aby však byl úspěch zaručen, je po vertikutaci, která se pravidelně provádí na podzim a pak na jaře, správné holá místa, která vznikla odstraněním větších ploch mechu nebo plevele, znovu osít vhodným travním semenem a aplikovat trávníkové hnojivo. Konečným výsledkem je trávník, který se opět sytě zelený, hustý a zdravý.
29.10.2008 | PR
  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444