Co musíte udělat, pokud si vybíráte mezi projekty rodinných domů?

Foto: Bigstockphoto

Foto: Bigstockphoto

Katalogové projekty rodinných domů jsou určené všem, kteří touží po rychlém a bezstarostném řešení bytové otázky. Ale i v případě katalogových domů se musíte na stavbu náležitě připravit. Co všechno je třeba udělat, abyste mohli bydlet co nejdříve?

Vyberte vhodný pozemek

Katalogové projekty rodinných domů nabízejí už hotové návrhy staveb. Můžete si je vybrat z široké nabídky stejně jako nějaké spotřební zboží. Při výběru se ale nenechte zlákat tím, co se vám líbí nejvíce. Na každý pozemek se totiž hodí jiná stavba. Proto je důležité, abyste vybrali dům, který vám dovolí využít vaší parcelu naplno.

Nejen katalogové projekty rodinných domů kladou na pozemek určité požadavky, které musíte vzít v úvahu při jeho výběru a koupi.

Dávejte pozor na:
  • rozměry – stavební parcela musí mít rozlohu 500 až 700 m2 a šířku minimálně 15 metrů,
  • odstupy od sousedních staveb – ty se liší v závislosti na tom, zda sousední stěny obsahují okna (odstup minimálně 7 metrů) nebo jsou bez oken (odstup 4 metry).

Zjistit si musíte i to, zda je pozemek vhodný na stavbu. O tom se předem informujte na obecním nebo městském úřadě. Při plánování vám hodně pomůže i katastr nemovitostí.

 

Stanovte rozpočet

Hotové projekty rodinných domů jsou v porovnání s individuálním projektem od architekta výrazně levnější. Budete-li ale vyžadovat změny v katalogovém projektu, cena se při každé navýší. Pokud tedy nechcete, aby se stavba zbytečně prodražila, věnujte zvýšenou pozornost výběru projektu.

K ceně projektu ale budete muset připočítat ještě částku za projekt na osazení domu do pozemku či za projekt přípojky inženýrských sítí. Nezapomeňte ani na interiér, pokud není v ceně projektu.

 

Nechte vypracovat projekt přípojek

Katalogové domy neobsahují projekt přípojek inženýrských sítí. Mezi ně patří přípojka na vodu, kanalizaci, plyn či elektřinu. Proto si musíte dodatečně zajistit jejich vypracování. Ale po dohodě je může poskytnout i firma, která zajišťuje stavbu katalogového rodinného domu anebo se o to postará architekt, kterého si vyberete.

 

Zajistěte osazení domu

Tak jako v případě projektu inženýrských sítí, ani osazení domu, tedy projekt umístění domu na pozemek, není součástí katalogových domů. O to se musíte postarat sami a nezapomínejte, že musí být v souladu s podmínkami územních plánů.
16.03.2017 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444