Co je nebo není neprodejný byt?

2barevné Letňany, projekt společnosti Trigema

2barevné Letňany, projekt společnosti Trigema

Pražský trh s novým bydlením v číslech

Možnost co nejobjektivněji analyzovat aktuální stav trhu rezidenčního bydlení komplikuje  především nejednostnost názvoslovného aparátu a rozličné metody stanovování a zveřejňování cen.

Neexistuje tedy ani shoda v tom, které z nově postavených bytů zůstávajících delší dobu bez majitelů lze označit za neprodejné ležáky.

Odlišná čísla vznikají i použitím rozličných metodik výzkumu, které používají jednotlivé developerské společnosti. Trigema, která patří k významným pražským developerům, se analýzou nového bydlení v hlavním městě systematicky zabývá od jara roku 2010 a pro tyto potřeby pokládá za neprodejný byt, který má nad 24 měsíců od kolaudace. Z její poslední analýzy zachycující 1. pololetí roku 2013 vyplývá, že takových bytů je v Praze v současné době téměř 700, jedná se o ty, které byly kolaudovány v roce 2010 a dříve. Bez ohledu na přesný počet zůstává otázkou, jak s nimi developeři v budoucnu naloží. Podle názoru ředitele Trigemy Marcela Sourala je s největší pravděpodobností nabídnou jako nájemní bydlení, protože snižování ceny není možné pod určitou hranici. Na trhu je navíc dalších 401 dosud volných bytů dokončených v roce 2011.

Nárůst prodaných bytů

Jak ale dále vyplývá z analýzy provedené společností Trigema i z dalších zveřejněných analýz velkých pražských developerů, počet prodaných bytů ve srovnání s rokem 2011 roste. Nejvýznamnější nárůst byl zaznamenán v prvním čtvrtletí letošního roku. Od ledna do června zachytila Trigema ve své databázi 2410 prodaných bytů a podle jejích údajů se v 1. pololetí letošního roku jedná o 50% nárůst oproti roku 2011, přičemž na tomto ukazateli mají zásadní podíl nízké sazby hypoték, masivní inzertní kampaně developerů, nabídka slev a nabídka velmi levných bytů, ale i současný zájem o investiční nákup bytů.

Zájem je o menší a levnější byty

A jaké byty se prodávaly nejvíce? Analýza Trigemy říká, že průměrná velikost prodaných bytů je 65,2 m2, průměrná výměra nabízených bytů je přitom bezmála o 10 m2 větší. Ukazuje se, že nejlépe jdou na odbyt byty 2+kk s výměrou do 54 m2. Stojí o ně klienti, kteří si pořizují nové vlastní bydlení i ti, kteří byt kupují jako investici a počítají s návratností za pronájem. Trend pozorovatelný na trhu s nemovitostmi nasvědčuje tomu, že takovéto byty (samozřejmě také v závislosti na lokalitě) v uplynulých šesti letech mohly majitelům přinést nejvyšší zhodnocení.

Podobnou informaci o současném zájmu kupujících o menší a levnější byty přináší i pohled na ceny. Průměrná cena prodaných bytů podle analýzy Trigemy byla 53 319 Kč s DPH / m2, a to je o 7000 Kč / m2 méně, než průměrná cena bytů v nabídce.

Vybírejte s rozvahou

Ať už tedy potřebujete bydlet nebo do nového bytu vložit své peníze jako do vhodné investice, nabídka je rozhodně rozsáhlá. V rámci 274 developerských projektů, které analýza Trigemy zachycuje, je aktuálně ke koupi 5 930 bytů, z toho již dokončeny byly 2 423 byty, které čekají na své majitele.

Své aktuální výstupy o prodejích bytů Trigema zveřejnila minulý týden na setkání s novináři. Druhá část tohoto "kulatého stolu" byla věnována diskuzi o jevech a trendech, které lze v dnešním stavu developmentu pozorovat. Z té vyplynulo, že zásadní vliv na oživení realitního trhu má také současný stav nízkých hypotečních úvěrů pro domácnosti (pod 3,5 procenta), které přispívají k větší dosažitelnosti vlastního bydlení. Nahrává mu také chování developerů - sezonní slevy, politika různých bonusů i nabídka velmi levných bytů na předměstích Prahy, kde lze získat 3+kk i za 2,4 miliony korun.

Řada okolností je v současné době pro koupi vlastního nového bytu příznivá. Jak ovšem konstatoval také obchodní ředitel Trigema Building a.s. Martin  Malínský nelze opomíjet, že mnohé příznivě vypadající nabídky mohou skrývat svá "ale". Je tedy vždy třeba řádně zvážit, která z nich je pro kupujícího skutečnou výhodou. Spočítat si, zda například nabídka vybavení bytu navíc představuje skutečné ušetřené peníze nebo zda sezonní sleva nemá ještě jiný důvod než pouze sezonní pokles zájmu klientů. Při volbě lokality se vyplatí brát v úvahu praktická hlediska - dopravu a náklady na ni, infrastrukturu a faktickou, nejen slibovanou dostupnost služeb. Důležité je i sociální zázemí v širším slova smyslu. Pokud se např. nechcete stěhovat, jen co děti odrostou kočárku, berte v úvahu, v jakém prostředí budou vyrůstat, jaké možnosti trávení volného času jim lokalita nabídne. V případě investičního bydlení myslete na to, že ne každý byt v každé lokalitě pronajmete tak výhodně, aby uhradil vaši hypotéku v dohledném horizontu.
07.08.2013 | sm
  • Trigema a.s.

    Trigema je developerskou společností s přesahem do dalších aktivit. Výsledkem developerské práce jsou bytové domy Chytrého bydlení , které jsou v současnosti nabízeny už ve třech kvalitativních úrovních. Vedle té základní je to Plus a Premium.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444