Co dělá váš spánek nekvalitním?

Jistě každý z vás občas řeší potíže se spánkem. Večer nemůžete usnout, ráno se naopak probudit. V noci se budíte, dlouze se převalujete na polštáři a nemůžete zabrat. Ranní kocovina z nevyspání vás provází několikrát do týdne. Pochopitelně vše souvisí se vším a dobrý spánek předurčuje už to, jak probíhá celý váš večer. Jestli postupně zvolňujete aktivity, jak dlouho sledujete televizi, díváte se do počítače či displeje svého telefonu.

Jedním z důležitých faktorů, jak si pomoci s usínáním a kvalitním spánkem, je volba vhodného polštáře. V prvé řadě si uvědomte, že každý člověk je unikátní jedinec. Proto každému vyhovuje něco jiného pod hlavou. Stejně jako není univerzální recept na spokojený spánek, ani v případě polštářů neplatí, že každý člen rodiny by měl mít ten stejný.
 
Z výše uvedených důvodů vybírejte takové polštáře, které si můžete přizpůsobit. Například tvarované polštáře s polyuretanovou pevnou výplní a zároveň výplní visco pěny neboli paměťové pěny.

Staré vs. nové materiály výplní polštářů

Pokud pominete technologicky staré polštáře plněné mykaným dutým vláknem (pavučinou), které již dnes nesplňují u polštářů základní parametry pro zdravý spánek, neboť rychle materiálově degradují, je na českém a evropském trhu nejprodávanějším polštářem tzv. kuličkový polštář
 
Takovýto polštář je naplněn kuličkovým dutým vláknem. To je vsypáno do tzv. korpusu polštáře, který je složen z povrchové tkaniny, termicky pojeného dutého vlákna a netkané textilie. Tyto tři materiály jsou společně prošité panelovým vzorem. Celý korpus polštáře je opatřen zipovým uzávěrem, který slouží právě k přizpůsobení výplně polštáře a tedy i individuální poloze krční páteře při spaní, což umožňují právě ony kuličky. 

Základní hmotnosti výplně jsou 900 nebo 700 g, ale jak již bylo řečeno, každý člověk je jedinečný, tedy jistě se nebojte si kuličkovou výplň ubrat nebo přidat, v případě, že vám základní gramáže nejsou pohodlné.

Korpus polštáře je prakticky nezničitelný a vydrží i při náročném provozu dlouhé roky bez obměny. Nejvíce namáhaným materiálem u polštářů jsou právě polyesterové kuličky dutého vlákna, ale ty lze, jak již bylo řečeno, dokoupit a vyměnit. 

Polštáře s výplní z kuličkového dutého vlákna

  • Polštáře Luxus plus obsahují kuličkovou náplň UNICOR, která je nejkvalitnější výplní nejen na českém trhu. Při každodenním používání můžete používat UnicoR minimálně 5 let a vždy se dobře vyspíte.
  • Polštáře Standard jsou naplněné českým kuličkový dutým vláknem neméně dobré kvality. U polštářů Standard je doba používání 2-3 roky. I poté lze samozřejmě polštáře dále používat, kdy stačí pouze náplň doplnit nebo vyměnit.
 
Na trhu se objevují i daleko levnější polštáře, ale ty nedoporučujeme používat, protože jejich doba užívání se pohybuje v měsících - maximálně 1-1,5 roku, než kuličky začnou degradovat a přestanou plnit svoji funkci.

Předem tvarované, tzv. paměťové polštáře, jsou vyrobeny s pevnou neměnnou výplní a zde doporučujeme si konkrétně zjistit přesné rozměry (výšky) polštáře, aby tento rozměr, respektive poloha hlavy vyhovovala krční páteři.

Spánkem trávíte až 30 % svého života a je to ten nejdůležitější odpočinek vašeho těla. Nedovolte tedy, aby tělo trpělo kvůli několika ušetřeným stokorunám a dopřejte mu kvalitní spánek, který pro svoji regeneraci tolik potřebuje. Představte si, kdybyste takto přistupovali k brýlím s méně dioptriemi, než potřebujete. A to je jen proto, že budou o něco levnější.

31.10.2017 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444