Co dát za kuchyňskou linku

Nedílnou součástí kuchyně je nepochybně obložení za kuchyňskou linkou. V dnešní době se tato důležitá část kuchyně řeší různými způsoby. Jde především o to, aby obložení ladilo s kuchyňskou linkou a snadno se udržovalo. Používají se speciální nátěry, velkoplošné plastové či kamenné desky. Klasika jsou keramické obklady. Oproti létům minulým je dnes nabídka kuchyňských obkladů velmi bohatá a pestrá.

Jaký formát obkladů zvolit?

Stále velmi oblíbený je klasický kuchyňský formát 10x10cm. Položením tohoto obkladového formátu  nakoso dosáhnete velmi zajímavého výsledného efektu a výborně se hodí k rustikálním stylům kuchyní. Velmi zajímavé jsou obdélníkové  formáty. Prostor protáhnou do délky a tím ho opticky zvětší. Velkým trendem jsou velkoformátové obklady – 30x60 cm nebo i více. Díky těmto velkým formátům dosáhnete toho, že za kuchyňskou linkou budete mít minimum spár a tím pádem také méně míst, kde bude ulpívat nečistota, která se špatně čistí. Navíc se některé typy dlažeb a obkladů vyrábějí v tzv. retifikované podobě tzn., že všechny obklady jsou seříznuty na stejný rozměr. To umožňuje pokládku obkladů těsně vedle sebe a tím minimalizovat spáru. Firma M.B.KERAMIKA nabízí také skleněné velkoformátové obklady o rozměrech 30x120 cm v mnoha zajímavých barvách. Tyto skleněné obklady se skvěle hodí do moderních kuchyní.

Obklady a dlažby v barvách

Obklady je možné koupit v mnoha barvách a odstínech. Na výběr je velké množství druhů a stylů, které lze kombinovat s jakýmkoliv barevným povrchem kuchyňských dvířek či kuchyňské desky. K některým sériím se vyrábí i dlažba ve stejném odstínu. Vše tak lze perfektně vyladit.

Bát se nemusíte ani některých koupelnových sérií. I tyto obklady do koupelny je možné s úspěchem použít za kuchyňskou linku a nikdo nic nepozná. Povrch  kuchyňského obkladu je lepší zvolit hladký, aby se obklady zvláště za sporákem dobře a snadno čistili.
Při koupi nových obkladů za kuchyňskou linku, nezapomeňte i na voděodolnou spárovací hmotu. Tyto tmely fungují na principu nenasákavosti. Nečistota společně s vodou se nevpíjí hluboko do spáry, ale vytvoří na spáře kapky, které pak snadno setřete.

A ještě rada na závěr. Do koupelnového studia, kde si budete obklady vybírat, si se sebou vezměte alespoň kousek materiálu, ze kterého bude zhotovená kuchyňská linka. Usnadníte si tím výběr a vše tak budete moci jednoduše doladit na místě.

Různé druhy kuchyňských obkladů ale i dalších obkladů a dlažeb najdete na www.mbkeramika.cz/obklady-a-dlazba/
01.02.2011

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444