Co byste měli vědět o pojištění domácnosti?

Pojištění domácnosti sice není nutnost, ale většina lidí si ho sjednává. Všichni totiž chceme být chráněni pro případ, že by nám vichřice odnesla střechu, zloděj odcizil novou drahou televizi nebo jsme vytopili sousedy pod námi. K tomu je však potřeba vybrat správný typ pojištění.

Co se týče pojištění majetku, existují vlastně dva typy produktů, které budete potřebovat:

Pojištění domácnosti – vztahuje se na vybavení vašeho domova.
Pojištění nemovitosti – vztahuje se na dům jako stavbu.

První produkt se vztahuje například na vykradení či zabouchnutí klíčů, ten druhý na již zmiňovanou vichřici. Existuje na to poměrně dobrá pomůcka. Když dům obrátíte vzhůru nohama, všechno, co z něj vypadne, je předmětem pojištění domácnosti.

Podle čeho pojištění domu vybrat?

Základním kritériem je výše spoluúčasti. Vždycky máte nějakou spoluúčast, to znamená, že  se podílíte s pojišťovnou na náhradě případné škody. Jak velká spoluúčast je, se určí ve smlouvě. Čím vyšší procento škody budete platit vy, tím levnější pojištění bude.
Dále se samozřejmě dívejte na rozsah krytí. Některé pojišťovny kryjí více nepříjemných situací než jiné, takže se nebojte srovnávat. Pro pojištění domácnosti srovnání nabízí například portál Top-Pojištení.cz. Můžete si tam přibližně spočítat, kolik by vás pojištění domu stálo.

Na jak dlouho se pojištění uzavírá?

Zpravidla na jeden rok s automatickým prodloužením. Většinou ho tedy zařídíte jednou, krátce po koupi bytu či domu, a máte vystaráno. Mějte se však na pozoru, pokud budete na vašem domě něco měnit či si domů pořídíte nějaké nové drahé vybavení (např. bazén, saunu apod.). V takovém případě je totiž nutné pojištění aktualizovat.

Pojištění je dobré mít i v pronájmu

Že si pojistíte nemovitost, již vlastníte, je vcelku jasné. A jak je to s pronájmy? Majitel jej může mít zařízený také, přesto je lepší, když si i vy sjednáte pojištění domácnosti, nejlépe v kombinaci s pojištěním odpovědnosti. V tom případě máte vystaráno nejen při vykradení, ale i v případě, že byste něco nedorozuměním poškodili.
 
01.09.2020 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444