Co možná nevíte o korkových podlahách

Korkové podlahy se v poslední době opět postupně začínají prosazovat mezi ostatními podlahovinam, a to díky svým nenapodobitelným vlastnostem. Je to především jejich přírodní charakter a užitné vlastnosti jako jsou pružnost, odolnost a zejména výjimečný tepelný komfort.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Korkový dub pochází ze Středomoří - jeho domovem je Portugalsko, Španelsko a Tunisko

Perspektivní surovina
Rovnováha ekosystému je velice důležitým faktorem pro celosvětové životní prostředí. Lesy korkových dubů a hospodaření s nimi jsou jedním z pozitivních příkladů, jak i při zásahu člověka uchovávat přírodu. Korkové duby jsou základním zdrojem pro těžbu korkové kůry,která je výchozí surovinou pro výrobu korkových expandovaných izolačních materiálů. K pozoruhodné vlastnosti korkového dubu patří jeho schopnost obnovovat kůru po jejím sloupnutí. Každých devět let se tak vytvářejí další zdroje cenné suroviny.Touto výjimečnou vlastností nám příroda dává příležitost využívat korkových materiálů jako ekologických výrobků nejen dnes, ale i v budoucnosti. Cyklus regenerace korkové kůry a její použití vytvářejí spoustu ekonomických příležitostí v souladu se zachováním rovnováhy daného ekosystému. Díky vysoké životnosti korkových dubů, která je až 200 let, je korek velmi  perspektivní surovinou a je pouze otázkou času, kdy se jako přírodní ekologická izolace prosadí v širší míře i u nás.

Ideální struktura a složení
Jedná se o rostlinnou tkáň, která je tvořena seskupením mrtvých buněk se zvláštní strukturou a uspořádáním (cca 40 miliónů buněk na cm3), což jí propůjčuje výjimečné vlastnosti, které se v takovém souladu schopností nenajdou u žádných jiných materiálů. Tvar korkové buňky je stejný jako u plástve medu. Je složená z pěti intracelulárních (vnitrobuněčných) vrstev - dvě z nich tvoří celulázové mezivrstvy vyplněné vzduchem, jiné dvě jsou pevné, vodovzdorné vrstvy tvořené voskem a suberinem a pátá je lignitová - její funkcí je udržovat strukturu a tuhost buňky.

Zpracování korku
Technologie výroby je založena na vaření korkového granulátu ve vodní páře v tlakových nádobách (autoklávech), za podmínek přísně regulovaného výrobního procesu. Jednotlivé granule korkové hmoty jsou vzájemně pospojovány vlastní pryskyřicí bez pomoci cizích pojidel, která se vytěsní působením vysokého tlaku a teploty. Vysoce kvalitní a stejnorodý produkt - korkový expandovaný aglomerát, nachází díky svému stoprocentně přírodnímu složení a výjimečným technickým parametrům uplatnění v široké škále různých typů výrobků jako jsou tepelné, akustické a antivibrační izolace, korkové podlahové dlaždice, korkové plovoucí podlahy, obkladové materiály, korkové nástěnky, podložky apod.

Korkové podlahoviny
Korkové podlahoviny dělíme na na celoplošné lepené klasické korkové dlaždice a korkové plovoucí podlahy. Korkové dlaždice k celoplošnému lepení můžeme ještě dále rozdělit na dva základní typy: 

Korkové dlaždice masivní
Vykazují jednotný materiál v celé struktuře korkové hmoty -  tyto dlaždice mohou být složeny spojením jednotlivých granulí korkové hmoty pojivy (aglomerované.)

Korkové dlaždice sendvičové
Představují spojení dvou materiálových vrstev ve své struktuře - základem je nosná vrstva z granulovaného korku (korkové jádro), které je spojeno pojidlem s tenkou dekorativní korkovou vrstvou - korkovou dýhou (často v tloušťce 0,6 - 1,0 mm), která určuje finální vzhled.

Hlavní rozdíl mezi korkovými dlaždicemi masivními a sendvičovými, z hlediska praktického, spočívá v možnosti broušení. U masivních dlaždic je hloubka brusu limitována tloušťkou dlaždice (prakticky až 2 mm), kdežto u korkových dlaždic sendvičových pouze tloušťkou korkové dekorativní dýhy (prakticky desetiny mm). Tento moment nelze podcenit při volbě brusky a postupu při broušení, aby nedošlo k probroušení podlahy.

Korkové plovoucí podlahy
Druhou skupinou korkových podlahových materiálů jsou plovoucí korkové podlahy. Jako nášlapná vrstva u těchto podlah může být použita korková dýha masivní, nebo sendvičová, nosná střední deska zhuštěná dřevovláknitá deska typu MDF nebo HDF a spodní vrstva buď izolační vrstva korkové granulované dýhy, nebo protitažná vrstva. Tyto podlahy jsou pokládány buď jako lepené ve spoji pero - drážka, nebo bez lepení, se zámkovým spojem.

Vhodnost použití korkových podlahovin
Korkové podlahy jsou vhodné především do domácností ale i do komerčních a průmyslových prostor, kde volbu ovlivňuje především uvažovaná zátěž dané prostory, která souvisí s finální povrchovou úpravou.  

Povrchová úprava olejovaná - vhodná do dětských a obývacích pokojů, ložnic, šaten a popřípadě kuchyní.

Povrchová úprava lakem - vhodná především do kuchyní, chodeb, obývacích a dětských pokojů,ložnic, kancelářských prostor s dostatečně kvalitní čisticí zónou. V případě aplikace vhodného dvousložkového laku i do koupelen. Volba laku je velice důležitým momentem, který ovlivňuje užitné hodnoty podlahy a její životnost.

Povrchová úprava voskem - vhodná je pro dětské pokoje, obývací pokoje, šatny.

Povrchová úprava PVC folií – uplatní se ve všech domácích prostorech a komerční prostorech se střední zátěží, jakou jsou kanceláře, čekárny a školky.

Korkové podlahoviny nepatří zatím k masově rozšířeným, ale svou pozici na trhu si stále udržují. Postupným zdokonalováním technologických procesů výroby, ale i s nástupem dalších doprovodných materiálů, které ovlivňují kvalitu pokládky, mají velkou budoucnost. Kvalitní nivelační stěrky, nezapáchající disperzní lepidla, špičkové laky na vodní bázi a šetrné ošetřující prostředky umožňují realizovat provedení vysokého standardu, který pozdvihuje image korkových podlah i korku jako jedinečného materiálu.

Více o korkových podlahách se můžete dovědět zde.

29.11.2004 | Miroslav Kubíček

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.

  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444