Co by nemělo chybět na velikonočním stole?

Dodržujete na Velikonoce tradiční zvyky? Možná malujete vajíčka, pečete velikonoční perníčky nebo necháváte naklíčit pšenici. Někteří chlapci si ještě stále pletou pomlázky a děvčata pro své koledníky na oplátku chystají výslužky. I velikonoční kuchyně se od té běžné v mnoha ohledech liší.

V minulém článku jsme zavítali do Telče, kterou procházel rej masek, aby oznámil konec zimy a zahájil 40denní půst. Lidé se mohli najíst do sytosti zabijačkových dobrot a také ochutnat tradiční masopustní koblihy. Popeleční středou vydatné hodování skončilo a začal půst, kterým se křesťané připravují na Velikonoce. Svatý týden, začínající poslední postní, Květnou, nedělí, pak v sobě zahrnuje vyvrcholení těchto příprav.

Během Velikonoc a celého období, které jim předchází, se na stole v mnoha domácnostech objevují jídla typická pro daný den. Na Zelený čtvrtek byste měli uvařit něco zeleného, například pokrmy ze špenátu, mladých kopřiv, petrželky nebo luštěnin. Velký pátek je ve znamení přísného půstu a na Bílou sobotu se peče mazanec, beránek nebo jidáše. A protože jsou Velikonoce bez mazance jako Vánoce bez cukroví, připomeňme si recept na tuto sladkou pochoutku.
Velikonoční mazanec

Ingredience:
20 g droždí 
2 dcl mléka
lžička krupicového cukru do kvásku
400 g polohrubé mouky
70 g cukru
1 vanilkový cukr
100 g másla
3 žloutky
špetka soli
citronová kůra    
50 g rozinek namočených v rumu
vejce na potření
mandlové lupínky na ozdobu
Postup:
Droždí rozmícháme s lžičkou cukru a lžičkou mouky ve troše vlažného mléka. Necháme kvásek vykynout. Ve zbytku mléka rozpustíme máslo a přidáme žloutky, mléko musí být vlažné. Až je kvásek vykynutý, vše zamícháme do zbytku ingrediencí a vymícháme těsto, které necháme přikryté kynout jednu hodinu. Z těsta vypracujeme bochánek, dáme na pečicí papír na plech a ještě necháme kynout. Povrch bochníku nakrojíme do kříže a potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlovými lupínky. Pečeme 30 minut při 170 stupních.
29.03.2013 | Jana Vaňková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444