Během Velikonoc a celého období, které jim předchází, se na stole v mnoha domácnostech objevují jídla typická pro daný den. Na Zelený čtvrtek byste měli uvařit něco zeleného, například pokrmy ze špenátu, mladých kopřiv, petrželky nebo luštěnin. Velký pátek je ve znamení přísného půstu a na Bílou sobotu se peče mazanec, beránek nebo jidáše. A protože jsou Velikonoce bez mazance jako Vánoce bez cukroví, připomeňme si recept na tuto sladkou pochoutku.
20 g droždí
2 dcl mléka
lžička krupicového cukru do kvásku
400 g polohrubé mouky
70 g cukru
1 vanilkový cukr
100 g másla
3 žloutky
špetka soli
citronová kůra
50 g rozinek namočených v rumu
vejce na potření
mandlové lupínky na ozdobu
Droždí rozmícháme s lžičkou cukru a lžičkou mouky ve troše vlažného mléka. Necháme kvásek vykynout. Ve zbytku mléka rozpustíme máslo a přidáme žloutky, mléko musí být vlažné. Až je kvásek vykynutý, vše zamícháme do zbytku ingrediencí a vymícháme těsto, které necháme přikryté kynout jednu hodinu. Z těsta vypracujeme bochánek, dáme na pečicí papír na plech a ještě necháme kynout. Povrch bochníku nakrojíme do kříže a potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlovými lupínky. Pečeme 30 minut při 170 stupních.