Ingredience 1 hrnek cizrny 2 cibule bobkový list 1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru 2 stroužky prolisovaného česneku podle chuti drceného chili 1/2 lžičky římského kmínu 1 lžíce mletého korianadru 1 lžička kurkumy 2 lžičky garam masaly sůl 1 lžíce citronové šťávy 2 lžíce rostlinného oleje 3 lžíce oloupaných a pokrájených rajčat (může být i z konzervy) |
Příprava Z cizrny, kterou jsme namočili na minimálně 12, ale klidně i na 24 a více hodin, slijeme vodu, propláchneme ji, přendáme do tlakového hrnce a znovu zalijeme vodou, tak aby byla ponořená. Přidáme 1 cibuli a bobkový list, přivedeme k varu, pak přidáme ještě asi půl hrnku studené vody, hrnec uzavřeme a cizrnu vaříme asi 35 minut. Uvařenou cizrnu scedíme, tekutinu, ve které se vařila uchováme. V kastrolu se silným dnem na oleji chvíli orestujeme 1 nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme k ní prolisovaný česnek, ostatní koření a ještě chvíli restujeme. Pak přidáme cizrnu a asi 2 hrnky vody, ve které jsme ji uvařili, osolíme, nakonec přidáme rajčata a vše několik minut podusíme. Nakonec naběračkou asi pětinu směsi odebereme a rozmixujeme, rozmixovanou vrátíme do hrnce, popřípadě ještě rozředíme zbytkem tekutiny, prohřejeme, ochutíme citroonovou šťávou a můžeme podávat. Jako příloha se hodí jakýkoli z druhů chlebových placek nebo rýže. |
Cizrna s indickým kořením
Cizrna patří k nejchutnějším a zároveň nejméně nadýmavým luštěninám. Vyzkoušejte úpravu s indickým kořením, které ke snadnější stravitelnosti také přispěje.