Čím zastřešit pergolu?

Venkovní terasa s pergolou, to je sen nejednoho majitele zahrady. Jakmile je ale taková konstrukce na světě, přichází na řadu další problém - rastr z dřevěných latí sice chrání před ostrými slunečními paprsky a nabízí i příjemné závětří, nedokáže ovšem ochránit před deštěm. A to je zejména v příjemných letních dnech významný nedostatek.

Každý majitel zahradní pergoly proto dříve či později řeší dodatečné zastřešení vhodným materiálem. Vždyť posedět venku s rodinou či přáteli je pak možné i za deštivého počasí a byla by věčná škoda se o takový požitek zbytečně připravovat! Technika zastřešovaní pergol prošla za posledních 15 let rychlým vývojem. Dříve běžný rákos či lepenky postupně nahradily desky ze sklolaminátu, ty posléze ustoupily komůrkovému polykarbonátu, který vzápětí nahradily vlnité a trapézové desky z PVC. Nejnovější trend představují trapézové desky z polykarbonátu řady Marlon CSE.
Tento typ zastřešení má oproti všem předchozím materiálům řadu výhod. Nikoli nepodstatná je především jeho odolnost proti krupobití - v tomto směru nabízí výrobce prodlouženou záruku 10 let. Struktura materiálu navíc umožňuje osvětlení příjemně rozptýleným slunečním světlem, aniž by se jakkoli snížila jeho celková světelná propustnost. Desky nejsou citlivé na teplotní výkyvy (vlivem zahřátí se nedeformují) a nevadí jim ani UV záření - opatřené jsou totiž oboustranným UV filtrem. Jednoduchá je v neposlední řadě i jejich montáž, což ocení každý šikula. Trapézové desky Marlon CSE mají sílu 0,8 mm a dodávají se ve třech průhledných (čirá, mléčná, kouřově hnědá) a ve třech neprůhledných barevných odstínech (zelená, červená, šedá). Pří jejich vývoji měli odborníci na zřeteli zejména finální použití, respektive požadavky cílového zákazníka. Určeny jsou proto speciálně k zastřešování pergol, verand a zahradních přístřešků a splňují všechny požadavky, které na ně hoby zákazníci kladou. Desky mají na vnitřní straně hrubší povrchovou strukturu ( krupičku ), která účinně láme procházející světlo.

Materiál proto není opticky zcela průhledný, ale průsvitný, při zachování přibližně stejného množství procházejícího světla. Výsledkem je příjemné rovnoměrné osvětlení. I v nejprudším slunci je tedy možné si pod pergolou číst či třeba obědvat, aniž by jakkoli trpěly oči. Desky jsou chráněné proti UV záření oboustranným kvalitním filtrem, takže na slunci neztrácejí pevnost, výrobce navíc poskytuje na odolnost materiálu proti krupobití záruku 10 let.


Na český trh se desky Marlon CSE dodávají v šířce 1060 mm a v délkách 2,5, 3, 4 a 6 m. Desky dlouhé 2,5 m váží cca 3,5 kg a při práci s nimi není třeba žádných zvláštních opatření. Jsou nerozbitné, takže transport na střechu je přímo hračka. Snadná je i instalace - z montážních doplňků budete potřebovat pouze vruty s ochrannou čepičkou, distanční podložky a pak už jen trochu času a šikovnosti. Deska se na jedné straně přišroubuje k nosnému profilu, druhá se přeloží přes krajní vlnu té předchozí a rovněž se přišroubuje k podkladu. Tento postup se pak opakuje. Podrobný montážní návod na pokládku střechy obdržíte společně s deskami Marlon CSE při jejich nákupu. Vlnité prosvětlovací desky jsou obecně známé - dříve se vyráběly ze žlutého sklolaminátu, dnes z elegantního nerozbitného polykarbonátu. Největším dodavatelem střešních desek Marlon CSE v ČR je firma Lanit Plast, s. r. o., která má ve své nabídce i kvalitní levnější desky z PVC Marvec v průhledném provedení (čiré nebo kouřově hnědé), případně průsvitné (namodralé, nazelenalé a nažloutlé ). Chcete-li se o deskách MARVEC a MARLON CSE dozvědět víc, navštivte internetové stránky www. pergoly.cz nebo se obraťte přímo na dodavatele.

01.08.2005
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444