Čím zakrýt okna? Vyzkoušeli jsme venkovní žaluzie v praxi

Léto je ještě daleko, přesto se vyplatí uvažovat o pořízení stínicí techniky už teď. Až na Česko opět udeří tropická vedra, budete dokonale připraveni a ostré sluneční paprsky už nikdy nerozpálí váš pokoj. Skvělou volbou stínění jsou venkovní žaluzie. V parném létě zabrání přehřívání interiéru a v zimě zamezí úniku tepla. Přispívají k ochraně soukromí, ke snížení prašnosti a hlučnosti. A pokud zvolíte automaticky ovládané žaluzie, získáte pohodlí a oknům zajistíte větší zabezpečení.

Venkovní žaluzie zachycují sluneční paprsky dříve, než stačí proniknout do místnosti. „Stínění umístěné před okny má 2–3x lepší účinnost než clona v interiéru,“ říká František Baláš, technický poradce největšího českého výrobce Climax. „Vnitřní žaluzie zachytí světlo a především teplo až v okamžiku, kdy projde sklem okna do interiéru. V konečném důsledku se toto nežádoucí teplo dostane do místnosti. Naproti tomu venkovní žaluzie nejen odstíní světlo, ale zachytí i podstatnou část tepelného záření.“

Podle čeho vybírat? Poraďte se s nejbližšími odborníky

Žaluzie se od sebe liší tvarem lamel, tedy způsobem, jakým se překrývají. Nejžádanějším typem jsou žaluzie s lamelou ve tvaru písmene C, které po vytažení nezaberou tolik místa v okenním otvoru. Technicky dokonalejší lamely Z jsou na hranách opatřeny gumovým těsněním, které zajišťuje jejich dokonalé a tiché doklopení a tím i absolutní tmu.


Na trhu je velké množství různých výrobců. Jak nenaletět a vybrat žaluzie, které fungují a vydrží?

„Český Climax patří mezi přední evropské výrobce stínicí techniky. Kvalitou našich výrobků jsme si jisti, a proto na všechny žaluzie poskytujeme mimořádnou prodlouženou záruku. Před uvedením do prodeje prochází každý díl důkladným testováním. Naše testy jsou nekompromisní a přináší ten nejlepší možný výsledek: venkovní žaluzie, které fungují a vydrží. Desítky tisíc spokojených zákazníků po celém světě jsou toho důkazem,“ dodává Baláš.
Venkovní žaluzie představují zejména ochranu před světlem, ale mají i jiné přednosti. Jejich uživatelé oceňují především dlouhou životnost, vysokou odolnost i v náročných klimatických podmínkách a v neposlední řadě příjemný vzhled, který harmonicky splyne s jakýmkoli architektonickým stylem stavby.

Většina z nás potřebuje k tomu, aby usnula, absolutní ticho a tmu. Bez klidného spánku totiž trpí naše psychika i tělo. Venkovní žaluzie nás přitom ochrání nejen před nadměrným slunečním světlem, ale po jeho západu i před světly pouličních lamp. Hravě si také poradí s hlukem od projíždějících automobilů.

Venkovní žaluzie se montují přímo na okno či fasádu nebo do připraveného otvoru pod fasádou. Tuto stínicí techniku můžeme ovládat komfortním elektropohonem s dálkovým ovladačem, nebo ručně pomocí kliky, která je umístěna v interiéru místnosti. Kromě toho, že motorový pohon odstraní fyzickou námahu, umožní také realizovat automatické funkce a využít tak možností venkovních žaluzií na maximum.
01.03.2016 | PR
  • CLIMAX

    Největší český výrobce žaluzií, rolet, markýz a sítí proti hmyzu. Vyvíjí, vyrábí a dodává široký sortiment venkovní a vnitřní stínicí techniky. Disponuje rozsáhlou sítí značkových prodejen, regionálních zástupců a smluvních partnerů, prostřednictvím kterých jsou výrobky instalovány v objektech konečných uživatelů, včetně přesného zaměření, montáže, i následného servisu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444