Čím dříve zateplíte, tím více ušetříte

Vláda hledá prostředky na sanaci státního rozpočtu a cestou nejmenšího odporu je zvýšení nepřímých daní. Zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty z deseti na čtrnáct procent nás čeká již příští rok.

O rok později, tedy v roce 2013 dojde k dalšímu zvýšení  sjednocení obou hranic DPH. Velmi pravděpodobně to bude 17,5%. Je navíc pravděpodobné, že v roce 2014 dosáhne sjednocené DPH hranice 19%.

Člověk nemusí být zrovna národohospodář, aby si nespočítal, jak se tato zvýšení dotknou rodinného rozpočtu. Pokusme se ukázat, jak se budou vyvíjet ceny za topení v rodinném domku. Pro jednoduchost uvažujme, že ceny surovin zůstanou během následujících třech let konstantní a že se bude zvyšovat jen DPH. Vezměme průměrnou cenu paliva a průměrnou velikost domu.

V průměrném rodinném domku jsou roční náklady na topení a ohřev teplé užitkové vody zhruba 32 tisíc korun bez DPH. To za předpokladu, že je dům zateplen pouze základním způsobem, čemuž odpovídá naprostá většina staveb starších deseti let. Z následující tabulky je patrné, že za tři roky protopíme při konstantní ceně paliva téměř o tři tisíce více. To již stojí za úvahu o úsporných opatřeních.

Co se s tím dá dělat? Existuje vůbec možnost, jak udržet na uzdě rostoucí náklady na energie? Sofistikovaným řešením je zateplení podlahy na půdě. Můžeme tak ušetřit až třetinu nákladů na topení. Přitom investice představuje pouze několik desítek tisíc korun a doba návratnosti nepřesáhne pět let. Proč je tomu tak? Vzpomeňte si na hodiny fyziky na základní škole. Teplo se chová přesně podle přírodních zákonů. Ohřátý vzduch je lehčí a stoupá vzhůru. Když najde skulinku ve stropě, uniká bez užitku z obytných prostor. Tímto způsobem uteče až třetina tepla mimo vytápěný objekt.

Ideálním řešením je Stropní systém MAGMARELAX®

Velmi elegantní způsob zateplení podlahy na půdě představuje systém MAGMARELAX® společnostiIP IZOLACE Polná. Jedná se o zateplení foukanou minerální vatou, vyrobenou z nejkvalitnější přírodní suroviny – čediče. Roztavením horniny a vytažením velmi tenkých vláken vzniká vata, která má pozoruhodné vlastnosti. Nejen že výborně tepelně izoluje, ale je nehořlavá a nesléhavá, neváže vodu, izoluje proti hluku a odolává plísním i hlodavcům. Aplikuje se foukáním. Tato metoda nevyžaduje stavební úpravy. Z nákladního auta před domem se pomocí silné hadice a ventilačního stroje fouká vata do izolovaného půdního prostoru. Téměř bez hluku, s minimální prašností a za plného provozu objektu. Vše je hotovo za několik hodin, nevzniká žádný nepořádek. Aplikace není závislá na roční době. Zateplovat podlahu na půdě lze po celý rok.

Jak vypadá ekonomika vytápění po zateplení půdy rodinného domu ukazuje následující tabulka. Je z ní patrno, že při dnešních cenách paliva a současné výši DPH ušetříte v průměru více než 10 tisíc korun za rok. A za tři roky dokonce téměř 13 tisíc korun.

Za 4 roky tedy ušetříte 50.000 Kč. Úspory zaplatí zateplení a další roky jdou ušetřené peníze do vaší kapsy.

Investiční náklady jsou zpravidla někde mezi 40 a 50 tisíci korun. Návratnost investice je tedy velmi rychlá, kratší než 5 let. A to opět za předpokladu stálých cen paliva.

Jak zateplení financovat?

Aplikace této moderní a velmi efektivní izolace nemusí dodatečně zatížit rodinný rozpočet. Bankovní úvěr lze ve spolupráci s firmou IP IZOLACE POLNÁ nastavit tak, že výše splátky je stejná jako vypočtená úspora. Návratnost investice je rychlá, nepřesáhne 4,5 roku. Poté už jenom spoříte.

Základem úspěchu jsou informace

Jak se k nim dostat? Postup je jednoduchý. Navštivte webové stránky společnosti IP IZOLACE POLNÁ. Vyplníte nezávaznou poptávku a do pěti dnů přijede technik firmy na bezplatnou prohlídku objektu. Na místě změří úniky, posoudí možnosti a navrhne optimální řešení a nakonec spočítá cenu za celé zateplení stropu. Budete mile překvapeni. Neváhejte však dlouho. Stihnete-li zateplit před zvýšením DPH, bude úspora mnohem vyšší a návratnost adekvátně rychlejší.

Více informací získáte na www.ippolna.cz a na bezplatné telefonní lince 800 100 533

19.12.2011 | PR
  • IP Polná s.r.o.

    Společnost IP Polná je rodinná firma s více než 27letou tradicí tvořena týmem zkušených stavebních odborníků a energetických specialistů. Posláním společnosti je šetřit energii a pracovat vždy odborně s použitím těch nejkvalitnějších surovin. Za dobu své působnosti společnost zateplila více než 27 400 rodinných domů, zrevitalizovala přes 1 100 bytových domů a pomohla desítkám měst a obcím. Od roku 2012 se také věnuje developerské činnosti zabývající se novým moderním bydlením v centru Prahy.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444