Cihly nové generace ušetří náklady. Navíc nemusíte dům zateplovat

Nároky na snižování energetické náročnosti budov jsou stále přísnější. Od roku 2020 se mají stavět pouze domy téměř nulové. Tyto domy mají zcela minimální spotřebu energie, navíc potřebná energie pro provoz pochází z obnovitelných zdrojů.

Domy nedaleké budoucnosti, které se už začínají stavět, potřebují ke své funkčnosti vhodný materiál. Největší český výrobce cihelných produktů HELUZ vyvinul vlastní cihly s názvem Family, které jsou ideálním stavebním materiálem pro domy s velmi nízkou potřebou energie na vytápění.

Nulové domy jsou uzpůsobeny pro minimální energetický provoz.  Přitom komfort bydlení zůstává zachován. Důvod pro stavbu nových typů domů je jednoduchý – maximální úspora provozních nákladů a kvalitní a zdravé bydlení.

Podívejme se na energetickou náročnost současných domů. Běžné novostavby spotřebují ročně na vytápění jednoho metru čtverečního podlahové plochy 80 kWh, nízkoenergetické domy maximálně 50 kWh. Pasivní domy oproti tomu nespotřebují víc než 15 kWh. Výsledky studie SEVEn Energy prokázaly, že i pro pasivní a nulové domy je výhodnější použít jednovrstvé zdivo z cihelných bloků vyplněných tepelným izolantem oproti zdivu s kontaktním zateplením. Svislé dutiny cihel Family 2in1 jsou vyplněné drobnými kuličkami polystyrenu a díky tomu eliminují sálavý přenos tepla v dutinách. Cihly HELUZ Family 2in1 tak mají nejlepší tepelněizolační parametry na českém trhu a s rezervou splní požadavky na výstavbu pasivních a nulových domů.

Jedna cihla místo 36 cm polystyrenu
Obvodové stěny z těchto cihel není nutné zateplovat. Ušetříte tedy kromě své peněženky i starosti s výběrem zateplovacího systému a čas výstavby. Tepelněizolační parametry zdiva z těchto bloků tloušťky 50 cm jsou tak vysoké, že se vyrovnají polystyrenovému zateplení o tloušťce třicet šest centimetrů nebo zdi z plných cihel o tloušťce sedm metrů. Pokud například porovnáme zdivo z běžných cihel tloušťky 30 cm se zateplením z polystyrenových desek silných 20 cm a jednovrstvé zdivo z cihel Family 50 2in1, máme obvodovou konstrukci stejné šířky, ale dodatečně zateplená stěna má tepelněizolační vlastnosti téměř o 30 % nižší. 

Nezastupitelné vlastnosti cihel
Dobrá volba stavebního materiálu vám pomůže ušetřit nemalé peníze na provozních nákladech. Záleží na obvodové konstrukci, způsobu vytápění a větrání i na užívání domu.  Důležitou vlastností jsou právě tepelněizolační parametry materiálů pro obvodové zdivo. Když se pouštíte do stavby rodinného domu, nejprve zvažte, jaký materiál zvolíte pro hrubou stavbu. Je to základ celého budoucího domu a už nikdy nebude možné jej vyměnit. Domy postavené z jednovrstvého cihelného zdiva mají dlouhou životnost, jsou nenáročné na výstavbu a díky výborným fyzikálním vlastnostem cihel HELUZ Family zajišťují příjemné mikroklima pro bydlení v každém ročním období.
05.05.2014 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444