Chytrý dům na vlastní oči

Pojmy chytrý dům, smart house, inteligentní elektroinstalace atd. jsou marketingová synonyma pro pojem automatizovaný provoz budovy. Chytrý dům umí ledacos, jeho chování závisí na počtu a typu ovládaných funkcí, jejich vzájemné integraci a nastavených logických akcích. Pro názornost lze uvést regulaci vytápění v závislosti nejen na vnitřní teplotě, ale i čase v kombinaci se stíněním, jež se spouští dle intenzity slunečního svitu.

Do rozhodovacího procesu může ještě vstoupit otevřené okno či přítomnost osob v domě a požadavky na konkrétní světelné scény (rodinná večeře, domácí promítání, relax s knihou). Docílit automatizaci domu lze různými strukturami propojení. Řešením ad hoc se propojí více samostatných řídicích systémů dle možností. Někdy jsou ale možnosti omezené. 
 
Dobře naplánovaná varianta s centrálním řízením počítačem typu PLC může být do určitého rozsahu dostupnější a jednodušší. Distribuovaný systém, kde každý prvek systému má přístup na společnou datovou sběrnici, připomíná lego. Kostičky stavebnice se mohou postupně dokupovat, investice je rozložena v čase a respektuje záměry měnící se právě časem.
 
Co pomůže při rozhodování? Nechte se inspirovat již automatizovanými domy, byty. Kromě nápadů jsou reference zárukou stability, důvěryhodnosti a samozřejmě kvality.

Rodinný dům ve Znojmě

Kromě klasické kombinace osvětlení, stínění a vytápění si majitel vyhrál se světelnými barevnými scénami. Datová sběrnice rozvedená v celém objektu dává do budoucna možnost připojit další funkce dle přání uživatelů.

Byt v Brně

Chytré bydlení je realizovatelné i v bytě 2+1. LED pásek lze barevně sladit se závěsy nebo senzorem detekovanou přítomností osob s intenzitou přirozeného světla a příjemnou atmosféru doladit správně nastaveným vytápěním a hudbou. 

Slovenský Grob

Zvolený distribuovaný systém – standard KNX - představuje možnost zapojení prvků od různých dodavatelů. Tzv. značková automatizace eliminuje závislost na jednom dodavateli. Ovládat osvětlení, vytápění, stínění, audio, video lze nástěnnými ovladači nebo tabletem.


Vila na vodě v Dolní Cerekvi

Řešení může být jednoduché - světla a logické funkce ovládané na základě bezpotenciálových kontaktů - stropní svítidla, podsvícení kuchyně, postelí, skříní, vstupní lávky, venkovní světla spínaná přes PIR senzor viz úvodní foto.

Reference všech zmíněných domů a mnohých dalších najdete na adrese: www.hdl-automation.cz/referencee.
21.10.2020 | PR
  • HDL Automation s.r.o.

    HDL Automation s.r.o. zastupuje na českém, slovenském, polském a maďarském trhu globální značky HDL, Myjordomus, CasaTunes, smart:)things, IQRC, RAYSGEM, HOTEZA, MATRIX SYSTEM a další. Dodává škálu produktů od jednotlivých prvků až po kompletní automatizační systémy budov – řízení osvětlení, vytápění, stínění, zabezpečení, ventilace, klimatizace, měření spotřeby energií ... Stabilní postavení HDL Automation s.r.o. na trhu je zajištěno díky mateřské společnosti GORDIC spol. s r.o. Během své téměř 30leté historie realizovala tato společnost mnoho inovativních řešení ve vývoji softwaru a integračních projektech.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444