Chytré řešení na minimálním prostoru

Bedýnky a kontejnery jsou jedním z nejlepších pomocníků na udržování pořádku. Aby je bylo kam zaparkovat, zhotovili jsme malé regálky, které lze použít i k sezení.

 

 

1. Konec věčného hledání
Staré přísloví "Pořádek je polovina úspěchu" není sice životním krédem každého z nás, ale ze zkušenosti víme, že se v praxi osvědčilo. V případě našich regálků jsme takříkajíc zabili dvě mouchy jednou ranou, protože svou výškou umožňují i pohodlné sezení při přezouvání. Máte-li větší zásobu bot, používejte regálek jen na sezónní obuv a zbytek uložte do kontejnerů, případně do sklepa. Ti šťastnější z nás, kteří nebojují s místem v předsíni, mohou samozřejmě přidat ještě další regálky. Větší spodní přihrádky lze prakticky využít na dřevěné bedýnky (30x40 cm, asi 270 Kč), které pohodlně pojmou čisticí prostředky na obuv, gumové holínky nebo třeba nákupní tašky. Proti poškrábání bíle potahované MDF desky šoupáním věcí uvnitř přihrádek doporučujeme použít transparentní fólii (asi 130 Kč, IKEA).

 

2. Krabice pro pořádkumilovné
Rozměry boxů určují velikost laviček. Model v popředí má šířku 60 cm a uprostřed polici. Pasují do něj přesně dvě zelené krabice o šířce 55 cm a hloubce 43 cm (asi 250 Kč, IKEA). Polštářek je tu pro pohodlné sezení při přezouvání nebo telefonování. Zadní regálek nemá police - červené boxy stojí jeden na druhém. Obě lavičky jsou zhotovené z březové multiplexové překližky v přírodním odstínu a na povrchu ošetřené bezbarvým lakem. Pro hezčí vzhled jsme ozdobili bočnice dvěma řadami nerezových šroubků s podložkami.

 

 

3. Kostky pro všechno
Originální koše z vochy mořské pojmou téměř cokoliv - od cédéček, přes čepice a šály, až po fotky z dovolené nebo třeba domácí nářadí. Správný šmrnc jim ale dodají teprve krychlové stoličky o rozměru 36x36x36 cm. Zhotovili jsme je z potahované MDF desky v elegantním odstínu. Pro správnou výšku sezení lze odspodu namontovat buď otočná kolečka (výška 6,5 cm), nebo naklížit malé nožky. Výška obou kostek by měla být stejná, jinak by dvojice nepůsobila harmonicky. Pro lepší manipulaci jsme mezi oběma kousky nábytku nechali 1 cm mezeru.

 

 

4. Skvělé boxy na hračky
Autíčka, maňásci, plyšáci - když si děti hrají, vznikne nepořádek, než bys řekl švec. Aby okolo uklízení nemusel být pláč, použili jsme do dětského pokoje praktické plastové boxy. Hračky se do nich jednoduše nahází a nemusí se pracně třídit a rovnat do regálů. Boxy jsme navíc zaparkovali do malých stoliček, takže místo, které zabírají, má hned dvojí využití. Bočnice mohou být třeba zaoblené nebo do tvaru střechy. Jednotlivé díly jsme zhotovili z desky KoskiDekor, která je k dostání v nejrůznějších barvách. Má hladký povrch, takže natírání i lakování odpadá.

 

1. MDF deska se základní fólií
Konstrukční princip těchto čtyř regálových laviček je velmi jednoduchý - všechny jsou natupo sklížené. Rozměry přihrádek přitom vychází z formátu kontejnerů.

1. Při klížení postupujeme tak, že záda položíme naplocho a na ně svisle postavíme přiříznuté desky. Aby se prostřední police během klížení nehnula, použijeme čtyři distanční kusy. Na klížené okraje naneseme klih a desky zafixujeme krepovou lepicí páskou.

2. Po sesazení všech dílů upneme regál do svěradel, dokud klih neztvrdne.

 

2. Lavička z březového multiplexu
V případě regálků z březového multiplexu nebo různobarevně potahovaných desek jsme použili šrouby s podložkami.

1. Šrouby umisťujeme přesně, protože plní nejen funkci spojovacího materiálu, ale i dekoračního prvku. Aby měly otvory čisté okraje, přelepíme jejich linii ještě před vrtáním krepovou páskou. První otvor by měl být nejméně 4 cm od okraje, jinak by se deska mohla rozštípnout. Polohu otvorů si vyznačíme na lepicí pásce a dáme se do vrtání. Vzniknou tak hezky čisté otvory, které se nemusí zahlubovat.

2. Jako montážní pomůcku použijeme desku přesahující zhruba o 1 cm hloubku boxu. Nakonec zašroubujeme šrouby s podložkami a naklížíme záda.

 

 

 

3. Lakovaná lavička z MDF
Jak ukazuje nákres, kostky lze osadit buď pevnými nožičkami (naklíží se kousek od okraje), nebo otočnými kolečky - pokud mají být stoličky mobilní. Otočná kolečka připevníme v patřičné vzdálenosti od okraje, aby nepřečnívala (délka šroubů nesmí přesahovat tloušťku materiálu).

 

 

 

 

4. Z obou stran hezky červené
Na dětskou lavičku potřebujeme pilu děrovku. Místo výřezu přelepíme předem krepovou páskou a vyznačíme střed. S děrovkou je třeba zacházet citlivě - ozubený věnec musí doléhat přesně naplocho a materiál vyžaduje plochou podložku (například starou desku). Hrany potahovaných multiplexových desek jsou po výřezu velmi ostré, proto se musí zaoblit brusným papírem.

 

 

SERVIS
CO JE ... ?

Plastová fólie
Transparentní nopková fólie má brzdný účinek a je určená k vystýlání šuplíků a skříní. Při vytahování zásuvek tak zůstanou uložené věci na svém místě.

Tip: Fólii zezadu postříkejte lepidlem ve spreji - podložka tak bude zaručeně sedět. Fólie o formátu 150x50 cm je k dostání asi za 130 korun v obchodních domech IKEA.

 

DALŠÍ INFORMACE
Použitý deskový materiál

Desky použité na jednotlivá sedátka (všechny o tloušťce 16 mm, na obrázku shora dolů): MDF, zhruba 240 Kč/m2, MDF s bílou základní fólií, okolo 350 Kč/m2, březový multiplex, přibližně 600 Kč/m2, potahovaný multiplex "KoskiDecor", zhruba 1300 Kč/m2.

 

 

 

Převzato z časopisu Udělej si sám 5/2009

30.07.2009
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444