Chystáte si domů pořídit nového čtyřnohého kamaráda?

Gratulujeme! Pořídit si pejska je výborné rozhodnutí! Pes určitě domácnost obohatí a přinese mnoho radosti a štěstí při společně stráveném čase doma nebo na procházkách. A co si budeme povídat, nikdo vás po návratu domů nepřivítá tak radostně jako pes. Na příchod štěňátka je dobré se připravit. Poradíme, jak na to.

Kromě nákupu pelíšku, žrádla, obojku a dalšího vybavení, musíme pro nového člena rodiny trochu připravit i náš byt. Příprava bytu je důležitá, obzvlášť chodíte-li do práce a pejsek bude trávit půl dne doma sám. Nechcete se přeci vracet domů s hrůzou v očích a čekat, co že to váš miláček zase doma zničil?

Takže na co se tedy zaměřit?

Neděste se, žádné velké stavební úpravy před příchodem štěněte nebudou potřeba. Stačí pouze drobné úpravy, protože co dělá pes, když se nudí? Kouše, kouše a kouše. Pokud chcete předejít škodám, unavte psa během společně strávených chvil. Pes potom přes den, když není pán doma, bude dospávat a nebude demolovat zařízení. I tak se připravte, že nějaké škody ze začátku pes napáchá. Aby jich bylo co nejmíň, musíme pejska zabavit. Pro zabavení nastražte různě po bytě hračky. K tomuto účelu výborně poslouží větvičky či kousky dřeva, které můžete posbírat venku při procházce. Výhodou těchto přírodních materiálů je, že se dají každý den obměňovat a tudíž se psovi neomrzí. Také je jednoduší zamést či vysát pár třísek než kupovat nový nábytek, protože ten starý pes rozštípal. Pro lepší ochranu vymazlených kousků nábytku v době své nepřítomnosti zavřete do místností, ve kterých se bojíte o vybavení. A jaké opatření před příchodem štěněte tedy udělat? 
 

1. Připravte podlahu

Malé štěňátko koná potřebu častěji než starší pejsek a také chvíli trvá, než pochopí, že procházky jsou od toho, aby veškeré potřeby vykonal venku. Během této doby bude pes doma dělat loužičky. Pro majitele dřevěných podlah je riziko, že pokud si loužičky nevšimne včas, zůstane mu po ní památka. Majitelé koberců jsou ohroženi hned dvěma riziky – zaprvé může pes označit koberec loužičkou a za druhé mohou lezoucí vlákna lákat psa ke hře. Během dopoledne máte osnovu drahého perského koberce rozpletenou. V obou případech zvažte dočasné zakrytí podlahy materiálem, který lze snadno omýt – například linoleum. Malé koberečky ze začátku schovejte a vytáhněte je, až se pejsek naučí konat potřeby venku. Pokud se vám podaří naučit štěně chodit na speciální podložku, máte z půlky vyhráno. 
 

2. Pozor na elektriku!!!

Projděte byt a zkontrolujte všechny šňůry. Ty nepotřebné odstraňte, ty které vykukují nebo visí v dosahu psa, zkuste zamaskovat, něčím překrýt nebo je vést mimo dosah psa. Vyměňte prodlužovací šňůry za šňůry s vypínačem a důsledně je vypínejte. Na obrázku vidíte 4 měsíce starého psa poté, co se snažit překousat kabel a dostal zásah elektrickým proudem. Naštěstí má tento příběh dobrý konec. Majitelé našli pejska včas a vzali ho k veterináři, který mu zachránil život. Nakonec nebyla nutná ani operace, stačilo poranění ošetřovat hojivým gelem na dásně, který pomohl k zahojení popáleniny. Takový příběh nemusí vždy dopadnout dobře, proto při odchodu z bytu vždy pečlivě zkontrolujte, zda je vše vypnuté!
 

3. Oddělejte věci z nižších pater

Mějte na mysli, že pokud se pes přes den probudí, bude hledat nějakou vhodnou zábavu. Sice má hračky na hraní, ale ty ostatní věci jsou přeci jen atraktivnější. Pro jistotu vykliďte spodní poličky a při odchodu do práce zkontrolujte, zda někde nevykukuje zapomenutý oblíbený kousek oblečení či nějaký jiný předmět vhodný ke kousání. Stačí, když zapomenete přes židli přehozenou oblíbenou mikinu. Ta může v psovi probudit lovce, který si nedá pokoj, dokud ji nedostane. Hlavně nezapomínejte, že štěňátko roste a dosáhne stále výš a výš.

Drobnými úpravami před příchodem štěněte do bytu jistě předejdete některým ztrátám, ale připravte se na to, že škodám úplně nezabráníte. Před odchodem z bytu pečlivě zkontrolujte, zda jsou schované kabely s elektrikou a snažte se oddělat nebezpečné věci z dosahu štěněte. Pokud se pes dostane například k plastovým věcem, může se při jejich kousání poranit. Pokud přeci jen nějakou věc neuhlídáte a pes se poraní, ošetřete poraněné místo v tlamě hojivým gelem a příště byt lépe zkontrolujte. Velkému zklamání můžete předejít také tím, že před příchodem štěněte do bytu nebudete pořizovat nové a drahé vybavení, ale s tímto nákupem počkáte, až štěně trochu odroste. Potom stačí jen trocha trpělivosti při výcviku psa a schovívavosti k případným škodám a budete bohatě odměněny láskou a oddaností vašeho nového parťáka.
15.05.2017 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • SEDAČKY A POSTELE s.r.o.

    Firma se zabývá expresní výrobou sedacích souprav na míru vašeho bytu, nebo prodej hotových z vlastní modelové řady. Zhotoví vám rozměry na přání včetně atypů. Výběr se vyznačuje širokou škálou potahových materiálů. Zařizování interiérů firem. Dodávky po celé ČR za jednotnou cenu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444