Chystáte se k nákupu nových bezpečnostních dveří? Poradíme vám, jak na to

Právě jste koupili nový byt, nebo plánujete rekonstrukci a přemýšlíte, jak vybavit byt co nejefektivněji. Rozdělujete si peníze na jednotlivé položky předem? Možná také uvažujete o výměně vstupních dveří za nové, bezpečnostní. Poradíme vám, na jaké vlastnosti a parametry se zaměřit při nákupu „opravdu“ bezpečnostních dveří.

Jak naplánovat nové dveře, aby byly namontované ve správnou chvíli a co nejefektivněji?

Plánování instalace nových bezpečnostních dveří předchádzí řada kroků. Dobře se rozmyslete, co od bezpečnostních dveří očekáváte – bezpečnost svojí, své rodiny, blízkých a v neposlední řadě i svého majetku. Jaké parametry by správné bezpečnostní dveře měly mít? Co mi nabízí výrobce či prodejce bezpečnostných dveří?

Aby mohl dodavatel připravit co nejpřesnější cenovou kalkulaci, je jeho zájmem získat co nejvíce informací. O stavebním otvoru, charakteru a místění bytu či kanceláře a především o požadavcích a potřebách klienta. Toho, kdo dokáže vyhotovit nabídku bez těchto informací, lze považovat spíše za spekulanta než za seriozního dodavatele. Vždyť v mém případě jde přeci o bezpečnost. Pro seriozního výrobce je důležité, aby dodal zákazníkovi to, co splní jeho očekávání a především to, co opravdu potřebuje. Co mu bude dlouho a spolehlivě sloužit. Z toho důvodu je ve většině případů nutno provést na místě obhlídku stavebního otvoru technikem, který vše zaměří a následně doporučí zákazníkovi nejvhodnější model, dohodne finální povrchovou úpravu, vybavení bezpečnostní vložkou a dalším příslušenstvím (např. kukátko atd.). Zároveň dohodne také termín a podmínky dodání. Všeobecně sa doporučuje osazovat dveře ještě před dokončením vnitřních omítek, aby se mohlo provést začištění a vnitřní finální povrchová úprava kolem zárubní nebyla napojována v okolí osazených zárubní.

Důležitým aspektem je také možnost zkrácení dveří v případě, kdy je již finální podlaha. Vždy však hledejte ověřeného výrobce bezpečnostních dveří s tradicí a zkušenostmi. Na trhu je mnoho dodavatelů rádoby „bezpečnostních dveří“, které ale mohou být překonány již za 20 vteřin, v místech s velkými rozdíly teplot  se rosí, vlhnou, nelícují, profukují a uníká přes ně teplo a je slyšet hluk. Skutečnou bezpečnost zaručí pouze celý systém, nikoliv jen jeden deklarovaný bezpečnostní prvek.

Jaké jsou nejdůležitější parametry bezpečnostních dveří ?

Bezpečnostní dveře by měly být certifikované podle evropské  normy EN 1627 až EN 1630. Tato norma určuje odolnost proti vloupání až v 6.-tich bezpečnostních třídách. Nejméně bezpečná je 1. bezpečnostní třída. Dnes se pro běžné vchodové či vstupní dveře doporučuje minimálně 3. bezpečnostní třída. Dveře při zkoušce v certifikované zkušebně musí v zpevněných bodech odolat tlaku 6kN, nárazu 30kg tělesem z výšky 1200 mm a ručnímu pokusu o vloupání s použitím nářadí, jako jsou např. šroubovák, dřevěné a plastové klíny, kleště, hasák a páčidlo s délkou min. 710 mm.

Dalším parametrem je požární odolnost. Vyjadřuje minimální čas, po který dveře dokážou odolat požáru. Měly by ochránit vás i vaše blízké minimálne od 30 do 60 minut. Pokud bydlíte v paneláku, je pro vás také jistě důležité zabránit průniku hluku ze společné chodby, kde se pohybuje spousta lidí. Pokud nechcete být rušeni, hledejte neprozvučné dveře. Protihlukový uzávěr udáva úroveň hluku, který neprostoupí přes bezpečnostní dveře do bytu. Požadujte minimálně 37 dB a více, abyste si zvýšili komfort bydlení. Někteří výrobci doodávají dveře s neprozvučností až 43 dB. Také je možné zvážit variantu zdvojeného těsnění, které ještě více snižuje průnik hluku, vzduchu i pachů.

Kde a jak si můžeme ověřit, zda jsou dveře opravdu bezpečnostní?

Jestliže dveře byly zkoušeny a certifikovány v akreditované zkušebně, je výsledkem těchto zkoušek Certifikát o bezpečnostní třídě, protipožární odolnosti, neprozvučnosti a o tom, že výrobek je nezávadný (zdravotně i vůči životnímu prostředí). Tyto údaje by měly být uvedeny na výrobním štítku. Zde je možno si také ověřit zemi původu. 
Zeptali jsme se odborníka ze společnosti SHERLOCK, jak oni zajišťují bezpečí svých zákazníků. Na naši otázku odpovídá obchodní manažer pro maloobchod pan Pavel Hiršl.

„Základem úspěchu bezpečnostních dveří SHERLOCK při vytváření bezpečí domova našich zákazníků je jedinečná a důmyslná vnitřní ocelová konstrukce s celokovovým pláštěm, která našim klientům garantuje maximální ochranu a bezpečnost. Naše společnost vyniká v precizním zpracování detailů dveří, jako je například ohraněná polodrážka v barvě dveří. Protipožární ochrana a těsnění, protihluková ochrana pro vyšší komfort, široký výběr povrchových úprav a designů jsou dalšími přednostmi naší společnosti. Všechny bezpečnostní dveře SHERLOCK jsou certifikované podle evropské normy ČSN P ENV 1627. Nabízíme také širokou škálu atypických řešení podle požadavku zákazníka. Naše dveře jsou vyráběny v moderním závodě za použití nejmodernějších technologií (https://www.youtube.com/watch?v=jW1LJyRS9mI). Největší devizou naší společnosti je také bezesporu kvalitní servis a péče o zákazníka, která začíná sjednáním zaměření, pokračuje nabídkou a realizací u zákazníka a v podstatě nikdy nekončí. Tým SHERLOCK je tu pro své současné i budoucí klienty stále k dispozici."
12.10.2015 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Yale

    Firma Yale vyrábí klíče, zámky a bezpečnostní systémy a dodává je milionům lidí do více než 125 zemí celého světa. Jako jedna z nejstarších mezinárodních značek patří Yale mezi nejznámější a nejrespektovanější jména mezi výrobci zámků. V její historii najdete zásadní novace pro celý průmysl. Představuje kvalitu, design, spolehlivost, důvěru a co je nejdůležitější – bezpečnost. Cílem společnosti Yale je dát zákazníkům pocit bezpečí, aby si mohli plně užívat života bez starostí a mít volnost výběru.

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444