Chvilka pro nevěstu

Vybíráme svatební kytici

Letní měsíce jsou nejen symbolem dovolených a radovánek u vody, ale také symbolem lásky. Létu sice brzy bohužel odzvoní, o doznívání svatebních zvonů však s přicházejícím měsícem září nemůže být ani řeč. Vždyť právě babí léto patří k těm nejkrásnějším ročním obdobím. Ve stále ještě slunečném počasí nebudou nevěsty zmrzat a co si budeme povídat, i fotografie jsou pěknější pod modrou oblohou.

Když se řekne svatba…
O tomto tématu by se daly psát hotové romány. Osobně jsem mohla být součástí již několika svatebních obřadů, ne však jako hlavní postava. Mohu tedy porovnat svatbu církevní v kostele, překrásnou svatbu na úřadě, nebo romantický svatební obřad na zahradě pod pergolou. Musím říct, že i neromantickou duši musí jakákoliv forma svatby dojmout. Tento kratičký okamžik skrývá tolik zajímavých témat. Ať už to jsou přípravy před svatbou, jednotlivé role svědků, povinnosti ženicha a nevěsty, průběh obřadu či hostiny, nebo svatební floristika, která je s tímto dnem nejvíce spjatá a která mě samozřejmě, jakožto studentku zahradnictví, zajímá nejvíce.
Není kytka jako kytka
Většina nevěst si však neuvědomuje, že právě květinová výzdoba tento okamžik podtrhne a dodá mu slavnostní atmosféru. Vždyť sama svatební kytice sehrává v tomto dni svou důležitou roli. Je vystavena na obdiv přihlížejícím při svatebním obřadu, na hostině má své čestné místo před nevěstou a ženichem, a nesmíme opominout hod kyticí mezi nezadané ženy toužící si tuto krásnou kytici odnést domů.
 
empírové šaty
pouzdrové šaty
šaty do "A" 
Jak vybrat tu správnou svatební kytici
Ne každá kytice se hodí pro každou nevěstu, a ne každá nevěsta může mít jakýkoliv typ kytice. Rozlišujeme několik typů nevěst, ke kterým se hodí určitý typ kytic. Není tak důležité souznění postavy nevěsty (i když také hraje malou roli) a svatební kytice, jako typ svatebních šatů, které si nevěsta zvolí. 

Empírové šaty 
Šaty jsou typické svým krátkým vrchním dílem a pasovým záševkem spuštěným už pod hrudníkem. Sukně je užší a jednoduchého střihu, proto se k tomuto typu šatů hodí i klasické tvary kytic. Dobře ale může vypadat i žezlo či vřeteno.
Příklady vhodných kytic: kulatá kytice, anglická kapka, koule, rukávník
 
Pouzdrové šaty
Tyto šaty jsou úzké, přiléhavé zvýrazňují postavu nevěsty. Přímá linie působí decentně. Vhodné jsou úzké tvary svatebních kytic, ale i decentní kulatá kytice. Pokud jsou šaty dlouhé až na zem, je vhodná i dlouhá dekorace.  
Příklady vhodných kytic: kapka, koule, přízdoba jednoho květu, vřeteno, převislé kytice


Šaty do „A“
 
Jsou typické svým jednoduchým vrchem na který navazuje lehký a bohatý spodní díl. Tato lehká elegance a romantika bez přílišné hravosti by měla být doplněna i svatebními kyticemi klasických tvarů. Je to především kulatá nebo převislá kytice.
Příklady vhodných kytic: volně vázaná kapka, vodopád, oblouk, věneček, převislá kytice


plesové šaty
klasický kostým se sukní 
                                                            
 
   kytice - svazek květů  
Plesové šaty
Horní díl šatů je typický svým zvýrazněním postavy a zdobením, v pase na něj navazuje bohatá sukně mnohdy i s vlečkou. Zde se nabízí volit velké typy kytic. Vhodný je vodopád, velký oblouk a další klasické tvary.  
 
Příklady vhodných kytic: volně vázaná kapka, vodopád, oblouk, svazek květů, věneček, štola
 
  Kytice - žezlo  
Klasický kostým se sukní
Tato volba svatebních šatů může působit sportovně, nekonvenčně, i trochu odvážně. Vhodné jsou proto jakékoliv alternativní kytice. Nevěsty by se v tomto případě měly vyhnout přílišným převisům.
 
Příklady vhodných kytic: kulatá kytice, koule, svazek, žezlo, kornout, grafická kytice



Fotografie jsou použity z knížky od Karl-Michael Haake: Květiny pro nevěstu
06.09.2013 | Pavla Hajdová

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444