Ať už si vyberete jakýkoliv pokrm, který z chřestu připravíte, důležité je to, jak ho budete servírovat. Ne nadarmo se říká, že na jednoduchých bílých talířích vypadá jídlo nejlépe. Elegantní jídelní souprava talířů DINE LT 9002 od značky Lamart byla inspirována zkušenostmi a hravým přístupem k vaření jedinečného kuchyňského profesionála Piera Lamarta. Souprava talířů DINE, která se skládá z mělkých, hlubokých a dezertních talířů, si vás určitě získá svým elegantním a jednoduchým designem.
Zelený chřest s citronovou omáčkou
Ingredience 175 g másla 1 kg zeleného chřestu 1 šalotka 100 ml bílého vína 100 ml zeleninového vývaru sůl pepř 1 lžička čerstvě nastrouhané citrónové kůry |
Postup: 150 g másla nakrájíme na kostičky a zakryté dáme do mrazáku. Zelený chřest oloupeme ve spodní třetině a odstraníme dřevnaté konce. Chřest umyjeme a vaříme v paře 6-9 minut na skus. Oloupeme šalotku, nakrájíme ji nadrobno a zesklovatíme na 25 g másla. Přilijeme bílé víno, přivedeme k varu a zredukujeme na polovinu. Přidáme horký zeleninový vývar a necháme svařit na cca 75 ml. Omáčku sejmeme ze sporáku. Metličkou postupně zašleháme kousky studeného másla. Omáčku ochutíme solí, bílým pepřem a citronovou kůrou. Chřest osolíme a podáváme s omáčkou. Chřest podáváme ihned naaranžovaný na teplý talíř ze sady Lamart s omáčkou. Chutná výborně s novými brambory. |
Penne s chřestem
Ingredience 500 g těstovin penne 200 g chřestu 200 g sterilovaných artyčoků sůl pepř 100 g sušených rajčat 100 g čerstvých rajčat 50 ml olivového oleje hrst hladkolisté petrželky |
Postup: Těstoviny nasypeme do vroucí osolené vody a vaříme po dobu, jakou uvádí výrobce, aby byly al dente tzv. na skus. Hotové těstoviny vycedíme a lehce promastíme olejem. Mladý chřest lehce vložíme do vroucí vody a necháme tak minutu povařit. Vyjmeme a ihned zchladíme v ledové vodě. Chřest nakrájíme na kousky. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a restujeme na proužky nakrájenou cibuli, přidáme nakrájená čerstvá rajčata a na větší kusy překrájená sušená rajčata. Poté přidáme chřest a artyčoky. Směs osolíme, opepříme a vložíme uvařené těstoviny. Společně prohodíme, přidáme najemno nakrájenou petrželku a můžeme servírovat. Penne podáváme na předehřátém talíři ze sady Lamart. |
Chřestový koláč
Ingredience 3 vejce 280 g hladké mouky 2 jarní cibulky 140 g studeného másla sůl pepř 300 g chřestu 300 ml smetany 100 g sýru Gouda 1 stroužek česneku špetka muškátového oříšku |
Postup: Z hladké mouky, studeného másla a špetky soli vytvoříme drobenku. Přidáme 8 lžic studené vody a vypracujeme těsto, které dáme alespoň na půl hodiny do lednice. Z těsta vyválíme plát, přendáme do formy na koláč, nahoru dáme pečící papír a předpečeme. Mezitím si na oleji orestujeme jarní cibulku, nasekaný stroužek česneku, osolíme a opepříme. Oloupeme chřest. Smícháme vejce se smetanou, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Na předpečený koláč dáme orestovanou cibulku, chřest, zalijeme smetanou, zasypeme nastrouhaným sýrem a pečeme dozlatova v předehřáté troubě na 175 °C cca 45-50 minut. |
Salát ze zeleného chřestu
Ingredience 500 g zeleného chřestu 300 g jahod 250 g vařených krevet 100 g rukola 50 g mladého špenátu Zálivka: 50 g medu 50 ml citrónové šťávy 10 ml zázvorové šťávy 50 ml olivového oleje 1 lžíce nasekané máty 1 lžíce nasekaného koriandru sůl |
Příprava salátu: Mladý zelený chřest vložíme do vroucí vody, do které jsme přidali lžičku cukru a necháme tak dvě minuty povařit. Vyjmeme a ihned zchladíme v ledové vodě. Okapaný chřest nakrájíme na kousky. Jahody očistíme a nakrájíme na čtvrtky. Smícháme s nakrájeným chřestem, vypranou rukolou a špenátem. Med, citrónovou a zázvorovou šťávu smícháme dohromady, přidáme olivový olej a nasekané bylinky a důkladně promícháme. Dresinkem pokapeme salát a lehce promícháme. Dáme na talíř Lamart DINE LT 9002 a doplníme uvařenými oloupanými krevetami. |