Chřestová sezóna je v plném proudu. Vyzkoušíte salát, nebo chřestový koláč?

Křehký a voňavý chřest byl dříve delikatesou pro vyvolené, ale dnes si ho můžeme vychutnat všichni. Je plný kyseliny listové a vitamínů C a A. Snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak a zlepšuje látkovou výměnu. Chřest je také zdrojem vitaminu E, který posiluje imunitní systém. To ale není vše...

Chřest mimo jiné pomáhá při revmatických problémech a vzhledem k tomu, že má velmi málo kalorií, potěší i ty, kteří už se pustili do hubnutí do plavek. Skvěle se hodí do polévek, jarních salátů, těstovin nebo slaných koláčů. Výborný je i samotný s citrónovou omáčkou.

Ať už si vyberete jakýkoliv pokrm, který z chřestu připravíte, důležité je to, jak ho budete servírovat. Ne nadarmo se říká, že na jednoduchých bílých talířích vypadá jídlo nejlépe. Elegantní jídelní souprava talířů DINE LT 9002 od značky Lamart byla inspirována zkušenostmi a hravým přístupem k vaření jedinečného kuchyňského profesionála Piera Lamarta. Souprava talířů DINE, která se skládá z mělkých, hlubokých a dezertních talířů, si vás určitě získá svým elegantním a jednoduchým designem.

Zelený chřest s citronovou omáčkou

Ingredience
175 g másla
1 kg zeleného chřestu
1 šalotka
100 ml bílého vína
100 ml zeleninového vývaru
sůl
pepř
1 lžička čerstvě nastrouhané citrónové kůry
Postup:
150 g másla nakrájíme na kostičky a zakryté dáme do mrazáku. Zelený chřest oloupeme ve spodní třetině a odstraníme dřevnaté konce. Chřest umyjeme a vaříme v paře 6-9 minut na skus.  Oloupeme šalotku, nakrájíme ji nadrobno a zesklovatíme na 25 g másla. Přilijeme bílé víno, přivedeme k varu a zredukujeme na polovinu. Přidáme horký zeleninový vývar a necháme svařit na cca 75 ml. Omáčku sejmeme ze sporáku. Metličkou postupně zašleháme kousky studeného másla. Omáčku ochutíme solí, bílým pepřem a citronovou kůrou. Chřest osolíme a podáváme s omáčkou. Chřest podáváme ihned naaranžovaný na teplý talíř ze sady Lamart s omáčkou. Chutná výborně s novými brambory.

Penne s chřestem

Ingredience
500 g těstovin penne
200 g chřestu
200 g sterilovaných artyčoků
sůl
pepř
100 g sušených rajčat
100 g čerstvých rajčat
50 ml olivového oleje
hrst hladkolisté petrželky
Postup:
Těstoviny nasypeme do vroucí osolené vody a vaříme po dobu, jakou uvádí výrobce, aby byly al dente tzv. na skus. Hotové těstoviny vycedíme a lehce promastíme olejem. Mladý chřest lehce vložíme do vroucí vody a necháme tak minutu povařit. Vyjmeme a ihned zchladíme v ledové vodě. Chřest nakrájíme na kousky. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a restujeme na proužky nakrájenou cibuli, přidáme nakrájená čerstvá rajčata a na větší kusy překrájená sušená rajčata. Poté přidáme chřest a artyčoky. Směs osolíme, opepříme a vložíme uvařené těstoviny. Společně prohodíme, přidáme najemno nakrájenou petrželku a můžeme servírovat. Penne podáváme na předehřátém talíři ze sady Lamart.

Chřestový koláč

Ingredience
3 vejce
280 g hladké mouky
2 jarní cibulky
140 g studeného másla
sůl
pepř
300 g chřestu
300 ml smetany
100 g sýru Gouda
1 stroužek česneku
špetka muškátového oříšku
Postup:
Z hladké mouky, studeného másla a špetky soli vytvoříme drobenku. Přidáme 8 lžic studené vody a vypracujeme těsto, které dáme alespoň na půl hodiny do lednice. Z těsta vyválíme plát, přendáme do formy na koláč, nahoru dáme pečící papír a předpečeme. Mezitím si na oleji orestujeme jarní cibulku, nasekaný stroužek česneku, osolíme a opepříme. Oloupeme chřest. Smícháme vejce se smetanou, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Na předpečený koláč dáme orestovanou cibulku, chřest, zalijeme smetanou, zasypeme nastrouhaným sýrem a pečeme dozlatova v předehřáté troubě na 175 °C cca 45-50 minut.


Salát ze zeleného chřestu

Ingredience
500 g zeleného chřestu
300 g jahod
250 g vařených krevet
100 g rukola
50 g mladého špenátu 

Zálivka:
50 g medu
50 ml citrónové šťávy
10 ml zázvorové šťávy
50 ml olivového oleje
1 lžíce nasekané máty
1 lžíce nasekaného koriandru
sůl
Příprava salátu:
Mladý zelený chřest vložíme do vroucí vody, do které jsme přidali lžičku cukru a necháme tak dvě minuty povařit. Vyjmeme a ihned zchladíme v ledové vodě. Okapaný chřest nakrájíme na kousky. Jahody očistíme a nakrájíme na čtvrtky. Smícháme s nakrájeným chřestem, vypranou rukolou a špenátem. Med, citrónovou a zázvorovou šťávu smícháme dohromady, přidáme olivový olej a nasekané bylinky a důkladně promícháme. Dresinkem pokapeme salát a lehce promícháme. Dáme na talíř Lamart DINE LT 9002 a doplníme uvařenými oloupanými krevetami.

 
10.05.2021 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444