„Chci bydlet pod střechou." Ale tohle bydlení jen o přání není

CIUR: střešní nástavba s dřevovláknitými deskami Udi

CIUR: střešní nástavba s dřevovláknitými deskami Udi

Podkrovní byt je místem, kde se ocitnete v kontaktu s původní duší domu – dřevem, kovem, kamenem, zdivem, světlem. Konstrukce střechy nabízí pocit romantiky, útulnosti a malým princům také pocit, že jsou blíže ke hvězdám. Takové byty lákají svou individualitou, atypičností a možnostmi realizovat to, co běžné byty nenabízí. Už dávno nejde o bydlení na půdě, ale o vytříbenou záležitost, promlouvající o kvalitách svého majitele.

Podkrovní byt je také místem, kde se setkávají živly. Nejde o literární obrat, ale holou skutečnost: víc tam prší, víc tam fouká, je tam více sněhu a slunce žhne déle. V takovém bytě tedy může být v zimě mnohem větší zima, v létě mnohem více horko, na jaře a na podzim od obojího trochu a ještě navíc vlhko. Proto je stavba podkrovního romantického hnízdečka velmi náročná z hlediska správného výběru materiálů, jejich souhře a aplikaci. Jde o to, abyste pod tou střechou vydrželi.
 

Chtěl bych žít v Opavě

Sledovali jsme realizaci jedné zajímavé půdní vestavby v Opavě a přinášíme několik konkrétních postřehů z plánování i průběhu stavby ukazující na citlivá místa a specifika bydlení v podkroví.

Návrh vestavby podkrovního bytu s ateliérem se snaží využít specifika a netušený potenciál, který skrývá ulice Krnovská. Pro většinu Opavanů jde o jednu z hlavních, rušných, městských tepen rámovaných uličními frontami bytových domů. Za severní uliční frontou se však otevírají nečekané průhledy až k hranici s Polskem, vnitrobloky poskytují soukromí i hlukový stín. Bývalá půda v řešeném domě je rozdělena vestavěným patrem na dva prostory. Spodní je obytný s užitnou plochou 125 m2 a horní je pracovní s plochou 55 m2. Otevřením střešního pláště směrem na sever se podařilo docílit dojmu loftu se severním galerijním osvětlením vhodným pro práci a s výstupem na terasu, která se nachází nad domovní schodišťovou věží.

Přestavba byla chápána jako proces zabydlování prostoru. Dominovaly tradiční postupy oprav a doplnění tesařských prvků krovu, materiály šetrné k životnímu prostředí, to vše v nízkoenergetickém standardu. Z vyřezaných částí vazných trámů bylo vytvořeno schodiště a původní kleštiny a krokve jsou použity na nových místech nosné konstrukce krovu. Koncept je citlivý ke stávajícím kvalitám stoletého domu a zároveň odráží moderní způsob života a měnící se potřeby uživatelů.

Staré a nové 

Stávající budova pochází z konce 19. století a byla po celou dobu své existence obydlena. Ze statických důvodů tedy byly posíleny krokve a získaná mocnost střešního pláště byla využita pro aplikaci tepelné izolace. Středové vaznice byly podpořeny ocelovými U profily, které slouží zároveň jako nosný prvek vloženého patra. Hlavním úskalím byla úvaha o tloušťce izolační vrstvy střešního pláště, protože obvodové stěny domu jsou tvořeny zdivem se štukovou výzdobou na fasádách. Není proto vhodné izolovat dům zvenku a v případě vnitřní izolace by nebylo vhodné měnit tepelné parametry obvodového pláště pouze v jednom patře. Řešením bylo kvalitní zateplení střešního pláště a vyřešení detailů návaznosti na obvodové zdivo. Použití foukané celulózy a dřevovláknitých desek bylo v tomto případě ideálním řešením zejména proto, že tyto materiály skvěle pracují s vnitřní vlhkostí v konstrukci a mají dobrou akumulační schopnost.
CIUR: expandéry Hufer při zateplování střechy

Čím a jak 

Pod stávající krokve byl zavěšen rošt s parobrzdnou fólií Intello Plus. Jde o vysoce výkonnou armovanou parobrzdu pro všechny foukané, deskové i rohožové vláknité izolace. Má schopnost vlhkostně proměnlivého difuzního odporu – v zimním období je difuzně nepropustnější, v létě naopak. Z interiéru byly pro záklop zvoleny dřevovláknité desky UDI Climate, které podporují akustickou pohodu v interiéru. Na stávající prkenný záklop nad krokvemi byly namontovány expandéry UI 145. Tím vznikly dvě dutiny – mezi expandéry a mezi krokvemi, které byly ve dvou fázích zafoukány celulózovou izolací Climatizer Plus. Vnější záklop je proveden z desek UDI top (tloušťky 35 mm). Na kontralatě vytvářející větranou mezeru bylo provedeno celoplošné bednění a krytina. Pomocí celulózové foukané izolace, jejíž vlákna se dostanou i do těch nejmenších spár, byly precizně vyřešeny tvarově složité detaily kolem pozednice, pod terasou a v návaznosti na štítové zdi.

Výhodou tohoto typu izolace je vysoká měrná tepelná kapacita, to znamená Cd = 1919 až 2142 J/kg.K, takže výborně funguje v létě i zimě s dostatečnou tepelnou setrvačností. V praxi denního cyklu to znamená, že vrstva této izolace je schopná naakumulovat denní dávku sluneční energie 7 hodin a nežádoucí teplo se tak v létě nedostane do interiéru. V noci pak naakumulované teplo vypouští zpět tam, odkud přišlo. Podobně to funguje i v zimě z druhé strany, kdy Climatizer Plus nepouští teplo ven. 
CIUR_aplikace folie IntelloCIUR: aplikace folie Intello
Unikátní vlastností Climatizeru Plus ve spolupráci s parobrzdou Intello je pak schopnost pracovat s vlhkostí. Pokud je jí v interiéru příliš, dokáže stav regulovat tím, že část vlhkosti pojme do své struktury. Jakmile se situace obrátí, vypouští Climatizer Plus vlhkost zpět do ovzduší.
 

Závěrem

Kutilové prominou, ale tento typ stavby není příliš vhodný pro šikovné ruce. Je tu totiž spousta technologie a výpočtů a bylo by škoda investovat práci a materiál jen tak „od oka“. Všechny tyto materiály nabízí systém COMPRI společnosti CIUR spolu s bezplatným technickým poradenstvím.
Technika zdarma si na svou stavbu můžete pozvat na www.vseproizolace.cz

Autor: Ing. Michal Řehulka, CIUR, a. s.
10.10.2016 | PR
  • CIUR a.s.

    Od svého založení v roce 1991 patří česká rodinná firma CIUR mezi lídry v oblasti výroby celulózových vláken na bázi recyklovaného papíru. Osmdesát procent produkce míří na export. Ve výrobním závodě v Brandýse nad Labem zpracovává více než 30 tisíc tun druhotných surovin ročně.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444