Chcete ušetřit? Venkovní rolety a žaluzie vám výrazně pomohou

Úspora energií a tím pádem i nemalých peněžních částek je v současné době čím dál aktuálnější téma. Jedním z hlavních způsobů, jak vlastní či firemní peněžence výrazně ulehčit, je snížení spotřeby energií na vytápění či chlazení v domácnostech nebo v kancelářích. Začít samozřejmě musí člověk u sebe například tím, že nebude zbytečně nechávat puštěné topení u otevřených oken, velmi pomoci v jeho snaze ale mohou také předokenní rolety či žaluzie.

Právě rolety či žaluzie totiž pomáhají šetřit za každého ročního období. V létě zabraňují pronikání slunečního svitu přes okna do interiérů, a tím pádem jejich nepříjemnému ohřívání, v zimě zase pomohou bránit úniku drahocenného tepla.

Na jaře a především pak v létě je však problém přece jen výraznější. Slunce se s velkou silou opírá do oken, prohřívá interiéry budov a účty za elektřinu spotřebovanou k chlazení se nebezpečně zvětšují. Nejedná se přitom jen o klimatizaci, která musí chladit na plný, nebo téměř plný výkon. Svou roli v domácnostech sehrávají také ledničky či mrazničky pracující více, než je nutné. Ve firmách či na úřadech nastávají problémy například v místnostech, kde jsou umístěné servery k počítačům, které se chladit musí také. „Nesmíme zapomenout ani na kanceláře. V nich se problém týká hlavně zaměstnanců, kteří musí pracovat v nesnesitelném horku, a jejich produktivita pak pochopitelně klesá. I když se často snaží sami řešit problémy například stolními ventilátory, výraznější efekt to nemá. Každé léto se přitom s těmito problémy setkáváme, ať už sami či například prostřednictvím televizních reportáží,“ popisuje časté letní potíže marketingový manažer společnosti Lomax Lubomír Valenta. Zbytečnou únavu působí i světlo přímo se opírající do monitoru počítače nebo do knihy.
Ještě citlivější než dospělí jsou na velké horko a přemíru slunečního svitu malé děti. Zvlášť v prvních letech života spí nejen v noci, ale také během dne. Pokud je v domě či bytě vedro a světlo, odpočívá se jim mnohem hůře.

V zimě pak přes okna teplo z interiérů zase uniká. Podle propočtů odborníků tyto ztráty mohou představovat až 30 %. I když moderní konstrukce oken tyto nežádoucí úniky podstatně snížila, vždy se najde způsob, jak je omezit ještě více.

Na všechny výše zmíněné potíže přitom už existuje elegantní a především účinné řešení v podobě předokenních rolet a žaluzií. „Stále více lidí si problém se zastíněním uvědomuje a hledá jeho vhodné řešení. To v zásadě spočívá ve venkovním zastínění, zaclonění před nebo za skleněnou výplní oken. Jako nejefektivnější se přitom ukazují systémy instalované vně domu. Eliminují totiž působení slunce už před vstupem dovnitř,“ popisuje výhody Valenta.

Rolety pomohou nejen ušetřit, ale i ohlídat váš dům

První z možností, jak ušetřit, je instalace předokenních rolet. Ty kromě úspor přispívají také k odhlučnění místnosti a ochraně oken nejen před silným větrem, bouří a krupobitím. Pomáhají navíc snižovat celkové opotřebení interiérů. Některé složky slunečního svitu totiž mohou mít neblahý vliv na nábytek a vnitřní vybavení. Textilie mohou kvůli slunci blednout, bezbarvé nátěry po čase degradují, přírodní i umělé materiály mění svou strukturu i barvu. Jejich obnovování či koupě nových pak zbytečně stojí čas a peníze, které lze vynaložit lépe.

Rolety lze jednoduše rozdělit na typy určené pro dodatečnou montáž na již hotový dům a na typy zabudované pod omítkou při realizaci novostavby či rekonstrukci. Velkým hitem současnosti se stává instalace prvků s elektrickým pohonem, dálkovým ovládáním a jejich napojení na centrální systém. Rolety tak mohou představovat účinnou překážku pro zloděje. „Jejich vytažení a stažení lze dopředu naprogramovat na určitou dobu. To může odradit mnoho zlodějů nebo tipařů, kteří objíždějí ulice a hledají dočasně či dlouhodobě prázdné domy nebo byty, které by mohli vykrást. Střídavě vytažené a stažené rolety budí dojem, že dům či byt je normálně obýván. Počáteční investice do těchto systémů tak bude určitě výhodnější, než případné opakované vybavování vykradené a poničené domácnosti. O starostech s tím spojených raději nemluvě,“ objasňuje bezpečnostní hledisko rolet Lubomír Valenta.

Žaluzie už nemusí být ostudou domu, ale jeho pýchou

Další oblíbenou a především účinnou možností, jak šetřit energie především za chlazení, představují venkovní žaluzie. Kromě toho, že umožňují plynule regulovat přirozené osvětlení v domě, pomáhají zajistit příjemné klima v interiéru ve slunečných dnech. Jejich instalací lze tedy ovlivnit intenzitu světla v místnosti a rovněž zabránit všemožným zvědavcům, aby nahlíželi do vašeho soukromí. Pro ty, kteří si potrpí na vzhled svého domova, navíc venkovní žaluzie plní estetickou funkci a představují moderní designový doplněk exteriéru každé stavby. Tento druh stínění už tedy nemusí být jen nespolehlivým a nevzhledným systémem dodatečně montovaným do starých oken, jemuž se trhala ovládací lanka, a nešel pořádně regulovat. Venkovní žaluzie jsou vhodné nejen pro novostavby, ale také dodatečnou montáž. Využití najdou nejen v domácnostech, ale také administrativních a jiných budovách.

Venkovní žaluzie lze, stejně jako rolety, přitom ovládat pohodlně a bez sebemenší námahy. Pokud nechcete s žaluziemi manipulovat ručně, ideálním řešením jsou žaluzie s pohony a komfortním dálkovým ovládáním. „Venkovní žaluzie vybavené čidly reagujícími na slunce a povětrnostní podmínky pomohou také snižovat náklady na chlazení i vytápění budovy,“ připomněl Valenta.

Elektrický pohon žaluzií navíc přináší výhodu i v tom, že v kombinaci se slunečním čidlem může okamžitě reagovat na aktuální povětrnostní podmínky. Jakmile se zatáhne na delší dobu nebo zapadne slunce, žaluzie se zatáhnou v očekávání nepříznivých povětrnostních podmínek nebo noci. Stejně tak automaticky reagují na přílišný sluneční svit. Tím lze opět přispět ke snížení výdajů například na vytápění nebo chlazení budovy. Důležitou součást venkovních žaluzií představuje automatické větrné čidlo, které spolehlivě zabrání před poškozením celého systému. „Jestliže začne foukat příliš silný vítr, žaluzie se sama zatáhne. Pohony mohou být vybaveny také bezpečnostním koncovým spínačem, který zajistí to, že se systém nepoškodí například za předpokladu, že do žaluzií nafouká sníh, který změní objem celého balíku lamel,“ popisuje výhody moderních žaluziových systémů Valenta.

Při zajišťování tepelné izolace domů však člověk nesmí zapomínat ani na další vstupy dovnitř, jako jsou dveře či garážová vrata. Také ony mohou velmi výrazně přispět k úsporám, nebo naopak zbytečným výdajům za energie. „Důležité je, aby ani přes ně teplo zbytečně v zimě neunikalo, nebo naopak v létě neproudilo dovnitř. Veškeré výhody garáže se tím degradují. I v tomto případě samozřejmě platí, že vrata musí být tepelně izolovaná, celkově kvalitní, a jejich montáž odborná,“ dodává Valenta.

17.02.2016 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444