Chcete mít čisté vstupní prostory i v zimě?

V zimním období je typické, že dochází k většímu nánosu vody a nečistot do interiéru. Zejména nyní, kdy se sněžení střídá s oblevou, je důležité před vstupem do domu důkladně zbavit obuv co nejvíce nečistot. V ideálním případě nepustit špínu do interiéru vůbec.

Efektivním řešením je instalace vstupních rohoží nebo čistících zón. Ty nejen že odstraní z obuvi převážnou část znečištění, ale navíc chrání podlahu vnitřních prostor a často také plní důležitou protiskluzovou funkci.
 

Výběr podle požadovaných parametrů

Samotný výběr rohože není komplikovaný. Před nákupem je jenom třeba si ujasnit, co od čistící zóny očekáváme, jaký druh prostor bude chránit a jaká bude frekvence použití.

Rohože bývají nejčastěji gumové, textilní, kokosové nebo kartáčové a při jejich výběru se nabízí dvě možná řešení.

Sériově vyráběné kusové rohože
Jsou určeny například pro byty či rodinné domy, nabídka materiálů i rozměrů je dostatečná pro řadu aplikací

Rohože a čistící zóny na míru
Druhým a nejúčinnějším řešením jsou rohože a čistící zóny vyrobené pro zákazníka přesně dle jeho požadavků na rozměry, materiál či kombinace zón.

Čistící zóny lze rozdělit do tří zón - exteriér, mezidveří, interiér. První čistící zóna eliminuje hrubé nečistoty (bahno, sníh), další pak absorbují vodu a prach.

Zóna I - Venkovní čistící zóna -  nejčastěji je tvořena gumovými a kartáčovými rohožemi, které zajistí odstranění hrubých nečistot jako je bahno a sníh. Typickými zástupci této čistící zóny jsou rohože hliníkové a gumové
 

Zóna II - Mezidveří / zádveří - nejčastěji je tvořena gumovými, kartáčovými a textilními rohožemi, které zbaví obuv zbylé hrubé špíny, vody a prachu. Typickými zástupci této čistící zóny jsou rohože hliníkové, gumové, textilní a kobercové. Mezidveří je velmi často součástí velkých vchodů administrativních budov, obchodních center apod.
 

Zóna III - Vnitřní čistící zóna - nejčastěji tvořena kobercovou čistící zónou nebo velkými kusovými textilními rohožemi vyrobenými na míru, které zachytí zbylou vlhkost a prach.
 
 

5 tipů, které byste měli učinit před samotným výběrem rohože:

1. Před výběrem čistící zóny je potřeba zjistit přesné rozměry plochy, kde bude rám s rohoží vložen. Základní tři parametry pro výběr jsou délka, šířka, výška.
2. Při poptávce rohoží na míru je nutné počítat s rozměrem rámů. U zapuštěných rámů je potřeba počítat s celkovou tloušťkou rámů.
3. Je nutné znát účel, zatížení a umístění rohože.
4. Důležité je s jakým cílem rohož kupujete, co má být čistěno?
5. Před samotným nákupem je také důležité vybrat design rohože, tak aby vyhovoval Vašim požadavkům.

Jak vyřešit kluzkou podlahu či schody

Problém kluzkých povrchů je dalším z úkolů, které lze vyřešit relativně snadno - instalací protiskluzové ochrany jako jsou nášlapy na schody, schodové hrany a lišty, protiskluzové pásky a další. 

Gumové nášlapy a rohože na schody - vyrobené z otěruodolné pryže jsou vhodným řešením do venkovního i vnitřního prostředí. Hlavními výhodami je možnost řezatelnosti gumy na požadovaný rozměr a odolnost vůči vlhkosti či mrazu.

Korundové nášlapy na schody - inovativní produkt v oblasti ochrany před uklouznutím na schodech s vysokou trvanlivostí i v těch nejnáročnějších podmínkách provozu.

Hliníkové hrany s gumovým páskem jsou primárně využívané ve venkovním prostředí jako prevence proti úrazu, avšak své použití naleznou i v interiérovém prostředí. Schodové hrany lze použít na všechny typy schodů - mramor, dřevo, dlažba, beton, ocel. Jednoduše se přilepí nebo přivrtají. Další výhodou je vyměnitelnost gumových pásků v případě opotřebení ve dvou barevných variantách (černá, žlutá) splňující předpisy bezpečnostních provozů.

Gumové hrany slouží ke snížení rizika uklouznutí ve venkovním i vnitřním prostředí. Profil hrany pokryje celý schodišťový stupeň a zabrání tím poškození rohů schodišť. Horní strana lišty je opatřena vroubkovaným profilem zvyšujícím protiskluzový účinek.

Hliníkové lišty nabízí jednoduché řešení zamezení kluznosti schodišť, tam, kde protiskluzové pásky nestačí (sníh, bahno apod.). Montáž spočívá v přilepení či přivrtání lišty na schod. Tyto schodové lišty lze aplikovat na všechny typy schodů.

Gumové lišty najdou své využití ve venkovním i vnitřním prostředí. Lišta je použitelná na všech schodištích ve veřejných budovách, bytových domech a všude tam, kde vzniká nebezpečí uklouznutí na hladkých plochách.

Protiskluzové pásky

Ve formě vinylových a korundových pásek jsou nejčastějším řešením kluznosti schodů či podlah ve vnitřních a venkovních prostorách.

Vinylové pásky se používají na hrany schodů, ve sprchách, koupelnách, odpočívárnách, terapeutických místnostech a zařízeních, vchodech, plaveckých bazénech a dalších místech. Jejich výhodou je rychlá montáž a možná výměna. Pásky se lepí na hladké a neporézní povrchy jako jsou dlaždice, kov, porcelán, laminát, polykarbonát, PVC, lakované dřevo a podobně.
 
 
Korundové pásky pokryté drsným povrchem společně s vysoce přilnavým lepidlem jsou vhodným protiskluzným řešením pro aplikaci na schody, rampy, chodníky, vchody, pracovní plochy, pohyblivé plošiny, lodní paluby, strojní dílny, podlahy nebezpečných prostor, návěsy, průmyslová zařízení a podobně. Možnými výhodami je povrch odolný proti vodě, tuku, detergentům a olejům a vůči povětrnostním podmínkám.
11.01.2019
  • FLOMAT s.r.o.

    Společnost FLOMAT s.r.o. se specializuje na prodej rohoží, podlah a podlahoviny. Na svém e-shopu vedle bohatého sortimentu nabízí také zajímavé blogové příspěvky a poradenství.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444