Chcete krásné jezírko?

Příznivý vliv bakterií na kvalitu vodních systémů

V uměle vytvořeném vodním systému – např. v akváriu nebo v zahradním jezírku je nezbytné pro jeho bezproblémové udržování navodit a udržovat stav maximálně blízký přírodním podmínkám. Jedině stav blízký přirozené rovnováze může významně přispět ke snížení provozních nákladů a množství času potřebného k intenzivní údržbě akvária nebo jezírka.

Rovnováha přirozeného i umělého vodního systému je z velké části určována rovnováhou „živin“ (dusík, fosfor, uhlík, kyslík) obsažených ve vodě. Hlavním faktorem nerovnováhy a významným startérem nežádoucích projevů, zejména pak v umělém vodním systému, je nadbytek sloučenin dusíku. Koloběh dusíku v umělých vodních systémech nám přibližuje následující schéma :

K nežádoucím projevům nadbytku dusíkatých látek náleží např. rozvoj řas a sinic, výskyt plísní a patogenních mikroorganizmů, zvýšené množství kalu na dně, úpadek vodních rostlin, ale i nadměrná agresivita rybí osádky, či naopak oslabení organizmu vodních živočichů.
Dnes jsou pro údržbu umělých vodních systémů často používány speciální pomůcky, které zde zajišťují provzdušňování, filtraci, světlo i teplo. S jejich pomocí dochází k přibližování uměle vytvořeného vodního prostředí přírodním podmínkám.

Velmi často však zřizovatelé a uživatelé těchto umělých systémů opomíjejí aktivně využít okem neviditelnou pomůcku, která má ve složité cestě k přírodní rovnováze zcela nezastupitelnou roli, a tou jsou bakterie. Myšleno samozřejmě bakteriální kmeny neškodné (nepatogenní), které jsou současně nejpočetnější, nejpřirozenější a také nejpracovitější uklizeči a zdravotníci v přírodě. Dodejme tedy našemu vodnímu systému potřebné bakterie, a to nejlépe formou aplikace biopreparátu pro biologické čištění vody. Základem biopreparátu jsou vybrané kmeny bakterií (Pseudomonas, Nitrosomonas, Cellulomonas, Nitrobacter), speciálně fixované na obohacený minerální nosič. Tato speciální úprava zajišťuje jejich přímou vazbu na místo použití a současně ochranu proti okolním vlivům. Biopreparát je dále obohacen o biostimulátory a potřebné přírodní přísady. Biopreparát je ekologický, biologicky rozložitelný, pro člověka, zvířata a rostliny neškodný.
AQUAFISH je biopreparát určený k biologickému čištění vody a k preventivnímu zamezení tvorby řas v akváriích, dekoračních a koupacích jezírkách. Prostřednictvím přirozené aktivity dodaných bakterií dochází k rozkladu a snížení objemu organického kalu, odstranění nadbytku dusíkatých látek, příznivé úpravě pH vody, redukci škodlivých látek a zápachu a ke zpřístupnění živin kořenovému systému vodních rostlin. Aplikaci je vhodné provádět 2x za rok. Nejvhodnějším způsobem je rovnoměrné zapravení biopreparátu do písku nebo sedimentu na dně nádrže, či kolem rostlin, nejlépe při jejich zakládání nebo čištění. Tímto docílíme vytvoření účinného a dlouhodobě funkčního biofiltru.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

V případě, že je údržba nádrže a prevence proti řasám nedostatečná, je možné jako doplněk biologického ošetření vody biopreparátem AQUAFISH použít přípravek ALGIPROPRE. Tento přípravek působí algistaticky (přímo potlačuje rozvoj řas) a po jeho aplikaci dojde k postupnému vyvločkování rostlinných zbytků s následným projasněním vody. ALGIPROPRE Působí na řasy, sinice a organické mikročástice a nemá negativní vliv na vodní rostliny a živočichy.


Bioaktivátory koupíte v síti zahradnických center a specializovaných obchodů.

30.06.2005 | RNDr. Ondřej Mráz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • Fontana Watercoolers s.r.o.

    Fontana Watercoolers, s.r.o. Vám nabízí oblíbený moderní, ekonomický, ekologický a světový způsob zásobování Vaší domácnosti kvalitní stolní či minerální vodou. Je vhodný především pro rodiny s dětmi.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444