Chcete bydlet ve svém?

Potřeba pořídit si vlastní bydlení se pro stále více rodin stává aktuálním tématem. Na stránkách BYDLENÍ.CZ proto nabízíme našim čtenářům služby poradny, která by jim pomohla při orientaci v možnostech financování vlastního bytu nebo domu. Vaše dotazy v ní zodpovídá ing. Tomáš Prčík, který je odborníkem v oborech finanční a pojistné matematiky, bankovnictví a portfoliomanagementu. Je provozovatelem serveru Uverynabydleni.cz, který působí na českém trhu jakožto hypotéční makléř oprávněný k jednáním za jednotlivé banky a stavební spořitelny až do fáze podání kompletní žádosti o úvěr stavební spořitelně nebo hypotéční bance.

Možná se i vy právě chcete dovědět něco o kombinaci stavebního spoření a hypotéky nebo o stavbě rodinného domu svépomocí. Pak vás může zajímat odpověď ing. Prčíka na následující dotaz. Možná pro vás bude jen inspirací pro formulování dotazu vlastního. Potřebný formulář pro vaši otázku pak najdete na vstupní stránce Bydlení.cz a v kategorii Financování bydlení.
Otázka: Rád bych zjistil některé věci ohledně kombinace stavebního spoření a hypotéky. Mám jedno stavební spoření a napadlo mě, že bych si zařídil další stavební spoření se státní podporou a státní podporu bych zasílal na hypotéční účet, aby se mi postupně snižovala splátka hypotéky. Rádi bychom postavili rodinný dům na hypotéku. Zajímá mě hypotéka na 1,2 mil. Kč. V hotovosti máme 300.000,- Kč a pozemek máme územní rozhodnutí a stavební povolení. Stavba rodinného domu bude svépomocí. Jsem ženatý - plat obou je 25.000,-Kč měsíčně. Jaká je platba za vyřízení úvěru? Je potřeba uzavírat pojištění? Jaká je cena za vedení účtu?
Odpověď: Kombinace hypotéky a stavebního spoření možná je - se stále se zjednodušujícím postupem při vyřizování hypoték je však stále méně využívána, neboť již dnes často představuje pouhé navýšení administrativy bez většího přínosu. Kombinace obou produktů je tedy vhodné využít jen ve skutečně odůvodněných případech. Není však nicméně možné - porozuměl-li jsem vašemu dotazu správně, nechat si zasílat podporu určenou ke stavebním spoření na hypotéční účet coby součást splátek hypotéky. Způsob kombinování stavebního spoření s hypotékou jsme použili také na několika příkladech na našich stránkách - na jeden z nich nabízím odkaz: http://www.uverynabydleni.cz/index.php?toc=fbyty125m
S čistými měsíčními příjmy 25.000,- Kč můžete využít nabídky na získání úvěru 1,2 mil Kč. od kterékoli z bank. Úrokové sazby se v současné době v případě pětiletých fixací pohybují na úrovni od 4,5 do 4,99% p.a. - akceptace hypotéky s vyšším úrokem je zbytečná, neboť lze uvedené úrokové sazby získat pro kteréhokoli klienta. U jednoletých fixací se pak úrokové sazby pohybují okolo 2,99% p. a. Za zpracování žádosti o hypotéku si banky účtují poplatek od 0,6 do cca. 0,9% p.a. (byť jsou někdy bankami inzerovány poplatky nižší, je jejich skutečné dosažení velmi ojedinělé) s tím, že je vždy stanoveno minimum poplatku na úrovni od 6.000,- do 9.500,- Kč. K těmto nákladům je nutno dále počítat s cenou za vyhotovení odhadu nemovitosti nezbytného pro podání žádosti ve výši 2.500,- až cca. 5.500,- Kč. V případě stavby nemovitosti pak odhadce stavbu navštěvuje také během výstavby, přičemž jsou tyto návštěvy u většiny bank zpoplatněny částkou okolo 1.000,- až 1.500,- Kč. Četnost návštěv odhadce na stavbě přitom záleží také na četnosti čerpání úvěru. K dalším - již mnohem nižším nákladům - patří poplatek za čerpání úvěru okolo 300,- Kč (během jednoho čerpání je však možno provést také několik plateb na základě více předložených dokladů) a měsíční poplatek za vedení hypotéčního účtu okolo 150,- Kč.
S výstavbou domu svépomocí nečiní dnes banky žádné potíže a běžně ji financují.
Životní pojištění nevyžadují některé banky vůbec; některé pak obvykle v případech, kdy mají žadatelé nevyrovnané příjmy s tím, že je pak pojištění vyžadováno po žadateli s výrazně vyšším příjmem. V každém případě však pro tento účel dobře poslouží levné rizikové nebo investiční pojištění.
Věřím, že pro Vás byly odpovědi na Vaše odpovědi přínosné. Jelikož je výběr vhodné banky pro získání úvěru (zejména) na výstavbu domu vhodné řešit také podle některých nefinančních parametrů (velké rozdíly se objevují např. v oceňování nemovitostí či přísnosti stavebního dozoru), rádi bychom Vám pro nalezení nejvhodnějšího způsobu řešení financování Vašeho záměru nabídli osobní schůzku, kde bychom Vám připravili detailní nabídku.
28.06.2004 | redakce

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444