České umění na podzimním veletrhu Antique

Foto: www.asociace.com

Foto: www.asociace.com

České sklo, český porcelán, český nábytek, čeští malíři. Co slovní spojení, to pojem ve světě starožitností. Asociace starožitníků, která ve dnech 3. až 7. listopadu 2005 v pražské výstavní síni Mánes pořádá již 16. veletrh starožitností Antique, proto vsadila právě na české umění.

Foto: Bydlení.cz

Foto: www.asociace.com

Drobné plastiky, obrazy z konce 19. století, loutky nebo polohovací křesla – to a řadu dalších artefaktů si budou moci prohlédnout a zakoupit návštěvníci veletrhu. „Potvrdilo se nám, že lidé na podzimním veletrhu skutečně hledají hlavně umělecké předměty vytvořené na území Čech a Moravy. Nejspíš to souvisí s blížícími se Vánocemi. Starožitnosti se i vzhledem k vyšší kupní síle obyvatel stávají stále oblíbenějšími dárky i skvělou investicí,“ uvádí Simona Šustková, prezidentka Asociace starožitníků. Na veletrhu se bude prezentovat na šedesát zavedených starožitnických firem, které návštěvníkům nabídnou i odborné rady, včetně ocenění předmětů. Veletrh Antique bude otevřen 3. – 6. listopadu od 10 do 19 hodin, 7. listopadu od 10 do 16 hodin.

Šestnáctý veletrh starožitnosí Antique bude v historii prvním, jenž kromě ostatní nabídky vyzdvihne jeden tematický okruh. České umění by mělo být nabídnuto ve většině expozic. Management veletrhu se rozhodl téma ještě vymezit koncem 19. a začátkem 20. století. Návštěvníci se proto mohou těšit na sklo a porcelán slavných českých skláren a porcelánek, jako byly dílny v Klášterci, Novém Boru, Kamenickém Šenově, Železném Brodě a řadě dalších měst. Například nabídka vystavujících obchodů Pražské starožitnosti, AAA- Antikvity Art Aukce, s.r.o., Aukční dům Meisner-Neumann, Starožitnosti Šubrt a syn, Alma Antique nebo Antikva Pod Čs. rozhlasem obsáhne také skvosty stylu art deco nebo kubistické kousky.

Stejně pestrá bude nabídka nábytku a bytových doplňků. Rovněž v této kategorii lze čekat výrobky art deco, ale rovněž solitérní kousky či celé soupravy z 20. a 30. let. S prázdnou by neměli odcházet ani příznivci například Spojených UP závodů v Brně, jejichž hlavním designérem byl proslulý Jindřich Halabala. Zmíněné artefakty bude možno vidět v kójích – např. eAntiku, Starožitností Teichmann – Antica nebo Restaurátorských ateliérů Bárta.

„Do budoucna bychom určitě chtěli pokračovat v tematickém zaměření veletrhů Antique. Znamená to, že návštěvníci se budou moci podrobněji seznámit vždy s jednou komoditou nebo časovým obdobím,“ říká prezidentka Simona Šustková. Už na podzimním veletrhu bude přítomen renomovaný odborník, kunsthistorik Jiří Dvorský, s nímž mohou zájemci konzultovat hodnotu, původ nebo stav uměleckých předmětů vyrobených v Čechách či na Moravě. Veřejnost může na Antique využít služeb odborníka v pátek 4.  listopadu od 13..00 do 18.00.


Veletrh Antique má tradičně i dobročinný charakter. Dokonce dvojí. Příjem z prodeje vybraných předmětů poputuje na konto mateřské školky Fialka, která se stará o autistické děti. Dále bude z rukou  prof. Milana Knížáka a patrona veletrhu a čestného prezidenta Asociace starožitníků dr. Richarda Šubrta v pondělí 7. listopadu předána cena pro nejlepší artefakt veletrhu. Finanční odměna spojená s oceněním bude automaticky poukázána restaurátorským dílnám Národní galerie ČR na restaurování českého umění.


Související stránky: http://www.asociace.com

03.11.2005 | Tisková zpráva

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444