Češi objevují kouzlo solárních svítidel

Každý den dopadá na naše domy velké množství slunečního světla, my však máme v některých částech interiéru temno.

Jak využít světlo z exteriéru pro svícení v interiéru? Jednu možnost představují světlovody (více např. www.solatube.cz). Nedávno se však na trhu objevila novinka, která je vítanou alternativou nebo doplňkem ke světlovodným zařízením. Jedná se o osvětlovací systém Redilight, který funguje na bázi solární energie. Jeho obrovskou přednost oproti solárním elektrárnám na rodinných domcích představují podstatně nižší pořizovací ceny a celková jednoduchost instalace i provozu, který je samozřejmě zdarma.

Slunce ve vašich službách

Podívejme se, jak systém vypadá. Skládá se z fotovoltaického panelu, interiérového světla, ovládacího panelu (driver), vypínače a kabeláže. V exteriéru domu je umístěna fotovoltaika – může být na obvodové zdi, ale největší světelné zisky pocházejí pochopitelně ze střechy. Z panelu je sveden kabel do interiéru a zapojen do takzvaného driveru, který řídí množství dodávané elektrické energie. Další kabel vede už přímo do světla, které je zabudováno třeba do stropního podhledu, ale k dispozici jsou také přiznaná osvětlovací tělesa. Konečně poslední základní součást jednoduchého systému tvoří vypínač, který je koncipován jako dálkový ovladač pro vypínání a zapínání, případně stmívání. 
 
Vlivem jednoduchého návrhu a provedení není třeba systém obtížně začleňovat do interiéru. Z hlediska stavebních prací jde vlastně jen o instalaci stropního světla, protažení kabeláže ke střeše nebo vyvedení na obvodovou stěnu a následně připevnění a připojení solárního panelu. Odpadá tak jakékoliv sekání elektřiny v interiéru. Na střeše lze panel umístit na různé typy střešní krytiny – taška, plech, šindel, a to pomocí jednoduché konstrukce. 


Ze střechy až do sklepa
Společnost Windows Tommorow, která systém na českém trhu prodává a instaluje, má v nabídce hned několik sad tohoto osvětlení pro různé typy interiérů. Podívejme se detailněji na nejmenší a největší řešení. První se skládá z panelu 35 wattů a dvou světel o příkonu 12 wattů (lze zaměnit jedním větším). Tento set je ideální pro technické místnosti, sklep, malou koupelnu, chodbu nebo toaletu. Každé světlo dosahuje maximálního výkonu 1200 lumenů, což odpovídá přibližně 90wattové žárovce. Průměr svítidla činí 22,5 centimetru a každý ze světelných bodů osvětlí asi pět metrů čtverečních. 
 
Ve druhé části nabídkového spektra vystupuje výkonné 48wattové osvětlení o rozměru 60 × 60 centimetrů. Hodí se pro větší obytné prostory, zasedací místnosti, kanceláře nebo menší sklady. Toto osvětlení se připojuje k panelu s maximálním výkonem 75 wattů. Sada je dodávaná s jednoduše složitelným rámem, který se přimontuje přiznaně na stropní podhled. Přibližně 4800 lumenů odpovídá zhruba 400 wattům žárovkového osvětlení. 
 
Solární svítidla začínají být žádaným prodejním artiklem. Lidé totiž nechtějí platit za elektřinu spotřebovanou během dne a fotovoltaické systémy jsou současně ekologické. 


Výhody systému Redilight:

  • vysoký výkon svítidel
  • nulové náklady na provoz
  • jednoduchá instalace
  • nízké pořizovací náklady
  • ekologický zdroj osvětlení 
25.03.2021 | PR
  • WT-WINDOWS TOMORROW s.r.o.

    Firma WT – Windows Tomorrow s.r.o. zastupující světlovody Solatube® v ČR nabízí tři produktové - průměrové řady, kterými lze komplexně řešit denní osvětlení jak komerčních velkoplošných tak residentních maloplošných prostor.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444