Češi fandí chytré domácnosti

Čechy lákají chytrá domácí zařízení a očekávají od nich především praktické přínosy. Plyne to z průzkumu značky Yale, který proběhl koncem listopadu. Výsledky průzkumu potvrzují dlouhodobý trend zvyšujícího se zájmu Čechů o chytré zařízení a spotřebiče pro využití v domácnosti.

Podle průzkumu, který zpracovala agentura IPSOS, má 28 % dotázaných jedno nebo více chytrých zařízení doma již nainstalovaných a dalších 11 % respondentů jeho koupi plánuje v nejbližších 6 měsících. Velké rozdíly přitom panují mezi muži a ženami. V provozu má alespoň jedno zařízení 33 % mužů, ale jen 22 % žen; v nejbližší době plánuje koupi 13 % mužů, ale jen 9 % žen.

Antonín Terš, obchodní ředitel české pobočky značky Yale, výsledky komentuje: „Průzkum velmi dobře odpovídá tomu, jak český trh vidíme v prodejích. Za prvních deset měsíců jsme dosáhli o 34 % vyšší prodeje oproti loňskému roku, což dokazuje, že Češi mají o chytrou domácnost a její inteligentní zabezpečení stále větší zájem a že jde o velmi perspektivní oblast.“

Největší přínosy vidí Češi v praktických oblastech – oceňují zejména vyšší komfort (40 %) úsporu peněz a energií (25 %) a lepší zabezpečení domácnosti a přístupové systémy (16 %). Pohodlí vyzdvihují muži, zatímco ženy vyzdvihují úspory a vyšší bezpečí.

V porovnání chytrého zabezpečení domácnosti s tím klasickým věří většina lidí chytrým technologiím. 56 % respondentů uvádí, že chytré systémy přinášejí jejich domovu vyšší úroveň bezpečí, podle třetiny je chytré a klasické zabezpečení srovnatelné a jen 13 % chytrým technologiím nevěří.

Podle Martina Mundla, produktového manažera divize Elektro, jsou pokročilá zařízení dostupná i pro domácnosti: „Mezi nejnovější chytrá zařízení, která zvyšují bezpečí, patří i naše CCTV kamery YALE. Českým zákazníkům jsme je přinesli v druhé půlce letošního roku a je o ně značný zájem. Domácím uživatelům nabízejí možnost sledování na úrovni, kterou dosud nabízela jen profesionální zabezpečovací zařízení, včetně neustálého nahrávání obrazu a inteligentního vyhodnocení obrazu.“

Chytré CCTV kamery jsou ovládány na dálku přes mobilní aplikaci a dokáží majitele upozornit například pro vstupu osoby do vyznačeného hlídaného prostoru (např. ke dveřím, nebo vratům od garáže), nebo ve chvíli, kdy v hlídaném prostoru zmizí či naopak přibude větší statický předmět.
 
Kamery jsou součástí širšího systému Yale Smart Living, který zahrnuje pohybová, tlaková a požární čidla, chytré alarmy, chytré zásuvky, domácí kamery, digitální kukátka a chytrý zámek, a tak nabízí maximální bezpečnost domovů.
11.12.2018 | PR
  • Yale

    Firma Yale vyrábí klíče, zámky a bezpečnostní systémy a dodává je milionům lidí do více než 125 zemí celého světa. Jako jedna z nejstarších mezinárodních značek patří Yale mezi nejznámější a nejrespektovanější jména mezi výrobci zámků. V její historii najdete zásadní novace pro celý průmysl. Představuje kvalitu, design, spolehlivost, důvěru a co je nejdůležitější – bezpečnost. Cílem společnosti Yale je dát zákazníkům pocit bezpečí, aby si mohli plně užívat života bez starostí a mít volnost výběru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444