Češi bojují s vlhkými domy. Vlhkost může za vznik plísně a alergií

Každá pátá česká domácnost se potýká s vlhkou nemovitostí a plísněmi. Plísně způsobují zdravotní problémy, vlhké zdi špatně izolují a vlhkost trvale poškozuje nemovitost. Češi chtějí problém řešit, ale pro mnohé z nich je hlavní bariérou finanční náročnost. Trvalým a finančně přívětivým řešením je přitom osmo technologie odvlhčení.

Vlhkost a plísně jsou problémem nejen starších domů, ale často i novostaveb. Nejrozšířenější příčinou je vlhkost způsobená vadnou nebo nikdy neprovedenou izolací proti vzlínání zemní vlhkosti. Problémy s vlhkostí v našich domovech je nutné razantně řešit, protože vlhkost a plísně představují nejen estetický problém, ale jsou také původcem vážných zdravotních potíží. „Nebezpečné jsou mikroskopické spory, které plíseň vypouští do ovzduší. Když se spory dostanou do dýchacího ústrojí, mohou vyvolávat alergie, dýchací obtíže, zápaly plic a někdy i astma," upozorňuje na nebezpečí lékař Zbyněk Mlčoch.



Plísně mohou za alergie i astma

Jediným řešením, jak předcházet vzniku alergií a astmatu, je natrvalo se zbavit vlhkosti a plísní v interiérech. „Nedařilo se nám zbavit se vlhkosti v domě a nemohli jsme do stavebního řešení příliš investovat. Vypadalo to, že se budeme muset odstěhovat, protože se u dcery začaly objevovat příznaky astmatu. Nakonec nám pomohla osmo technologie odvlhčení zdiva, která stoprocentně zafungovala a mohli jsme si ji finančně dovolit," říká Markéta Havlíková, matka tříleté Natálky.

Tradičně se k řešení odvlhčení nemovitosti používalo podřezání zdiva nebo chemická injektáž. Tyto metody jsou ale stavebně náročné, ničí se zdivo a případně potrubí nebo kachličky v koupelně. „Metoda vysoušení zdiva na bázi osmo technologie je přibližně o 60 procent levnější než tradiční způsoby odvlhčování. V praxi se tyto systémy spolehlivě používají již 30 let, životnost zařízení OsmoDry je přitom minimálně půl století," dodává František Churý, zástupce jedné z největších specializovaných firem na odvlhčení zdiva v České republice.

Osmo technologie řešením pro vlhkost v domě

Vysoušení zdiva osmo technologií využívá vědeckých poznatků z oblasti fyziky k tomu, aby díky jednoduchému zařízení instalovanému na zdi vytvářelo elektromagnetické pole, které molekuly vody ve zdi tlačí zpátky do země

„Instalace systému je dnes podobně náročná jako pověšení obrazu na zeď. Na stěně pouze visí krabička zapojená do elektřiny, která trvale pracuje na odvlhčování zdí. Značná část objektů se dá tímto způsobem odvlhčit již za několik měsíců," popisuje instalaci Churý.

Osmo technologie odvlhčení se dá použít u všech druhů zdiva, nadzemních i sklepních prostor. Odvlhčují se tak rodinné domy, bytovky, školy, ale i památkově chráněné objekty.

Více na: www.osmodry.cz
Bezplatná linka: 800 883 883
25.09.2017 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • LB Cemix, s.r.o.

    Společnost LB Cemix patří mezi přední výrobce stavebních hmot a je dodavatelem špičkových zateplovacích systémů Cemix THERM s evropskou kvalitou. Široký sortiment fasádních materiálů nabízí nepřeberné množství různých variant realizace fasády. Značka Cemix je známá nejen v České republice, ale i v rámci středoevropského trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444