Červená čočka na kari nebo kurkumě

V naší rodině jsou luštěniny a především červená čočka velmi oblíbenou potravinou. Za tento recept ale dostávám od syna hodnocení nejvyšší: „Maminko, ty seš ta nejlepšejší maminka na celým světě." Láska prochází žaludkem i u dětí.

Recept je opravdu jednoduchý a rychlý na přípravu. Červenou čočku nemusíme předem namáčet, stačí ji propláchnout ve studené vodě. Pro zjemnění můžeme čočku doplnit zeleninou, která je zrovna k dispozici. Použít lze mrkev, máslovou dýni nebo cuketu. Pokud chceme dosáhnout malinko pikantnější chuti, zvolíme na dochucení kari, pro malé děti raději kurkumu. Pro větší lákavost, především u dětí, opražíme na kolečka nakrájený dietní párek a ozdobíme jím porci na talíři.
 
Ingredience:
1 cibule
1 stroužek česneku
4 mrkve (máslová dýně nebo cuketa)
2 lžíce oleje
300 g červené čočky
1 lžička kurkumy (kari)
1 bobkový list
pár kuliček pepře a nového koření
sůl
Příprava
Drobně pokrájenou cibuli dáme na rozpálený olej, přidáme najemno nastrouhanou mrkev (máslovou dýni, cuketu) a necháme změknout. Za stálého míchání přidáme utřený česnek a lžičku kurkumy (kari). Nasypeme propláchnutou červenou čočku a zalijeme vodou. Ochutíme bobkovým listem, kuličkami pepře a nového koření. Necháme vařit asi 10 minut, teprve poté osolíme. Vaříme dalších 10 minut, dokud se voda nevstřebá a směs není měkká. Na talíři zdobíme opraženým na drobno nakrájeným párkem.
 
bydlinekČervená čočka obsahuje vitamín B6, železo, mangan, zinek a další minerály. Plnohodnotně nahrazuje maso, protože se jedná o komplexní bílkovinu. Je vhodná pro děti již od 8 měsíců. Červenou čočku stačí propláchnout, nemusí se předem namáčet.

Červená čočka na kari 
Ideální přílohou je čerstvý kváskový chleba. I ten si můžete připravit doma:
06.03.2024 | Alena Vaculová

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444