Certifikace nemovitostí: Nechte si prověřit nemovitost

Primárním cílem certifikace nemovitostí je naplnění zákonné povinnosti informovat budoucího vlastníka nemovitosti o celkovém technickém stavu nemovitosti a zajištění záznamu, v jakém stavu se nemovitost nachází v době nabídky a prodeje nemovitosti.

Jedná se tudíž o nástroj, jak ochránit zájmy prodávajícího ve vztahu k jeho získaným finančním prostředkům z prodeje nemovitosti bez dalších nároků protistrany na uplatnění vad či reklamací, které se poslední dobou stávají čím dál tím více tématem právních dohadů a sporů o slevy či spoluúčasti na odstraňování vad nemovitostí podle nového občanského zákoníku.

Ochrana spotřebitele – kupujícího nemovitost

Nejen pro vlastníky nemovitostí je určena certifikace nemovitostí a jejich prověřování. Kvalita stavebních prací včetně výstavby v rovině developerských aktivit je za poslední léta významně ovlivněna různými faktory, které ve výsledku ovlivňují i samotné provedení novostaveb či rekonstrukcí nemovitostí. A právě pro tyto účely může i kupující dříve, než převezme z rukou dodavatele stavby vlastní nemovitost, tuto nemovitost nechat zkontrolovat a prověřit pro případné řešení nápravy vad či pozdější uplatňování reklamací. Každý investor, který do nemovitostí investuje nemalé finanční prostředky, by se tudíž měl zamyslet, zda nechá posouzení o kvalitě na svých vlastních pocitech a znalostech, či zda si raději najme odborníka, který mu zpracuje objektivní posouzení technického stavu nemovitosti, kterou se chystá investor převzít.

 

Co znamená certifikace budovy pro vlastníky nemovitostí

Certifikace je založena na podrobném a systémovém zpracování dat na základě technických průzkumů stavebními odborníky, kteří zpracují veškeré podrobnosti o 50 až 250 dotčených technologiích na nemovitosti do systému, který podle zadaných dat a parametrů opotřebení jednotlivých částí nemovitosti vypočítá celkové skóre a připravenost nemovitosti s informacemi pro budoucího vlastníka. Zde se dávají do souvislostí informace technické v pojetí celkového průzkumu nemovitosti a data zpracovaná na základě průkazu energetické náročnosti budovy. Dále pak se zde zohledňují i další podklady k nemovitosti jako například projektová dokumentace, revizní zprávy a celá další řada dokumentů, které buď existují a jsou do zprávy zapracovány, nebo neexistují a pak je na vlastníkovi, zda tyto dokumenty nechá pro připravení prodeje nemovitosti dopracovat.

Je třeba podotknout, že vlastník nemovitosti ze stavebního zákona a vyhlášky je povinný ke své nemovitosti budoucímu vlastníkovi předat všechny tyto dokumenty:
  • Projektovou dokumentaci v aktuálním stavu nemovitosti nebo projektový pasport
  • Průkaz energetické náročnosti budovy dle zákona 406/2000 Sb. o hospodaření energií
  • Revizní zprávy od spalinových cest, elektrorozvodů, revize plynových spotřebičů a kotlů, revize topení a dalších případných technologií na ohřev TV, TUV či chlazení.
  • Úplné informace o technickém stavu nemovitosti – technická zpráva či inspekce nemovitosti zpracovaná nezávislým autorizovaným technikem či stavebním inženýrem.
Všechny posudky, nasbíraná data a informace jsou posuzovány podle příslušných norem ISO, ČNS a TNI. Technické informace o nemovitostech jsou systémově zpracovány s nastaveným systémovým hodnocením kvality a objektivnosti posouzení podle metodiky podobné sytému certifikace ISO, které vede k jednotnému výstupu v podobě bodové hodnoty každé posuzované nemovitosti.

Všechny tyto dokumenty či informace má nárok kupující získat ještě dříve, než podepíše jakýkoliv smluvní dokument, tedy včetně rezervační smlouvy.

Certifikace nemovitostí jsou novinkou v oblasti realita společnost Comfort space, a.s. je prvním zpracovatelem takto systémově zpracovávaných informací, které jsou založeny primárně na zájmu zkvalitnění prodeje nemovitostí po celé ČR.
 

 

Nejčastější vady, které na první pohled nejsou vidět

Mezi nejčastější vady nemovitostí se velmi často ukazují vady v podobě nekvalitních oken a dveří, špatného zaizolování nemovitosti či dokonce nezaizolování obálky budovy. Vedle toho je zde mnoho dalších aspektů v podobě špatně vyspádovaných venkovních parapetů, nerovných podlah, předimenzovaných nebo poddimenzovaných tepelných zdrojů, nekvalitě utěsněné izolace mezi krokvemi apod.

Tyto vady v době přebírání nemovitostí nevykazují zjevné vady na první pohled, ale odborník, který přistoupí k posouzení jednotlivých detailů provedených stavebních prací, získá ihned informace, jak daleko jisté souvztažnosti mohou mít nadále na celkovou kvalitu nemovitosti vliv a zda se jedná o vady marginální nebo většího rozsahu, které mohou v horizontu několika let velmi významným způsobem ovlivnit další nakládání s nemovitostí včetně její ceny.

A právě několik takových ukázek je i zde v článku ukázaných formou přiložených fotografií, které vykazují vady, které mají dříve či později velký význam na další užívání nemovitosti, a to i včetně nákladů na jejich následné odstranění.

 

Kde najdete další informace

Více informací lze získat prostřednictvím osobní či elektronické komunikace se zástupci společnosti Comfort space, a.s. nebo na webu www.proverena-nemovitost.cz.

Společnost Comfort space, a.s. přihlásila projekt PROVĚŘENÁ NEMOVITOST do projektu roku 2017 na portále http://www.nastartujtese.cz/projekt/589/proverena-nemovitost Hlasujte v tomto projektu pro službu PROVĚŘENÁ NEMOVITOST, dáte nám tak najevo, že vás náš projekt zaujal.
10.07.2017 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444